Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hororová situácia v kokpite: Pilot chcel nechať havarovať lietadlo, TOTO sa snažil urobiť, desivé svedectvá pasažierov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Minúty hrôzy vo vzduchu. Počas pravidelného letu v USA sa spolucestujúci pilot pokúsil vypnúť motory osobného lietadla. Cestujúci teraz hlásia, čo sa stalo na palube.

Letecká spoločnosť Alaska Airlines v pondelok uviedla, že pri lete jej regionálnej dcérskej spoločnosti Horizon Air z Everettu na západnom pobreží štátu Washington do San Francisca v Kalifornii existovala „dôveryhodná bezpečnostná hrozba“.

archívne video

Americký špeciál na letislu M.R. Štefánika (Zdroj: Tip čitateľa)

Pilot Alaska Airlines, ktorý cestoval na sklopnom sedadle v kokpite a nebol v službe, sa „neúspešne pokúsil prerušiť chod motorov,“ uviedla letecká spoločnosť. Podľa amerického Federálneho úradu pre letectvo sa jediný pilot pokúsil vyradiť motory regionálneho lietadla Embraer 175 pomocou hasiaceho systému.

"Kapitán a prvý dôstojník Horizont zareagovali rýchlo, výkon motora nebol prerušený a posádka zabezpečila lietadlo bez incidentov."

Muž chcel nechať havarovať lietadlo - pokúsil sa o vraždu v 83 prípadoch

Lietadlo Embraer E-175 s 80 pasažiermi na palube bolo odklonené a pristálo v Portlande v štáte Oregon, kde bol pilot zatknutý. Podľa zodpovedného šerifa je 44-ročný muž obvinený z 83 pokusov o vraždu, ohrozenia života iných a ohrozenia lietadla.

Po nedeľňajšom incidente zverejnila webová stránka Live ATC („Air Traffic Control“) záznam rozhovoru medzi pilotom Horizon Air a riadiacimi letovej prevádzky.

„Len vám dávam na vedomie. Dostali sme z kokpitu chlapíka, ktorý sa snažil vypnúť motory,“ povedal pilot pokojným hlasom riadeniu letovej prevádzky v Portlande. "Nezdá sa, že by robil nejaké problémy v zadnej časti (lietadla). Myslím, že je pod kontrolou."

Hororová situácia v kokpite:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cestujúci opísali situáciu na palube

Pre cestujúcich spočiatku nič nenasvedčovalo vážnemu ohrozeniu. Cestujúci Alex Wood povedal pre ABC News, že pilot oznámil, že „v kokpite došlo k poruche“. Ďalšia spolucestujúca uviedla, že letuška pôvodne hovorila cez reproduktor o „núdzovej situácii“, ktorá si vyžadovala „okamžité pristátie“. O 15 minút neskôr oznámila z reproduktora, že došlo k „zdravotnej pohotovosti“.

Dokonca počula, ako letuška hovorí mužovi: „To je v poriadku, dostaneme ťa z lietadla.“ Preto predpokladala, že muž sa necíti dobre.

Keď však lietadlo pristálo, polícia okamžite prešla do zadnej časti lietadla a odprevadila spútaného muža z lietadla. Cestujúci povedal: „Keď sme pristáli a pána odviedli, letuška sa vrátila do reproduktora a jednoducho povedala: ,Nervovo sa zrútil. Museli sme ho okamžite dostať z lietadla.´"

Viac o téme: PilotLietadloMotory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu