Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jordánsko požiadalo USA, aby na jeho území nasadili systémy Patriot

Systém protivzdušnej obrany Patriot Zobraziť galériu (2)
Systém protivzdušnej obrany Patriot (Zdroj: TASR/Axel Heimken/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

AMMÁN - Jordánsko požiadalo Spojené štáty, aby na jeho území nasadili batérie systému protivzdušnej obrany Patriot na posilnenie obrany v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe. Uviedol to v nedeľu hovorca jordánskej armády, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Niekoľko batérii amerického systému protivzdušnej obrany Patriot bolo v Jordánsku rozmiestnených v roku 2013 z dôvodu občianskej vojny v susednej Sýrii pre obavy z eskalácie konfliktu. Jordánski predstavitelia sú teraz znepokojení, že by boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas mohli prerásť do regionálneho konfliktu.

"Požiadali sme americkú stranu, aby pomohla posilniť náš obranný systém pomocou systému protivzdušnej obrany Patriot," povedal hovorca jordánskej armády v štátnej televízii. Patriot patrí k najpokročilejším americkým systémom protivzdušnej obrany a je zvyčajne nedostatkový, keďže oňho Washington žiadajú spojenci po celom svete, píše Reuters.

Jordánsko požiadalo USA, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Axel Heimken/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

Spojené štáty v uplynulých týždňoch posilnili svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe a do regiónu vyslali aj dve svoje lietadlové lode. Reagovali tak na vypuknutie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Jordánsko patrí k verným spojencom USA na Blízkom východe a každoročne hostí amerických vojakov na rozsiahlych vojenských cvičeniach.

Viac o téme: USAJordánskoPAtriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu