Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivé svedectvo rukojemníčky (85), ktorú prepustil Hamas: Pri únose ju zbili palicami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Prepustená 85-ročná izraelská rukojemníčka, ktorú od 7. októbra zadržiavali militanti z palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy, v utorok uviedla, že ju počas únosu zbili, počas pobytu v zajatí však s ňou už zaobchádzali dobre. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

"Chlapíci (z Hamasu) ma cestou (do pásma Gazy) zbili (palicami), nezlomili mi rebrá, ale veľmi ma zranili," povedala Jocheved Lifšicová deň po svojom prepustení. Vysvetlila, že o ňu i jej spolurukojemníkov bolo počas zajatia, ktoré trvalo viac než dva týždne, dobre postarané. Skupinu podľa nej každé 2-3 dni navštevoval lekár, ktorý zabezpečil, aby rukojemníci užívali rovnaké lieky ako v Izraeli.

Uniesli ju na motorke

Lifšicová uviedla, že do palestínskej enklávy ju uniesli z kibucu Nir Oz na motorke. Militanti ju vzápätí odvliekli do siete svojich tunelov, ktoré prirovnala k pavučine. Napokon sa podľa svojich slov ocitla vo veľkej miestnosti, kde sa nachádzalo približne 25 ďalších rukojemníkov, ktorých neskôr rozdelili na niekoľko skupín. "Povedali nám, že veria v Korán a že nám neublížia, že nám poskytnú rovnaké podmienky, aké majú v tuneloch oni sami. Postarali sa o všetky naše potreby, to je ich zásluha. Jedli sme to, čo oni," tvrdila s tým, že zajatcom podávali syr či uhorku.

Desivé svedectvo rukojemníčky (85),
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

"Prešla som si peklom, nemysleli sme si a nevedeli sme, že sa dostaneme do takejto situácie," poznamenala. Jocheved Lifšicová je jednou z dvoch žien, ktoré Hamas prepustil zo zajatia v pondelok večer. Druhou je Nurit Cooperová (79). Obe pochádzajú z kibucu Nir Oz, ktorý leži pri hraniciach s Gazou. Podľa Izraela uniesli militanti počas útoku na jeho územie 7. októbra najmenej 222 rukojemníkov do pásma Gazy. Útočníci tiež usmrtili 1400 ľudí. Izrael na koordinované útoky Hamasu reaguje odvetnými vzdušnými útokmi na pásmo Gazy, ktoré si podľa tamojších úradov vyžiadali životy vyše 5000 ľudí. Izraelská armáda v tejto súvislost

Viac o téme: RukojemníčkaSvedectvoIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu