Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bielorusko si predvolalo poľského charge d'affaires pre narušenie vzdušného priestoru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK/VARŠAVA - Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo poľského charge d'affaires Marcina Wojciechowského, a to pre údajné narušenie svojho vzdušného priestoru, ku ktorému malo dôjsť 2. novembra.

Bieloruský rezort diplomacie to oznámil v piatok na sociálnej sieti X bez uvedenia bližších podrobností o predmetnom incidente, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry Reuters.  "Poľská strana bola požiadaná, aby tento incident dôkladne vyšetrila a prijala účinné opatrenia na zabránenie podobným situáciám v budúcnosti," uviedol rezort. Poľsko podľa hovorcu operačného velenia tamojšej armády správu podrobne analyzuje.

"Preverujeme záznamy z našich radarových a leteckých systémov, aby sme zistili, či došlo k takémuto porušeniu," povedal hovorca. Bielorusko si Wojciechowského predvolalo už koncom septembra, pričom tvrdilo, že poľský vrtuľník narušil jeho vzdušný priestor. Varšava vtedy správu poprela, pričom uviedla, že cez bieloruské hranice neprešiel žiaden z jej vrtuľníkov. Reuters pripomína, že vzťahy medzi týmito krajinami sú dlhodobo napäté, pričom v ostatnom čase ich ešte viac vyostruje invázia bieloruského spojenca a suseda Ruska na Ukrajinu.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoVzdušný priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu