Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Venezuelský najvyšší súd pozastavil výsledky opozičných primárok

María Corina Machadová, ktorú vyhlásili za víťazku opozičných primárok vo Venezuele
María Corina Machadová, ktorú vyhlásili za víťazku opozičných primárok vo Venezuele (Zdroj: TASR/AP/ Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd pozastavil platnosť výsledkov prezidentských primárok opozície, ktoré sa konali 22. októbra a zvíťazila v nich bývalá poslankyňa María Corina Machadová. Oznámil to v pondelok volebný senát najvyššieho súdu, informovala agentúra DPA.

Senát oznámil, že vyhovel námietke bývalého opozičného poslanca Josého Dionisia Brita Rodrígueza o údajných „nezrovnalostiach“ v opozičných primárkach. Volebná komisia opozície má tri dni na predloženie správy, v ktorej poskytne informácie o „mechanizme uchovávania volebných materiálov a mieste na to určenom“.

Verdikt nekomentovala

Podľa DPA nie je jasné, či rozhodnutie súdu znamená anulovanie zvolenia Machadovej za prezidentskú kandidátku opozície. Tá verdikt bezprostredne nekomentovala. Vyšetrovanie volebných podvodov voči opozícii začala po voľbách aj prokuratúra. Tej sa nepáči, že primárky opozícia zorganizovala sama a nie štátna volebná komisia. Treba tiež objasniť aj to, či Machadová môže kandidovať v prezidentských voľbách, keďže pre údajné nezrovnalosti počas pôsobenia vo funkcii poslankyne má 15 rokov zakázané vykonávať verejnú funkciu.

Spojené štáty začiatkom októbra naznačili, že zmiernia dlhodobé sankcie uvalené na vládu prezidenta Nicolása Madura po tom, čo uzavrela dohodu s opozíciou o konaní volieb na budúci rok. Venezuela je už roky vo vážnej kríze. Ekonomicky kedysi bohatá krajina, ktorá má najväčšie overené zásoby ropy na svete, trpí zlým riadením, korupciou a sankciami. Podľa OSN ju v posledných rokoch opustilo pre chudobu a násiliu viac ako sedem miliónov ľudí.

Viac o téme: VýsledkyNajvyšší súdPrimárkyVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu