Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Pásmo Gazy čelí veľmi intenzívnemu ostreľovaniu: Prerušený tam bol aj internet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Abed Khaled))

TEL AVIV - Izraelská armáda oznámila, že vo štvrtok pri nálete v palestínskom pásme Gazy zabila troch veliteľov v práporu Darádž-Tuffá pôsobiaceho v rámci ozbrojenej zložky palestínskeho hnutia Hamas.

Naživo z Gazy

Archívne video

Odvetný útok: Izrael zasiahol hlavné operačné stredisko Hamasu (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

ONLINE

22:00 Palestínske militantné hnutie Hamas je pripravené čeliť izraelskej pozemnej ofenzíve v pásme Gazy, vyhlásil v piatok popredný predstaviteľ politického výboru Hamasu Izat Rišak. Informuje agentúra AFP.

21:51 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken niekoľko hodín pred "rozšírenou pozemnou operáciou" v Gaze: "Jediná cesta k trvalému mieru a bezpečnosti v regióne vedie cez dva štáty pre dva národy. Aj keď riešime túto bezprostrednú krízu, musíme zdvojnásobiť náš kolektív úsilie o vybudovanie trvalého politického riešenia konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi“.

21:15 Rakety a drony, ktoré v noci na dnes zasiahli egyptské letoviská Taba a Nuvajba, vypálili jemenskí šiitskí povstalci Húsíovci, uviedlo dnes izraelské ministerstvo zahraničia. Rakety podľa Izraela smerovali pôvodne na jeho územie. Minulý týždeň tri rakety a niekoľko dronov vyslaných z Jemenu smerom k Izraelu zostrelila americká vojenská loď v severnom Červenom mori.

21:07 Pápež František v piatok v Bazilike svätého Petra v spoločnosti tisícov veriacich viedol mimoriadne modlitby za mier na Blízkom východe i v ďalších konfliktoch. Informuje agentúra APA a Reuters. Pápež piatok vyhlásil za deň modlitieb za mier na Blízkom východe. Konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi však vyslovene nepripomenul, píše DPA.

21:00 Sky News Arabia: Náš korešpondent informuje o pohybe izraelských tankov pozdĺž severnej hranice GazaStrip uprostred bezprecedentných útokov. Izraelské tanky postupovali zo smeru od Beit Hanoun. Na severnej hranici enklávy je počuť zvuky ozbrojených stretov.

20:41 Pásmo Gazy je podľa hovorcu palestínskej spoločnosti Červeného polmesiaca úplne odrezané od okolitého sveta. Hamas tvrdí, že na pásmo Gazy zaútočil Izrael "zo súše, mora a vzduchu".

20:38 Hamas masovo ostreľuje izraelské mesto Sderot.

20:33 Stovky Palestínčanov sa v piatok zhromaždili v meste Ramalláh na okupovanom západnom brehu Jordánu. Vyjadrovali podporu hnutiu Hamaas, ktoré vedie v pásme Gazy ozbrojený konflikt s Izraelom. Informuje agentúra AFP.

20:21 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyhlásil, že Gaza čelí bezprecedentnej lavíne ľudského utrpenia. Je to spôsobené nedostatkom potravín, vody a energií v dôsledku izraelského ostreľovania v reakcii na útoky hnutia Hamas, informuje správa agentúr AFP a DPA. "Opätovne vyzývam na uzatvorenie humanitárneho prímeria, bezpodmienečné prepustenie všetkých zajatcov a doručenie životne dôležitých zásob," vyhlásil Guterres.

20:00 Ďalšie videá z masového ostreľovania Tel Avivu teroristami z Hamasu.

19:45 Pozemné sily dnes večer rozširujú svoje pozemné operácie v pásme Gazy, informoval Haaretz s odvolaním sa na hovorcu IDF.

19:30 Ďalšie zábery ťažkých štrajkov na Gaza.

19:11 Vojenské krídlo Hamasu uviedlo, že začali ostreľovať Tel Aviv.  Izraelské médiá zverejňujú video práce izraelského systému protivzdušnej obrany „Iron Dome“.

19:06 Palestínske Pásmo Gazy čelí najväčšiemu izraelskému ostreľovaniu od 7. októbra, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na svoje satelitné snímky a tiež na vyjadrenie radikálneho hnutia Hamas. V Pásme Gazy bolo zároveň prerušené internetové aj telefonické spojenie, uviedla agentúra Reuters. Silné ostreľovanie smeruje aj z Gazy na Izrael, kde znie v mnohých miestach sirény, napísal server The Times of Israel.

18:43 Spojené štáty v piatok uvalili druhý súbor sankcií na palestínske militantné hnutie Hamas. Medzi sankcionovanými osobami je aj predstaviteľ Hamasu v Iráne a členovia iránskych Revolučných gárd. Informuje agentúra Reuters.

18:23 Nemecko v piatok vyzvalo na "opatrnosť" v spojitosti s počtami obetí v pásme Gazy, ktoré zverejňuje tamojšie vládnuce hnutie Hamas. Informuje agentúra AFP. "Informácie Hamasu nemôžeme nezávisle overiť, preto je potrebná istá miera opatrnosti," povedal hovorca nemeckého rezortu diplomacie Christian Wagner.

17:55 Pre Izrael je v súčasnosti návrh Európskej únie na humanitárne prestávky v bojoch s radikálnym palestínskym hnutím Hamas neprijateľný, uviedol dnes podľa agentúry DPA hovorca izraelského ministerstva zahraničia. Reagoval tak na výstupy z únijného summitu, ktorý po štvrtkovej diskusii v spoločných záveroch vyzval na umožnenie "prestávok" na humanitárne účely.

17:27 V Jordánsku, Libanone, Jemene, Indii či na Izraelom okupovanom Západnom brehu sa dnes opäť konali propalestínske manifestácie. Na zastavenie masívneho izraelského bombardovania palestínskeho Pásma Gazy, ktoré trvá už skoro tri týždne a ktoré je odvetou za útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, vyzvali napríklad tiež demonštranti v Londýne, ktorí prišli aj s deťmi pred ministerstvo zahraničia. 

17:00 Palestína je pripravená na mierové rozhovory s Izraelom.  Povedal to palestínsky veľvyslanec v Rusku Abdel Hafiz Nofal v rozhovore s ruskými propagandistami.

16:25 Rada Európskej únie súhlasila s návrhom Španielska zorganizovať do približne šiestich mesiacov mierovú konferenciu, ktorej zámerom bude dosiahnuť mierovú dohodu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V piatok o tom informoval španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého krajina tento polrok predsedá Rade EÚ. Informuje agentúra Reuters.

16:01 Hamas tvrdí, že je „pozornejší“ k žiadosti Ruska o prepustenie rukojemníkov. "Mnoho krajín nás požiadalo o svojich občanov zadržiavaných v pásme Gazy, vrátane ruských priateľov. Sme pozitívnejší a pozornejší voči tejto žiadosti od Ruska ako iné, pretože máme vzťahy s Ruskom," uviedla zahraničná politika Hamasu šéf Abú Marzúk v rozhovore pre ruské kremeľské médiá.

15:38 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v piatok vyhlásil, že palestínske militantné hnutie Hamas je pripravené prepustiť zadržiavaných rukojemníkov pod podmienkou, že Izrael oslobodí 6000 väznených Palestínčanov.Informuje stanica Sky News. Vo vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku šéf iránskej diplomacie zdôraznil, že Teherán je spolu s Tureckom i Katarom pripravený zohrať svoju úlohu v tomto “veľmi dôležitom humanitárnom úsilí”.

15:22 Amnesty International uviedla, že Izrael a Hamas páchajú vojnové zločiny. Izrael označil organizáciu za „antisemitskú“. AmnestyInternational vo svojom novom vyhlásení označil vojnu Hamasu proti Izraelu za „hrôzu odohrávajúcu sa v nepredstaviteľnom rozsahu v Izraeli a na okupovaných palestínskych územiach“

14:50 Raketa vypálená teroristami z Hamasu zasiahla obytnú budovu v Tel Avive.  Zranenia utrpeli najmenej traja ľudia, jeden so stredne ťažkými zraneniami a ďalší dvaja s ľahkými zraneniami.

14:17 České ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so zásahom rakety v egyptskom letovisku Tábá varuje turistov pred cestou do bezprostrednej hraničnej oblasti medzi Egyptom a Izraelom. Rezort to v piatok oznámil na svojom webe, informuje spravodajkyňa v Prahe.

14:15 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok vyzvala Izrael, aby neostreľoval školy v palestínskom pásme Gazy. Školy totiž slúžia aj ako útočisko pre obyvateľov a ostreľovanie budov je v rozpore s medzinárodným právom. Informuje agentúa DPA.

13:50 Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila v piatok obavy nad páchaním vojnových zločinov v konflikte Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas. Páchajú ich podľa nej obe strany. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

13:34 V strednom a južnom Izraeli zaznievajú raketové poplachy.

13:25 Námestník iránskeho ministra zahraničia Alí Bágherí Kaní rokoval v Moskve s Músou abú Marzúkom z vedenia Hamasu o prímerí medzi Palestínčanmi a Izraelom, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie iránskeho veľvyslanectva v ruskom hlavnom meste. Rusko verí, že je nevyhnutné udržiavať kontakty so všetkými stranami v izraelsko-palestínskom konflikte, uviedol dnes hovorca Kremľa podľa agentúry Reuters na obranu prítomnosti delegácie Hamasu v Moskve, ktorá okamžite vzbudila hnev Izraela a výzvy na jej vyhostenie. Hovorca Dmitrij Peskov povedal, že delegácia sa stretla so zástupcami ruského ministerstva zahraničia, ale nemala žiadne kontakty s Kremľom.

13:21 Traja ľudia boli zranení pri priamom zásahu rakety do obytnej budovy v Tel Avive. Podľa MDA Emergency Medical Services bol jeden stredne zranený a ďalší dvaja sú považovaní za ľahko zranených.

13:09 V celom Tel Avive v Izraeli boli aktivované raketové poplachy.

12:57 V Ashdode, meste na juhu Izraela, boli aktivované raketové sirény.

MIMORIADNY ONLINE Pásmo Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

12:55 USA v piatok uvalili druhé kolo sankcií na palestínsku skupinu Hamas po jej tohtoročnom útoku na izraelské komunity, vrátane útoku na predstaviteľa Hamasu v Iráne a členov iránskych Islamských revolučných gárd.

12:07 Zdravotnícky tím a 10 nákladných vozidiel pomoci vstúpili do pásma Gazy v piatok cez prechod Rafah s Egyptom a prevážali vodu, jedlo a lieky, uviedol pre agentúru Reuters palestínsky pohraničný predstaviteľ.

12:06 Rusko sa domnieva, že je potrebné udržiavať kontakty so všetkými stranami izraelsko-palestínskeho konfliktu, uviedol v piatok Kremeľ na obranu rozhodnutia pozvať do Moskvy delegáciu Hamasu, ktoré vyvolalo hnev Izraela.

12:05 Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v piatok povedal, že pásmo Gazy potrebuje "neprerušovanú" humanitárnu pomoc. Doterajšie dodávky, ktoré prúdia do palestínskej enklávy, označil za "omrvinky". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:52 Maďarský rezort diplomacie získal v utorok z pásma Gazy informácie o dvoch rukojemníkoch, v stredu o jednom a vo štvrtok o ďalšom. Traja z nich majú maďarské občianstvo a jeden je maďarského pôvodu. Jeho štátna príslušnosť sa ešte preveruje. Oznámil to v piatok na sociálnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý je aktuálne v gruzínskom Tbilisi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

11:26 Podľa oznámenia IDF a bezpečnostnej služby Šin Bet bol v Chán Júnise zavraždený vysoký veliteľ Hamasu. Podľa oznámenia bol veliteľ zapojený do incidentov streľby a hádzania munície na izraelské armádne sily a mestá.

10:27 Cestovná kancelária Čedok počas dneška evakuuje zhruba 500 českých turistov z egyptského letoviska Taba pri Červenom mori, kde v noci na dnes raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie. ČTK to povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake a neskôr informáciu potvrdila hovorkyňa Čedoku Katarína Pavlíková.

10:11 Ďalších osem nákladných áut prevážajúcich potraviny, lieky a vodu by malo prejsť do pásma Gazy v piatok, uviedol vysoký predstaviteľ OSN. "Nastúpili sme do približne 74 nákladných áut. Dnes očakávame ďalších približne osem," povedala novinárom v Ženeve Lynn Hastingsová, koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre okupované palestínske územie.

10:03 Dva egyptské bezpečnostné zdroje v piatok agentúre Reuters uviedli, že projektil spadol v letovisku Nuweiba pri Červenom mori a že úrady stále zhromažďujú ďalšie informácie o incidente. Projektil spadol do časti mesta, ktorá bola púštnou krajinou, uviedli zdroje. Svedok povedal agentúre Reuters, že bolo počuť hlasný výbuch a z diaľky bolo vidieť oblaky prachu. 

Egyptské spravodajstvo Al Qahera News cez noc informovalo, že v piatok skoro ráno raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie v egyptskom letovisku pri Červenom mori neďaleko izraelských hraníc a zranila šesť ľudí.

10:02 Podľa hovorcu IDF brigádneho generála Daniela Hagariho uniesol Hamas 7. októbra z Izraela najmenej 229 ľudí - civilistov a vojakov.

10:01 IDF zatkli vo štvrtok večer na Západnom brehu 36 hľadaných osôb, z toho 17 členov Hamasu. Podľa hovorcu IDF došlo počas vojenskej aktivity v meste Jenin k výmene názorov medzi silami IDF a ozbrojenými osobami, ktoré strieľali a hádzali muníciu.

9:50 V izraelskom meste Rahat, ktoré leží asi 20 kilometrov od hranice s palestínskym Pásmom Gazy v Negevskej púšti, spoločne Židia a Arabi zhromažďujú pomoc pre rodiny postihnuté útokom islamistického radikálneho hnutia Hamas. Nikto nás nerozdelí, sme pokrvní bratia, hovorí riaditeľ kultúrneho centra v Rahate A nie sú to len plané heslá, ale realita, ktorú obyvatelia tohto mesta zažívajú každý deň, napísal server izraelskej televízie i24.

8:49 Izraelské pozemné sily podporované stíhačkami a bezpilotnými lietadlami uskutočnili v noci na piatok výpad do strednej časti pásma Gazy. Uviedla to izraelská armáda, informuje agentúra AFP.

8:36 Podľa egyptského spravodajského kanála bolo z nemocnice prepustených šesť ľudí, ktorí boli zranení pri raketovom útoku v egyptskom meste Taba pri hraniciach s Izraelom. Podľa správy raketa alebo strela dopadla v blízkosti obytnej budovy v meste a zdroj vyslania je zatiaľ nejasný.

8:19 Pri izraelskom bombardovaní Gazy zahynulo 50 rukojemníkov zajatých počas náletov palestínskych teroristických organizácií 7. októbra, citoval ruský denník Kommersant člena delegácie Hamasu, ktorý navštívil Moskvu.

8:17 Podľa izraelského prieskumu 49 % respondentov podporuje odloženie pozemnej ofenzívy v Gaze. Podľa prieskumu zverejneného v piatok si takmer polovica Izraelčanov želá odložiť akúkoľvek inváziu do Gazy, čo môže naznačovať pokles podpory pre plánovanú ďalšiu fázu protiofenzívy proti militantom Hamasu, ktorí zadržiavajú približne 200 rukojemníkov.

7:27 IDF vstúpili vo štvrtok večer tretíkrát v priebehu 24 hodín do severnej časti Gazy a zaútočili na stanovištia Hamasu, z ktorých niektoré sa nachádzajú v meste Gaza. Podľa armády boli cieľom členovia Hamasu, odpaľovacie rampy protitankových striel a veliteľstvo Hamasu. Žiadny vojak nebol zranený.

7:22 Riaditeľ nemocnice v meste Jenin na Západnom brehu oznámil, že pri náletoch IDF v meste zahynul druhý človek a niekoľko osôb bolo zranených. Zdravotnícke zdroje v meste Kalkilija na Západnom brehu oznámili, že pri streľbe IDF v meste bol jeden človek zabitý a dvaja zranení.

7:03 Americká vláda má pochybnosti o počte obetí bojov v palestínskom pásme Gazy, ako ich uvádza tamojšie vládnuce hnutie Hamas. V noci na piatok (SELČ) to vo Washingtone vyhlásil hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

6:46 IDF v piatok oznámili, že 20-ročný seržant Šóam Moše Ben-Haruš, ktorý bol kriticky zranený pri útokoch Hamasu 7. októbra, na následky zranení zomrel. Ben-Haruš, bojovník brigády Nahal, pochádzal z náboženskej komunity Haspin na Golanských výšinách.

6:43 Na územie egyptského letoviska Taba dopadla v piatok ráno raketa, pričom spôsobila zranenie najmenej piatim ľuďom a poškodila bytový dom. S odvolaním sa na egyptskú televíziu o tom informovala agentúra AFP.

V nedeľu izraelská armáda uviedla, že výstrel z jej tanku omylom zasiahol egyptskú pozíciu blízko hranice Egypta s palestínskym Pásmom Gazy a s Izraelom. Hovorca egyptskej armády povedal, že členovia pohraničnej stráže utrpeli ľahké zranenia, keď ich zasiahli črepiny granátu vypáleného z izraelského tanku. Izrael vtedy vyjadril poľutovanie.

6:40 Armáda Spojených štátov podnikla v piatok skoro ráno útoky na dve lokality vo východnej Sýrii využívané militantmi, ktorí sú prepojení s iránskymi revolučnými gardami. Podľa agentúry AP o tom informoval Pentagón.

Lídri EÚ vyzvali zriadiť humanitárne koridory do Gazy a humanitárne prestávky

Lídri EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli zhodli na spoločnej výzve zriadiť "humanitárne koridory a prestávky", ktoré pomôžu doručiť humanitárnu pomoc do palestínskeho pásma Gazy. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR. V záveroch k rokovaniam o kritickej situácii medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas šéfovia vlád a štátov EÚ vyjadrili "vážne znepokojenie" nad zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou v Gaze a vyzvali na nepretržitý, rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup ohrozených civilistov k humanitárnej pomoci. 

MIMORIADNY ONLINE Pásmo Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/@MeetOurWorld)

"Táto pomoc by sa mala dostať k tým, ktorí ju potrebujú, prostredníctvom všetkých nevyhnutných opatrení vrátane humanitárnych koridorov a prestávok pre humanitárne potreby," uvádza sa v záveroch Európskej rady. Podľa tohto dokumentu EÚ bude úzko spolupracovať so svojimi partnermi v regióne na ochrane civilistov a zaistení humanitárnej pomoci v podobe potravín, vody, prístreškov, lekárskej starostlivosti a pohonných hmôt so zreteľom na to, aby sa táto pomoc nedostala do rúk bojovníkov z Hamasu.

Premiéri a prezidenti ostro odsúdili brutálne útoky Hamasu na Izrael a používanie civilného obyvateľstva ako živých štítov. Podľa očakávania potvrdili právo Izraela brániť sa v súlade s medzinárodným a medzinárodným humanitárnym právom a vyzvali Hamas na prepustenie všetkých zajatcov. EÚ chce zabrániť rozšíreniu tohto konfliktu na širší región a za týmto účelom chce užšie spolupracovať s Palestínskou samosprávou, píše sa v dokumente. V neposlednom rade je EÚ pripravená oživiť proces vedúci k vytvoreniu dvoch vedľa seba existujúcich nezávislých štátov a podporuje návrhy na zorganizovanie medzinárodnej mierovej konferencie zameranej na vyriešenie sporov medzi Izraelom a Palestínčanmi.

MIMORIADNY ONLINE Pásmo Gazy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Armáda tvrdí, že zlikvidovala ďalších vysokopostavených členov Hamasu

Podľa agentúry DPA odvolávajúcej sa na izraelskú armádu o život prišiel veliteľ práporu Rifat Abbás, zástupca veliteľa Ibrahím Džadba a veliteľ podporných jednotiek Tárik Maaruf. Izraelská armáda vo svojom vyhlásení objasnila, že prápor Darádž-Tuffá je súčasťou brigády Hamasu v meste Gaza, ktorá je "považovaná za najvýznamnejšiu brigádu teroristickej organizácie Hamas". Agenti tohto elitného práporu sa podieľali na príprave útoku zo 7. októbra na juh Izraela, pri ktorom podľa izraelských zdrojov prišlo o život najmenej 1400 Izraelčanov, doplnila DPA. Izraelská armáda tiež deklarovala, že vo štvrtok počas vojenskej operácie v pásme Gazy zabila aj zástupcu veliteľa tajnej služby Hamasu, Šadiho Baruda, ktorý sa tiež podieľal na plánovaní masakru zo 7. októbra a údajne i na "ďalších nespočetných útokoch" proti Izraelčanom.

Izrael hlási zneškodnenie teroristickej bunky na juhu Libanonu

Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že zaútočila na teroristickú bunku, ktorá sa pokúsila vypáliť z Libanonu rakety na ciele na území Izraela. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Izraelské delostrelectvo útočilo na niekoľko dedín v blízkosti hraníc Libanonu s Izraelom. Ostreľovanie spôsobilo požiar neďaleko dediny, ktorá sa nachádza na juhu Libanonu približne kilometer od hraníc s Izraelom. K ozbrojeným zrážkam na hraniciach medzi Izraelom a Libanonom dochádza od 7. októbra, keď vpádom palestínskych kománd na územie Izraela vypukol konflikt v pásme Gazy. Militantné hnutie Hizballách podporované Iránom odvtedy hlási najmenej 52 obetí vo svojich vlastných radoch. V južnom Libanone okrem toho prišlo o život šesť palestínskych militantov.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu