Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľský prezident označil voľby za prejav demokratickej vyspelosti

Andrej Duda
Andrej Duda (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda sa v pondelok - v prvom komentári nedeľných parlamentných volieb - poďakoval voličom za vysokú účasť a vyhlásil, že "každé voľby sú testom toho, aká sme demokratická a vyspelá spoločnosť".

"Ukázali sme, že berieme veci zodpovedne do vlastných rúk," povedal Duda vo Vatikáne, kde sa zúčastňuje na podujatiach pri príležitosti 45. výročia zvolenia Jána Pavla II. za pápeža. Vo svojej správe o tom informovala agentúra PAP. Duda osobitne vyzdvihol, že účasť voličov v nedeľných voľbách bola najvyššia v období slobodného, ​​nezávislého, suverénneho Poľska. "Takmer 73-percentná účasť je fantastický výsledok," povedal poľský prezident.

Podotkol, že práve o toto sa snažil, odkedy je prezidentom Poľskej republiky, preto je za účasť voličov veľmi vďačný. Ocenil aj, že voliči využili svoje právo a hlasovali v referende. Konštatoval, že "demokracia v Poľsku je stabilná" a víťazom hlasovania zablahoželal k dosiahnutým výsledkom. Informoval tiež, že hlasy odovzdané vo voľbách sa ešte stále sčítavajú a výsledky sa spracúvajú. Vyjadril však nádej, že v utorok okolo poludnia ústredná volebná komisia dokončí sčítanie hlasov a bude môcť oznámiť oficiálne výsledky volieb do Sejmu a Senátu.

V súvislosti s hlasovaním sa Duda poďakoval členom volebných komisií na všetkých úrovniach i všetkým, ktorí mali na starosti počítačovú bezpečnosť i bezpečnosť v uliciach miest a obcí. Pripomenul, že obavy v tejto súvislosti vyvolávala pokračujúca vojna na Ukrajine i hybridné útoky z Bieloruska. Ocenil, že voľby mali pri veľmi vysokej účasti veľmi pokojný priebeh, i keď priznal, že k niekoľkým incidentom došlo.

Viac o téme: VoľbyDemokraciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu