Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto štvrtý (18. októbra 2023)

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rozhodnutie Washingtonu dodať Ukrajine rakety dlhého doletu ATACMS je závažnou chybou, uviedol v stredu ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. Informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 601y

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 601 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:49 Francúzsky prezident Emmanuel Macron ubezpečil v stredu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že podpora Kyjevu zo strany Francúzska a Európy bude pokračovať napriek vypuknutiu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AFP.

19:15 Západná podpora izraelského odvetného útoku na Pásmo Gazy uškodila úsiliu o dosiahnutie zhody s významnými rozvojovými krajinami na odsúdení ruskej vojny proti Ukrajine, varujú niektorí činitelia a diplomati podľa denníka Financial Times (FT). Reakcia na útok islamistickej radikálnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra podľa niektorých činiteľov marí mesiace práce na vykreslení Moskvy ako globálneho vyvrheľa za porušovanie medzinárodného práva a vystavuje Spojené štáty, Európsku úniu a ich spojencov obvineniu z pokrytectva.

18:38 Najmenej šesť ľudí prišlo v stredu o život pri raketových útokoch na Záporožskú a Dnepropetrovskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny, oznámili ukrajinské úrady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes pricestoval do severokórejskej metropoly Pchjongjang na dvojdňové rokovanie. Podľa agentúry Reuters cieľom je okrem iného pripraviť možnú návštevu šéfa Kremľa Vladimira Putina v KĽDR.

17:52 Ruské sily pravdepodobne zvýšia intenzitu útoku na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny. V súčasnosti ostreľujú neďaleké pozície ukrajinskej armády, vyhlásil v stredu v televíznom vysielaní šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš. Informovala o tom agentúra AFP.

15:56 Ukrajinský súd dnes odsúdil v neprítomnosti na trest väzenia troch bývalých príslušníkov pohotovostných jednotiek Berkut, ktorí v roku 2014 v Kyjeve strieľali na demonštrantov. Jednotky Berkut pri zásahu vo februári 2014 na ulici Institutska zastrelili 48 demonštrantov a 90 ďalších spôsobili strelné zranenia, pripomenul server RBK-Ukrajina.

15:19 Spojené štáty spravili chybu, keď dodali Ukrajine rakety dlhého doletu ATACMS, vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň vyjadril presvedčenie, že rakety nezmenia situáciu na ukrajinskom fronte. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:56 Ruská štátna Duma v stredu v druhom a záverečnom treťom čítaní odsúhlasila odstúpenie Moskvy od ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:49 Putin sa zastal svojho priateľa Orbana, ktorý včera priletel do Pekingu, aby sa s ním stretol.

13:15 Mladá rodina bola zabitá v dôsledku raketového útoku na Záporizhzhia. Mali 23 rokov.

12:40 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu pricestoval na dvojdňovú návštevu Severnej Kórey. Informuje agentúra AFP. Ruské ministerstvo zahraničných už v pondelok oznámilo, že Lavrov navštívi KĽDR 18. až 19. októbra na pozvanie severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

12:30 Spojené štáty previezli na Ukrajinu približne 20 rakiet ATACMS s kazetovými hlavicami, informoval denník New York Times.

12:07 Pri útoku na ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť zahynula v stredu jedna žena a štyria ľudia utrpeli zranenia, oznámili tamojší predstavitelia. Informuje správa agentúry AFP. "Rusko opäť zasiahlo civilné obyvateľstvo," uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Útok podľa neho zasiahol obec neďaleko mesta Dnipro a vyžiadal si život 31-ročnej ženy. Dnepropetrovský gubernátor Serhij Lysak uviedol, že pri útoku bolo poškodených šesť rodinných domov, píše denník The Guardian.

11:40 Thajský premiér Sréttchá Tchavísin pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na oficiálnu návštevu svojej krajiny. Šéf Kremľa okrem toho prijal pozvanie aj na návštevu Vietnamu. Informuje správa agentúry AFP. "Pozval som ho budúci rok na návštevu Thajska. Putin má rád (ostrov) Puket a rozumiem, že často cestuje," uviedol v stredu v Pekingu Sréttchá. Podľa vyhlásenia thajskej vlády Putin pozvanie prijal, no ešte je potrebné stanoviť dátum návštevy.

11:00 V Lotyšsku sa začalo trestné konanie proti spoločnosti so sídlom v Rige, ktorá je podozrivá z dodávania komponentov na uniformy pre ruskú armádu.

10:30 Predseda maďarskej vlády vie, ako vytrvalo presadzovať svoje záujmy. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin pre ruskú televíziu Rossija 1 po utorňajšom rokovaní s Viktorom Orbánom v Pekingu. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

"Viktor Orbán patrí k malej skupine európskych politikov, ktorí vedia obhajovať svoje záujmy, a robí to vytrvalo, dôsledne a podľa mňa úplne taktne. Nie vždy máme rovnaké názory a často stojíme na rôznych platformách, ale to nám nebráni rozprávať sa a hľadať riešenia na určité otázky a problémy," citovala MTI Putinove slová.

9:31 Litva bude spolu s Nemeckom opravovať tanky Leopard vrátené z bojových operácií na Ukrajine.

9:13 V dôsledku nočného raketového útoku na Záporoží bol poškodený bytový dom. Dvaja sú mŕtvi a štyria zranení. Ďalšie tri osoby sú považované za nezvestné.

8:50 Thajský premiér Séttchá Tchavísin pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na oficiálnu návštevu svojej krajiny. Informuje správa agentúry AFP. "Pozval som ho budúci rok na návštevu Thajska. Putin má rád (ostrov) Puket a rozumiem, že často cestuje," uviedol v stredu v Pekingu Sréttchá. Podľa vyhlásenia thajskej vlády Putin pozvanie prijal, no ešte je potrebné stanoviť dátum návštevy.

8:35 Ruské sily zachytili a zostrelili 28 ukrajinských bezpilotných lietadiel cez noc nad oblasťami Belgorod a Kursk a oblasťou Čierneho mora, tvrdilo ruské ministerstvo obrany 18. októbra.

7:55 Armádne taktické raketové systémy poskytované USA pravdepodobne prinútia ruské velenie, aby si vybralo medzi opevnením existujúcich muničných skladov, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej aktualizácii.

7:10 Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi povedal, že politická vzájomná dôvera medzi oboma krajinami sa "neustále prehlbuje". S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra AFP. Si tiež vyzval na spoločné úsilie Číny a Ruska o "zabezpečenie medzinárodnej spravodlivosti", uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua. Ocenil zároveň podľa jeho slov úzku a efektívnu strategickú koordináciu medzi Pekingom a Moskvou.

6:35 Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes v Pekingu stretol so Si Ťin-pchingom na okraj summitu k plánu takzvaného nového Hodvábneho chodníka. Sia už predtým označil za drahého priateľa, informuje agentúra Reuters.

6:20 Tri ukrajinské deti, ktoré boli nezákonne deportované do Ruska, sú v procese prepustenia katarským diplomatom v Rusku, povedal agentúre Reuters 16. októbra nemenovaný katarský predstaviteľ.

6:00 Jedna osoba bola zabitá a najmenej dvaja boli zranení, keď Rusko v noci 18. októbra zaútočilo raketami na mesto Záporoží, informoval guvernér Jurij Malashko prostredníctvom Telegramu.

Kyjev dlhodobo žiada Washington o dodávky striel

"Rozhodnutie Bieleho domu poslať Ukrajincom rakety dlhého doletu je závažnou chybou. Dôsledky tohto kroku, ktorý bol úmyselne ukrytý pred verejnosťou, budú najvážnejšieho charakteru," uviedol Antonov vo vyhlásení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer potvrdil, že ukrajinská armáda po prvý raz použila proti Rusku strely dlhého doletu ATACMS od Spojených štátov. Vyjadril im za to "mimoriadnu vďačnosť" a bez bližších podrobností dodal, že tieto strely sú presné a osvedčili sa.

Kyjev dlhodobo žiada Washington o dodávky takýchto taktických striel. Americkí predstavitelia sa však obávali, že ukrajinské sily by nimi mohli zasiahnuť ruské územie, čo by viedlo k eskalácii konfliktu s Moskvou. Biely dom dodávky rakiet ATACMS v utorok po prvý raz oficiálne potvrdil. "Domnievame sa, že tieto ATACMS významne posilnia potenciál Ukrajiny na bojisku bez toho, aby sme ohrozili našu vojenskú pripravenosť," uviedla hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová. ATACMS majú dolet okolo 300 kilometrov, pri raketách poskytnutých Ukrajine ho však znížili na 165 kilometrov, priblížila Watsonová. Dodávka podľa nej prebehla "nedávno".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu