Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Dve americké rukojemníčky sú prepustené! Na libanonsko-izraelských hraniciach hlásia zintenzívnenie bojov

Na snímke prepustená rukojemníčka Jocheved Lifšicová sedí na posteli v nemocnici 23. októbra 2023 v Tel Avive. Zobraziť galériu (3)
Na snímke prepustená rukojemníčka Jocheved Lifšicová sedí na posteli v nemocnici 23. októbra 2023 v Tel Avive. (Zdroj: TASR/Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP)

TEL AVIV - V dôsledku zintenzívnenia násilných incidentov na libanonsko-izraelských hraniciach museli v utorok mnohí libanonskí dedinčania z oblasti utiecť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje.

Archívne video: Fico o zostavovaní vlády, oficiálnych nomináciach Smeru i vojne v Izraeli

Fico o zostavovaní vlády, oficiálnych nomináciach Smeru i vojne v Izraeli (Zdroj: Facebook/ Robert Fico )

ONLINE 

21:08 V dôsledku zintenzívnenia násilných incidentov na libanonsko-izraelských hraniciach museli v utorok mnohí libanonskí dedinčania z oblasti utiecť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje.

20:45 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v utorok požiadal svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona, aby zastavil útoky Izraela, ktorý bojuje s militantným hnutím Hamas v pásme Gazy. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Žiadame Vás, prezident Macron, aby ste zastavili túto agresiu," povedal Abbás po rokovaní s francúzskym prezidentom v meste Ramalláh. Palestínsky prezident dôrazne odsúdil izraelské nálety na Gazu, ktoré podľa jeho slov "barbarsky zabíjajú nevinných civilistov".

18:01 Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorila so svojím izraelským kolegom Jicchakom Herzogom a vyjadrila solidaritu s Izraelom po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. Uviedla to v pondelok v príspevku na sociálnej sieti. "Hovorila som s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom, aby som vyjadrila solidaritu a odsúdila brutálny teroristický útok Hamasu. Všetci rukojemníci musia byť bezpodmienečne prepustení," napísala Čaputová.

17:53 Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyjadril znepokojenie nad "zjavným porušovaním medzinárodného humanitárneho práva" v pásme Gazy a vyzval na okamžité humanitárne prímerie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Som hlboko znepokojený jasným porušovaním medzinárodného humanitárneho práva, ktorého sme svedkami v Gaze. Rád by som jasne povedal: Žiadna strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad medzinárodným humanitárnym právom," povedal Guterres na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ale Izrael výslovne nemenoval.

16:52 Český premiér Petr Fiala v stredu odcestuje do Izraela spolu s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom. V utorok to spravodajkyni TASR potvrdil hovorca úradu českej vlády Václav Smolka.

16:21 Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v pásme Gazy boli vyradené z prevádzky, uviedla v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Palestínske úrady tvrdia, že mnoho zdravotníckych zariadení museli zatvoriť z dôvodu nedostatku elektriny a poškodenia pri náletoch. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

14:04 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval, aby sa medzinárodná koalícia bojujúca proti tzv. Islamskému štátu (IS) po útokoch na Izrael zo 7. októbra rozšírila aj na boj proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamasu. Ako informovala agentúra AFP, Macron po rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme povedal, že krajiny bojujúce proti IS "by mali bojovať aj proti Hamasu".

13:31 Prepustená 85-ročná izraelská rukojemníčka, ktorú od 7. októbra zadržiavali militanti z palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy, v utorok uviedla, že ju počas únosu zbili, počas pobytu v zajatí však s ňou už zaobchádzali dobre. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Chlapíci (z Hamasu) ma cestou (do pásma Gazy) zbili (palicami), nezlomili mi rebrá, ale veľmi ma zranili," povedala Jocheved Lifšicová deň po svojom prepustení.

11:32 Začiatok akademického roka na vysokých školách bol v Izraeli odložený minimálne do začiatku decembra, informoval v utorok spravodajský web Ynetnews s tým, že sa na tom dohodli rektori tamojších vysokých škôl. Začiatok zimného semestra, plánovaný na 15. októbra, bol pritom už raz posunutý - na 5. novembra.

10:48 Obľúbená četovacia aplikácia Telegram v utorok pristúpila k blokovaniu kanálov palestínskeho militantného hnutia Hamas a jeho ozbrojeného krídla, brigády Izaddína Kasáma na mobilných zariadeniach. Stalo sa tak zrejme na základe žiadosti pravdepodobne podanej spoločnosťou Google. Zatiaľ čo kanály na Telegrame sú blokované pre používateľov mobilných zariadení s Androidom, cez iOS a PC je prístup na ne stále možný, informoval v utorok izraelský spravodajský web Ynetnews.

10:22 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok počas návštevy Izraela vyhlásil, že prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas musí byť "prvým cieľom" v pokračujúcej vojne v Gaze. Informuje o tom správa z agentúry AFP. 

9:49 Južná Kórea a Saudská Arábia v utorok spoločne odsúdili útoky na civilné obyvateľstvo počas prebiehajúceho konfliktu Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas. V prvom takomto vyhlásení od roku 1980 hovoria aj o posilnení spolupráce. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

9:47 Izraelské letecké útoky si v noci na utorok vyžiadali najmenej 140 obetí, uviedlo palestínske militantné hnutie Hamas. Izraelská armáda potvrdila, že pri útokoch zahynulo aj niekoľko dôstojníkov a zástupcov veliteľov Hamasu. Informuje agentúra AFP.

8:55 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I svojmu izraelskému rezortnému partnerovi Elimu Cohenovi povedal, že všetky krajiny majú právo na sebaobranu. Zároveň by však podľa neho mali rešpektovať medzinárodné humanitárne právo a chrániť bezpečnosť civilistov. Čínsky minister sa takto vyjadril počas telefonického rozhovoru s izraelským ministrom, oznámil v pondelok rezort diplomacie v Pekingu. Informuje AFP.

8:19 Izrael a radikálna palestínska organizácia Hamas vedú prostredníctvom Egypta a Kataru rokovania o prepustení ďalších 50 rukojemníkov, ktorí boli zavlečení do palestínskeho pásma Gazy počas palestínskeho útoku na Izrael z 7. októbra. Pre spravodajský web The Times of Israel (TOI) to uviedol nemenovaný vysokopostavený diplomat.

8:12 Hamásom ovládané ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Izrael v noci na dnes bombardoval v Pásme Gazy utečenecký tábor, čo si vyžiadalo desiatky mŕtvych a zranených, píše agentúra Reuters. Tá zároveň uvádza, že nebola schopná toto tvrdenie nezávisle overiť. Izraelská armáda nariekanie nekomentovala.

7:45 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v pondelok na okamžité prímerie v pásme Gazy, kde obyvatelia čelia izraelskému bombardovaniu v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

7:34 Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby vo vojenských operáciách proti militantnému hnutiu Hamas rešpektoval medzinárodné právo a predchádzal úmrtiam civilistov. Zároveň ale zdôraznil, že Izrael má právo brániť svojich obyvateľov pred neopodstatneným násilím zo strany Hamasu, informuje agentúra DPA.

7:14 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok pricestoval do Tel Avivu, aby vyjadril za svoju krajinu solidaritu s Izraelom. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron by mal žiadať ochranu pre civilné obyvateľstvo v pásme Gazy. Izrael túto palestínsku enklávu bombarduje a pripravuje sa na možnú pozemnú ofenzívu. 

6:46 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vo štvrtok zasadne, aby prerokovalo konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oznámenie predsedu VZ OSN Dennisa Francisa.

6:44 Spojené štáty v pondelok obvinili Irán z aktívneho napomáhania útokom na americké vojenské základne na Blízkom východe. Biely dom tiež potvrdil, že do Izraela poslal niekoľko vojenských poradcov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:08 Český minister zahraničných vecí Ján Kubiš po rokovaní s izraelským šéfom diplomacie Elim Kohenom povedal, že Čína urobí maximum pre to, aby prispela k palestínsko-izraelskému zmiereniu. S odvolaním sa na čínske štátne médiá to napísala agentúra Reuters.

Joe Biden privítal aj prepustenie dvoch rukojemníčok, ktoré sú Američanky

"Prezident privítal prepustenie ďalších dvoch rukojemníkov z Gazy, ku ktorému došlo dnes (v pondelok), a potvrdil svoj záväzok pokračovať v snahách o prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov zajatých Hamásom," uviedol Biely dom s tým, že medzi rukojemníkmi sú ďalší Američania. Biden podľa vyhlásenia Netanjahuovi tiež povedal, že "treba do Pásma Gazy udržať nepretržitý prísun naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci". Zároveň zopakoval, že USA podporujú Izrael v snahe odstrašiť možných agresorov v regióne.

Na snímke prepustená rukojemníčka Jocheved Lifšicová sedí na posteli v nemocnici 23. októbra 2023 v Tel Avive.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke prepustená rukojemníčka Jocheved Lifšicová sedí na posteli v nemocnici 23. októbra 2023 v Tel Avive.  (Zdroj: TASR/Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP)

Do Pásma Gazy, ktoré čelí od 7. októbra masívnemu izraelskému bombardovaniu a totálnej izraelskej blokáde v odvete za útok Hamasu na Izrael, vošlo od soboty z Egypta 54 kamiónov s humanitárnou pomocou. Dodávky pomoci cez priechod Rafáh na hranici s Egyptom sa začali v sobotu.

V pondelok večer Hamas uviedol, že prepustil dve izraelské seniorky zo zajatia a zverejnil video, ako ich odovzdáva pracovníkom Červeného kríža. Izrael neskôr prepustenie žien potvrdil a poďakoval Egyptu a Červenému krížu za pomoc. V piatok Hamas zo zajatia prepustil dve Američanky- matku s dcérou. Hamas predtým uviedol, že sám v Pásme Gazy drží 200 rukojemníkov a 50 ďalších je v rukách iných ozbrojených skupín. Vyše 20 rukojemníkov podľa Hamasu zabili izraelské nálety.

Palestínske islamistické hnutie Hamas prepustilo dve rekojemníčky

Palestínske islamistické hnutie Hamas prepustilo zo zajatia dve ženy, ktoré zadržiavalo ako rukojemníkov od útoku zo 7. októbra. Dôvody na ich prepustenie boli podľa hovorcu ozbrojeného krídla skupiny humanitárne a zdravotné. Kancelária izraelského premiéra neskôr prepustenie dvoch izraelských senioriek potvrdila a uviedla, že boli odovzdané izraelskej armáde a sú na ceste do izraelskej nemocnice, kde sa stretnú so svojimi rodinami.

Podľa egyptskej štátnej tlačovej agentúry boli ženy prepustené na priechode Rafáh medzi Pásmom Gazy a Egyptom. Medzinárodný výbor Červeného kríža potvrdil, že dvojicu vyviezol z Pásma Gazy ako neutrálny sprostredkovateľ.

"Rozhodli sme sa ich prepustiť z humanitárnych a zdravotných dôvodov. Hoci ich nepriateľ minulý piatok odmietol prijať," uviedol hovorca Hamasu Abú Ubajdá s tým, že zajatkyne boli prepustené za sprostredkovanie Kataru a Egypta. "Egyptské snahy zabezpečiť prepustenie dvoch žien z Pásma Gazy uspeli," dodala egyptská tlačová agentúra.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo vyhlásení uviedla, že prepustenými ženami sú 79-ročná Nurit Cooperová a 85-ročná Jocheved Lifšicová a poďakovala Egyptu a Červenému krížu. Obe ženy boli podľa vyhlásenia unesené z kibucu Nir Oz a ich manželia sú stále v Pásme Gazy. Seniorky boli podľa Netanjahuovej kancelárie odovzdané izraelským vojakom a sú na ceste do izraelskej nemocnice, kde sa opäť shľadajú so svojimi rodinami.

Egyptská televízia predtým zverejnila snímky a video oboch žien v sanitkách na prechode Rafáh. Vnuk Lifšicovej izraelskej televízii povedal, že sa na svoju babičku veľmi teší. "Dúfame, že je v poriadku a že je zdravá," poznamenal.

Americký prezident Joe Biden dnes na otázku možnosti prímeria odpovedal, že Hamas musí najprv prepustiť všetkých rukojemníkov. "Mali by byť prepustení rukojemníki a potom sa môžeme baviť," uviedol Biden podľa agentúry Reuters. Tá tiež s odvolaním sa na nemenované zdroje píše, že Spojené štáty radia Izraelu, aby ešte s pozemnou operáciou v Pásme Gazy posečkal, aby bolo viac času na rokovania o prepustení ďalších rukojemníkov.

Zástupca Hamasu spochybnil správy, že prepustí 50 zadržiavaných dvojitých občanov

Zástupca Hamasu v Libanone Usáma Hamdán podľa televízie Al-Džazíra večer spochybnil správy, že sa Hamas chystá dnes v noci prepustiť 50 zadržiavaných dvojitých občanov. Správy o ich možnom prepustení sa dnes objavili v izraelských médiách. Podľa Hamdana to sú "fámy". Spravodajský denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje píše, že rokovania o prepustení 50 rukojemníkov dnes nepokročili, pretože Hamas požaduje, aby bolo do Pásma Gazy v rámci pravidelnej humanitárnej pomoci dodané aj palivo. Izraelskí činitelia sa naopak podľa WSJ obávajú, že by Hamas a ďalšie militantné skupiny v Gaze palivo využili na vojenské účely. Podľa listu izraelskí činitelia trvajú na tom, aby boli najskôr prepustení všetci rukojemníki.

V piatok Hamas zo zajatia prepustil dve Američanky - Judith Raananovú s jej dcérkou Nataliou. Katar v ich prepustení zohral významnú úlohu. Hovorca Hamasu uvádzal, že Izrael odmietol prijať ďalších dvoch rukojemníkov. Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale tvrdenia Hamasu vtedy označila za propagandu, napísal web NBC News. Hamas predtým uviedol, že sám v Pásme Gazy drží 200 rukojemníkov a 50 ďalších je v rukách iných ozbrojených skupín. Vyše 20 rukojemníkov podľa Hamasu zabili izraelské nálety.

Viac o téme: USAČínaIzraelPalestínaHamasJoe BidenVojna v Izraeli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu