Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Navaľnyj odmietol opustiť svoju celu: Vynechal pojednávanie pred súdom, toto je dôvod!

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok odmietol opustiť svoju celu a vynechal pojednávanie pred súdom. Protestoval tak proti tomu, že mu dozorcovia vzali písacie potreby, vyhlásili Navaľného spolupracovníci. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Navaľnyj si vo väzení odpykáva 19-ročný trest. Prostredníctvom videokonferencia sa mal zúčastniť na súdnom pojednávaní v spojitosti so žalobou, ktorú vzniesol proti väzeniu, kde je zadržiavaný. Keď odmietol opustiť celu, vnikli dnu dozorcovia v helmách a násilne ho vyvliekli k vyšetrovateľovi, uviedol Navaľného spolupracovník Ivan Ždanov. Dôvod zhabania písacích potrieb však neuviedol. Ruský nezávislý spravodajský portál Mediazona informoval, že proces bol odročený na 2. novembra.

Archívne video: Na súdoch pribudnú vypočúvacie miestnosti pre deti a zraniteľné osoby, podľa ministerky Dubovcovej je to meškanie 20 rokov

Na súdoch pribudnú vypočúvacie miestnosti pre deti a zraniteľné osoby, podľa ministerky Dubovcovej je to meškanie 20 rokov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Navaľnyj, ktorý je kritikom ruského prezidenta Vladimíra Putina, je vo väzení od svojho návratu do Ruska v roku 2021. Zadržali ho po prílete z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, z ktorej obviňuje Kremeľ.

Tento politik sa v súčasnosti nachádza v trestaneckej kolónii číslo 6 vo Vladimírskej oblasti východne od Moskvy, mal by však byť prevezený do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom. Ide o jedno zo zariadení s najvyšším stupeň stráženia v ruskom väzenskom systéme, píše AP.

Ruské úrady začiatkom tohto mesiaca zatkli troch Navaľného právnikov a obvinili ich z účasti v extrémistickej skupine, pretože údajne sprostredkovávali komunikáciu medzi Navaľným a jeho tímom.

Obvinenia vychádzajú z rozsudku z roku 2021, ktorý vyhlásil Navaľného protikorupčnú nadáciu za teroristickú organizáciu. Jeho tím rozhodnutie označil za politicky motivované a obvinil ruské úrady zo snahy kompletne ho odrezať od vonkajšieho sveta za hranicami trestaneckej kolónie.

Viac o téme: CelaPojednávanieSúd RuskoAlexej NavaľnyjOpozičný politik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu