Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Nikde v pásme Gazy nie je bezpečne! Izrael tam uskutočnil rozsiahly zásah

Izraelskí vojaci na hranici Gazy Zobraziť galériu (5)
Izraelskí vojaci na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

ŽENEVA - Rukojemníci, ktorých zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas, naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:01 Cyperský prezident Nikos Christodulidis vo štvrtok ponúkol jeden z cyperských prístavov ako centrum na odosielanie humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Christodoulidis v Bruseli uviedol, že predložil svojim kolegom z EÚ návrh na vytvorenie "koridoru humanitárnej pomoci", ktorý by spájal cyperský prístav Limasol s pásmom Gazy.

20:30 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN upozornil, že ak sa izraelská odveta proti palestínskemu hnutiu Hamas neskončí, Spojené štáty "nebudú ušetrené ohňa". "Americkým štátnikom, ktorí riadia genocídu v Palestíne, úprimne hovorím, že nevítame rozšírenie vojny v regióne. Ale ak bude genocída v Gaze pokračovať, nebudú ušetrení tohto ohňa," povedal šéf iránskej diplomacie.

19:50 Ruskí predstavitelia rokovali so zástupcom palestínskeho hnutia Hamas o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti držia v pásme Gazy, a o evakuácii ruských občanov a ďalších cudzincov z tejto palestínskej enklávy. Oznámil to ruský rezort diplomacie.

18:23 Približne štvrť milióna Izraelčanov odpustilo svoje domovy – dôvodom je vojna v palestínskom pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas a tiež ostreľovanie na hranici s Libanonom. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa izraelského ministerstva obrany.

17:50 Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas, Brigády Izaddína Kasáma, vo štvrtok uviedlo, že podľa jeho odhadov zahynulo pri izraelských náletoch takmer 50 izraelských rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že militanti uniesli 224 ľudí počas koordinovaných útokov Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Tie si vyžiadali aj 1400 obetí.

17:35 Konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas bude predmetom rokovaní lídrov členských štátov EÚ počas štvrtkovej pracovnej večere na zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Neistota panuje, či sa lídri zhodnú na presadení humanitárnej prestávky. 

17:25 Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, je v súčasnosti na návšteve Moskvy. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Hovorkyňa ruskej diplomacie viac detailov neposkytla a dodala, že ďalšie informácie prinesie ministerstvo neskôr.

17:05 Minister zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijád Málikí vo štvrtok označil izraelskú ofenzívu v pásme Gazy za "vojnu pomsty" a vyzval na prijatie prímeria. Málikí navštívil Haag v čase, keď Izrael vyhlásil, že kolóna tankov a pechoty v noci zaútočila na územie pásma Gazy ovládané Hamasom. V tom istom čase v Bruseli o situácii diskutovali predstavitelia Európskej únie a pripravovali sa požiadať o humanitárne prerušenie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

Pohľad na dôsledky vojny medzi Izraelom a radikálnym palestínskym a teroristickým hnutím Hamas
Zobraziť galériu (5)
Pohľad na dôsledky vojny medzi Izraelom a radikálnym palestínskym a teroristickým hnutím Hamas  (Zdroj: SITA/AP/Hatem Ali)

16:18 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok kritizoval Európsku úniu za to, že stále nevyzvala na prímerie v pásme Gazy. Zároveň obvinil Západ z ľahostajnosti voči utrpeniu moslimov. "Koľko detí ešte musí zomrieť predtým, ako Európska komisia vyzve na prímerie... Koľko ton bômb musí dopadnúť na Gazu, kým Bezpečnostná rada OSN začne konať," povedal Erdogan v televíznom prejave. Dodal, že Západ nevidí násilie, ktoré sa odohráva v pásme Gazy, "pretože sa tam prelieva moslimská krv".

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

16:00 Spojené štáty sa pripravujú na možnú evakuáciu svojich občanov z Izraela a Libanonu. Na vojenské letisko na Kréte presunuli viacero prepravných lietadiel. Grécky denník Kathimerini zverejnil na svojom webovom portáli fotografie amerických lietadiel typu C-130, C-17 i tankovacích lietadiel KC-135, ktoré na letisko dorazili v posledných 24 hodinách.

15:30 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok pre server hetek.hu potvrdilo, že militantné palestínske hnutie Hamas pri sérii útokov na Izrael 7. októbra zajalo aj dvoch maďarských občanov.Ide o osemročnú Ellu a 15-ročnú Dafnu. Maďarsko-izraelská matka Majan Zin v rozhovore pre hetek.hu uviedla, že dve dcéry uniesli z domu jej bývalého manžela v deň teroristického útoku. Dodala, že teroristi únos jej detí z kibucu na hraniciach Gazy vysielali naživo. Neskôr na iných záberoch videla svoje dcéry plakať medzi džihádistami.

15:01 Čína vo štvrtok oznámila, že poskytne palestínskemu pásmu Gazy humanitárnu pomoc za približne 2,05 milióna dolárov.Podľa Čínskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (CIDCA) bude pomoc pozostávať z potravín, liekov a ďalšej humanitárnej pomoci.

14:55 Situácia s nedostatkom vody na juhu pásma Gazy sa "dočasne zlepšila", vyplýva zo stredajšej správy Úradu Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). S pomocou Detského fondu OSN (UNICEF) a Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) sa podľa OCHA podarilo do kľúčových zariadení v pásme Gazy doručiť "malé množstvo paliva z existujúcich zásob".

14:30 Na najmenej 7028 už stúpol počet obetí odvetných izraelských náletov voči militantom v pásme Gazy. Oznámilo to vo štvrtok miestne ministerstvo zdravotníctva kontrolované militantným hnutím Hamas. Medzi obeťami je podľa rezortu aj 2913 detí a 1709 žien.

13:30 Izrael bude porazený, ak spustí pozemnú operáciu v pásme Gazy, uviedol zástupca šéfa politického úradu Hamas Saleh al-Arouri.

13:00 Austrália poskytne civilistom v pásme Gazy ďalšiu humanitárnu pomoc vo výške 15 miliónov dolárov. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Anthony Albanese. Celkovo sa tak pomoc Austrálie pre túto palestínsku enklávu zvýši na 25 miliónov dolárov, informovala televízia CNN. 

12:10 Organizácia Spojených národov (OSN) vydala vo štvrtok varovanie pred útokmi v pásme Gazy a uviedla, že nikde v tejto enkláve nie je bezpečne.Informuje správa agentúry AFP. "Ľuďom nezostali žiadne možnosti. Nikde v pásme Gazy nie je bezpečne," povedala Lynne Hastingsová, humanitárna koordinátorka OSN pre Gazu. Varovanie vychádza v čase intenzívnych náletov na túto palestínsku enklávu, očakáva sa tiež, že Izrael pripravuje pozemnú operáciu.

11:52 Izraelský Iron Dome úspešne zachytil niekoľko rakiet, ktoré boli vypálené z Gazy.

11:25 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie na dvojdňovom summite, ktorý sa začína dnes popoludní v Bruseli, zdôraznia právo Izraela na sebaobranu a vyzvú radikálne palestínske hnutie Hamas na okamžité prepustenie rukojemníkov.

10:50 Izraelská armáda v noci na dnes uskutočnila pomerne rozsiahly pozemný zásah v Pásme Gazy, pri ktorom útočila na pozície palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Podľa izraelského vojenského rozhlasu išlo zatiaľ o najväčší takýto zásah od začiatku vojny. Armáda akciu označila za cielenú raziu v rámci príprav pohraničia na "ďalšie fázy vojny", čo možno podľa agentúry Reuters interpretovať ako odkaz na možnú rozsiahlu pozemnú operáciu. 

10:18 V Londýne propalestínski aktivisti strhávajú letáky zobrazujúce rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.  Ynet s odvolaním sa na izraelskú vládu uvádza, že z 222 rukojemníkov má 138 cudzie občianstvo.

9:00 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v stredu nečakane pricestoval do Spojených štátov. Jeho cesta súvisí s eskaláciou konfliktu v pásme Gazy, oznámil rezort iránskej diplomacie. Informuje správa agentúry DPA. Abdollahján dorazil do New Yorku v stredu večer miestneho času. Na zasadnutí Organizácie Spojených národov (OSN) chce podporiť záujmy Palestínčanov.

8:23 Mladá žena s antisemitským plagátom „Keep The World Clean“ vyšla na proteste proti Izraelu vo Washington Square Park v New Yorku. Rovnaký plagát vyvolal veľký škandál na protiizraelskom zhromaždení vo Varšave 21. októbra. 

7:53 "IDF v noci podnikla cielený vpád tankami do severnej oblasti pásma Gazy v rámci príprav na ďalšie fázy boja," uviedla armáda a dodala, že "vojaci po skončení aktivít oblasť opustili". Počas nočného vpádu boli "lokalizovaní a zasiahnutí početní teroristi, teroristická infraštruktúra a zariadenia na odpaľovanie protitankových striel". Cieľom útoku bola aj "príprava bojiska" na ďalšie operácie, uviedla armáda.

7:20 Izraelská armáda v noci na dnes uskutočnila pomerne rozsiahly pozemný zásah v Pásme Gazy, pri ktorom útočila na pozície palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa izraelský vojenský rozhlas.

6:45 Netanjahu: "Všetci členovia Hamasu chodia mŕtvi". Povedal to v príhovore k národu. Podľa neho má Izrael dve úlohy – zničiť palestínsku islamistickú skupinu a oslobodiť rukojemníkov. Dodal, že prípravy na pozemnú operáciu v pásme Gazy pokračujú, ale neuviedol časový rámec.

6:00 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v stredu neschválila rezolúciu predloženú Spojenými štátmi v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas a humanitárnou situáciou v pásme Gazy. Neuspel ani ruský návrh rezolúcie. Informuje agentúra DPA a AFP.

WHO žiada okamžitý prístup k rukojemníkom zadržiavaným hnutím Hamas

WHO vyzvala na okamžitý prístup Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) k ľuďom, ktorých hnutie Hamas zajalo počas útoku na Izrael 7. októbra.  "Je naliehavo potrebné, aby únoscovia poskytli dôkazy o tom, že sú rukojemníci nažive... a aby všetkých unesených okamžite prepustili z humanitárnych a zdravotných dôvodov," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve. 

Zdravotnícka agentúra OSN je podľa neho pripravená pomôcť MVČK pri poskytovaní lekárskej starostlivosti. "Zdravotný stav mnohých rukojemníkov, vrátane detí, žien a starších ľudí, si vyžaduje naliehavú a nepretržitú starostlivosť a liečbu. Psychická trauma, ktorej čelia unesené osoby a ich rodiny, je akútna a psychosociálna pomoc je veľmi dôležitá," dodal šéf WHO.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa 7. októbra dostali z pásma Gazy na územie židovského štátu, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov späť do pásma Gazy. Izrael odpovedal neúnavnými leteckými údermi na túto malú palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré ovláda Hamas, zahynulo už vyše 6500 ľudí, väčšinou civilistov, pričom mnoho obetí tvoria deti. 

Treba ochrániť civilistov

Americký prezident Joe Biden dnes zopakoval, že Izrael má po krvavom útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas nielen právo, ale aj "zodpovednosť" sa brániť. Musia však podľa neho urobiť "všetko, čo je v jeho silách, aby ušetril civilistov". Informovali o tom tlačové agentúry. Večer podporu Izraelu formou rezolúcie vyslovila tiež americká Snemovňa reprezentantov.

Biden na tlačovej konferencii po stretnutí s austrálskym premiérom Anthonym Albanesom súčasne vyzval, aby "okamžite ustali" znepokojujúce útoky radikalizovaných židovských osadníkov proti palestínskym obyvateľom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Zopakoval, že po skončení súčasného konfliktu by riešením malo byť vytvorenie dvoch štátov - Izraela a Palestíny.

Americký prezident na otázku novinára tiež uviedol, že "nepožadoval" po izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, aby odložil pozemnú ofenzívu do Pásma Gazy, kým nebudú oslobodení rukojemníci držaní Hamásom. V posledných dňoch sa často špekuluje, že Izrael odkladá začatie plánovanej ofenzívy práve na žiadosť Spojených štátov.

Snemovňa reprezentantov, ktorá bola tri týždne bez predsedu a prakticky nefungovala, na svojom prvom zasadnutí po zvolení nového lídra Mikea Johnsona odsúhlasila rezolúciu na podporu Izraela. Za sa podľa televízie CNN vyslovilo 412 zákonodarcov, proti ich bolo desať, deväť z nich z demokratického tábora. Rezolúcia okrem iného požaduje, aby Hamas okamžite prestal s útokmi a prepustil všetkých rukojemníkov.

Biden s premiérom Albanesom rokovali aj o pokroku v trojstrannom obrannom partnerstve AUKUS, ktorého súčasťou je tiež Británia a v rámci ktorého Spojené štáty pomáhajú Austrálii s vývojom nových útočných ponoriek či rakiet. Americký prezident vyzval Kongres, aby ešte tento rok schválil legislatívu k tomuto paktu, a vyjadril presvedčenie, že AUKUS získa potrebné financovanie.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu