Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová vláda a poslanci nastúpili do prvej línie: Koľko zarobia? Pozrite sa na tie neuveriteľné SUMY!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Topky/Vlado Anjel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - S novým parlamentom a vládou logicky prichádza otázka, ako to bude s platením a mzdami pre našich nových zvolených zákonodarcov. Keďže sa doba neustále mení a inflácia zasahuje aj do ekonomických sfér a platových podmienok v štátnej správe, pozreli sme sa na to, ako budú podľa najnovších ukazovateľov zarábať naši poslanci, ministri či premiér.

archívne video

Strana SaS reaguje na ustanovujúcu schôdzu parlamentu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Už v úvode treba poznamenať, že platy sú určené zákonne a legislatívne zo zbierky zákonov o Národnej rady SR. "Poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky," píše sa v paragrafe 2, odseku 1 zákona č.120/1993 o platových pomeroch ústavných činiteľov SR.

Len samotný poslanecký plat takmer prekračuje sumu 4-tisíc eur  

Z toho vyplýva nižšie uvedená tabuľka. Napríklad poslanec, ktorý býva mimo Bratislavského kraja, môže dosiahnuť mesačnú výplatu až vo výške viac ako 6600 eur.

Nová vláda a poslanci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, TASR/Dano Veselský)

Bonusy vo forme funkcií

Ani táto suma však nemusí byť konečná, pretože ak daný poslanec vedie nejaký výbor či samotnú Národnú radu SR, jeho odmena sa zvyšuje o príplatky k funkcii, ktoré sú uvedené nižšie. Šéf parlamentu si prilepší až o 500 eur.

Nová vláda a poslanci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, TASR/Dano Veselský)

A čo na Úrade vlády?

Nezabudli sme ani na ministrov a predsedu vlády. Tí majú výplaty ešte "mierne" vyššie. Taký premiér zarobí mesačne viac ako 6500 eur, pričom aj k tejto sume sa prirátava bonus.

Nová vláda a poslanci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

To stále nie je všetko, keďže predsedovi vlády patrí ešte aj funkčný príplatok vo výške 746,87 eura a podpredsedovi vlády vo výške 497,91 eura. Ministri sa dostanú na sumu nad 4500 eur mesačne.

Viac o téme: Poslanciúrad vládyPlatyMinistriParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu