Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľský opozičný blok Tretia cesta vylučuje koalíciu s PiS

Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS
Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS (Zdroj: Facebook/PiS)

VARŠAVA - Poľský opozičný blok Tretia cesta (TD) nemá v úmysle viesť rozhovory o možnej koaličnej vláde s úradujúcou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), uviedli v pondelok politici TD pre agentúru PAP.

Tretia cesta - koalícia agrárnej Poľskej ľudovej strany (PSL) a stredopravej strany Poľsko 2050 (PL2050) - získala v nedeľných voľbách podľa podľa exit pollu 13 percent hlasov. Z toho istého prieskumu vyplýva, že voľby vyhrala PiS s 36,8-percentnou podporou, ale bez väčšiny v dolnej komore parlamentu, Sejme. Podpredseda PSL Dariusz Klimczak pre PAP povedal, že predvolebná kampaň a politická pozícia TD boli postavené na kritike strany PiS a jej spôsobu riadenia ekonomiky, zdravotníctva a školstva, ako i toho, ako zničila medzinárodné vzťahy a postavenie Poľska v Európskej únii.

Archívne video: Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Klimczak ozrejmil, že "existuje milión dôvodov, pre ktoré sa žiadny seriózny človek v politike už s PiS baviť nebude - po tom, čo narobili počas týchto dvoch volebných období". Na otázku, či sa už plánujú rokovania TD s Občianskou koalíciou (KO) a Ľavicou o vládnej koalícii, poslanec PSL odpovedal, že prvé stretnutie a rokovanie sa uskutoční niekoľko hodín po zverejnení oficiálnych výsledkov volieb. Dodal, že lídri opozičných skupín sú neustále v kontakte.

Líder ľudovcov Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v rozhlasovej stanici RMF FM tiež vylúčil koalíciu s PiS, pretože – ako povedal – "do volieb sme išli s heslom: buď Tretia cesta, alebo tretie volebné obdobie pre PiS." Predseda PSL tiež povedal, že by mu neprekážalo, keby PSL a PL2050 vytvorili v Sejme spoločný poslanecký klub. Viceprezident strany PL2050 Michal Kobosko pre PAP uviedol, že politici jeho strany čakajú na zverejnenie oficiálnych konečných výsledkov a až potom budú informovať o ďalšom postupe strany. Kobosko však tiež vylúčil rozhovory svojej strany s PiS.

Viac o téme: PoľskoPiSTretia cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu