Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najvyšší súd sa bude opäť zaoberať exšéfom Národnej banky Slovenska: Ústavný súd v kauze Rapid Life vrátil prípad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE - Najvyšší súd (NS) SR sa musí opätovne zaoberať prípadom exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Barriho, odsúdeného za prijímanie úplatku na päťročný nepodmienečný trest v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Ústavný súd (ÚS) SR zrušil uznesenie, ktorým NS vlani v apríli zamietol odvolanie obžalovaného voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). ÚS pritom rozhodol, že uznesením NS boli porušené základné práva Ivana Barriho a vec vrátil NS na ďalšie konanie.

Druhý senát ÚS 24. októbra rozhodol, že uznesením NS "boli porušené základné práva sťažovateľa" Ivana Barriho Išlo o porušenie práva na osobnú slobodu, súdnu a inú právnu ochranu a na spravodlivé súdne konanie. ÚS vec zároveň vrátil NS na ďalšie konanie.

archívne video 

Najvyšší súd SR Potvrdil trest pre Jozefa Radiča z kauzy vraždy Valka (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V roku 2020 ho dosúdili za prijatie úplatku

Ivan Barri pôsobil v NBS ako generálny riaditeľ odboru dohľadu nad trhom cenných papierov, poisťovníctvom a dôchodkovým sporením. ŠTS ho v decembri 2020 odsúdil za zločin prijímania úplatku na päťročný trest odňatia slobody. Obžalovaný, ktorý vinu odmietol, sa následne neúspešne odvolal na NS. "Úplatky vo výške 11.000 eur boli podľa obžaloby poskytnuté za to, že v súvislosti s dohľadom NBS nad spoločnosťou Rapid Life nebudú tejto spoločnosti uložené najprísnejšie sankcie," uviedol vtedy Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

V prípade ŠTS v októbri 2019 najprv obžalovaného oslobodil spod obžaloby. Na základe odvolania prokurátora NS napadnutý rozsudok zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby znovu rozhodol. Následne ŠTS uznal Ivana Barriho za vinného a uložil mu trest.

Viac o téme: Národná banka SlovenskaNajvyšší súd SRRapid LifeIvan Barri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu