Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Škandál izraelského premiéra Netanjahua: Mladí muži bojujú s Hamasom, jeho syn si užíva v Miami

Yair Netanjahu si užíva v Miami, zatiaľ čo jeho rovesníci bojujú na fronte.
Yair Netanjahu si užíva v Miami, zatiaľ čo jeho rovesníci bojujú na fronte. (Zdroj: Instagram/yair_netanyahu)

JERUZALEM - Syn izraelského premiéra Benjamina Netanjahua čelí kritike za to, že zostal v Miami, kým sa záložníci vracajú domov bojovať proti Hamasu.

Do boja s Hamasom bolo povolaných asi 360 000 izraelských záložníkov – mnohí z nich nechali všetko tak, aby odleteli späť do Izraela, a dokonca si skrátili medové týždne.

archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Ale Yair Netanjahu zostal v Miami, čo niektorých vojakov veľmi nahnevalo. „Yair si užíva život v Miami Beach, zatiaľ čo ja som na fronte,“ povedal vojak, dobrovoľník slúžiaci na severnom fronte Izraela, informoval Daily Mail. „Všetci naši bratia, otcovia a synovia idú na front, ale Yair tu stále nie je. To nepomáha budovať dôveru vo vedenie krajiny." Toto je najdôležitejší moment pre Izraelčanov v nedávnej histórii. "A každý jeden z nás by tu teraz mal byť, vrátane syna predsedu vlády."

Yair, ktorý študoval divadelné vedy na strednej škole, absolvoval povinnú vojenskú službu a pracoval v jednotke pre styk s tlačou IDF (The Israel Defence Forces), nie ako bojový vojak. Záložníci sú nasadzovaní aj v nebojových operáciách, čo znamená, že Yairov nedostatok skúseností v prvej línii ho v tom automaticky nediskvalifikuje.

Izraelčania v zahraničí používajú chaty cez WhatsApp na organizovanie návratu a výmenu informácií o dostupných letoch, tvrdí Yedidya Shalman (26), ktorý bol na svadobnej ceste v Thajsku, keď v Gaze vypukli násilnosti. "Samozrejme, že sme o tom dlho nepremýšľali a momentálne sme na ceste domov lietadlom El Al," uviedol cez WhatsApp.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuHamasYair Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu