Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Hodina H sa blíži! Gaza sa mení na prach: Egypt zatvára hranice, Izrael sa pripravuje na pozemný útok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

TEL AVIV – Egypt zrejme až do odvolania uzavrel hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy. Pre agentúru DPA to v pondelok uviedol nemenovaný príslušník egyptských bezpečnostných služieb.

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

ONLINE

21:34 Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že USA sú v prípade potreby pripravené vyslať ďalšie vojenské sily na Blízky východ v reakcii na masívny útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:08 Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v utorok večer pri budapeštianskom pamätníku holokaustu Topánky na brehu Dunaja, aby vyjadrili solidaritu s Izraelom. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

21:02 Slovenská republika dôrazne odsudzuje teroristické útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas a podporuje právo Izraela na sebaobranu. Na mimoriadnom zasadnutí šéfov diplomacií krajín EÚ to uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. TASR o tom v utorok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

20:47 Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ vyzvali v utorok Izrael, aby neprerušoval dodávky vody, potravín a elektriny do pásma Gazy. Apelovali zároveň na humanitárne koridory pre ľudí, ktorí sa z pásma snažia utiecť. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa agentúr AFP a DPA.

20:36 Poslanecká snemovňa českého parlamentu vyzvala vládu, aby veľvyslanectvo ČR v Izraeli presunula z Tel Avivu do Jeruzalema vo "vhodnom okamihu". V spoločnom uznesení sa na tom v utorok zhodli českí poslanci. TASR správu prevzala zo spravodajského portálu Novinky.cz.

20:11 Európska únia a Rada pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) vyzvali v utorok na zachovanie pomoci palestínskym územiam. Po masívnom a brutálnom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael panujú obavy z jej prerušenia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

19:52 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok naliehala na palestínske úrady, aby po prekvapujúcom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas odmietli teror, informuje TASR na základe správ agentúry AFP.

19:39 Z južného Libanonu v utorok vypálili rakety na Izrael, napísali libanonské médiá. Izraelská armáda uviedla, že útok opätovala. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:04 Približne 1000 Talianov potrebuje repatriáciu z Izraela po útoku islamistického hnutia Hamas z pásma Gazy, uviedol v utorok taliansky minister zahraničných vecí a podpredseda vlády Antonio Tajani. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.

18:40 Podľa Bieleho domu "barbarstvo" Hamasu pri masívnom útoku na Izrael ukazuje, že vyhrážky o poprave zajatých rukojemníkov treba brať vážne. TASR prevzala utorkovú správu z tlačovej agentúry AFP. "Nemôžeme brať takúto vyhrážku na ľahkú váhu," povedal hovorca Rady pre národné bezpečnosť Kirby pre spravodajskú televíziu CNN. "Treba to brať vážne, pretože Hamas už ukázal, akého barbarstva je schopný," dodal. Odmietol tiež možnosť operácie na záchranu zadržiavaných Američanov v pásme Gazy.

17:56 Poľsko evakuovalo z Izraela už vyše 670 svojich občanov, pričom zhruba rovnaký počet Poliakov na evakuáciu ešte čaká. Oznámil to v utorok poľský Úrad národnej bezpečnosti (BBN), informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

17:13 Počet mŕtvych, ktorých si v Izraeli od soboty vyžiadali útoky radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, presiahol 1000, povedal dnes podľa agentúry AP brigádny generál Dan Goldfus počas brífingu s novinármi. Pri izraelských odvetných útokoch v Pásme Gazy ovládanom Hamásom zomrelo podľa palestínskych zdrojov 830 ľudí.

17:10 Lídri izraelskej vládnej koalície odsúhlasili v utorok vytvorenie vlády národnej jednoty s opozíciou, oznámil hovorca vládnucej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

15:47 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok krízu medzi Izraelom a Palestínčami označil za jasný príklad zlyhania politiky USA na Blízkom východe. Vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu označil za nevyhnutnosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:45 Prezidentka SR Zuzana Čaputová apeluje na Slovákov v Izraeli, ktorí nie sú v zozname pasažierov prvého repatriačného letu, aby ostali v kontakte s veľvyslanectvom. Deklarovala, že vládny špeciál je pripravený po nich prísť opakovane.

 

Občanom Slovenska, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, musíme pomôcť. Od víkendu som v intenzívnom kontakte s ministrom...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, October 10, 2023

"Prvý letecký špeciál odlieta do Tel Avivu už zajtra v skorých ranných hodinách. Ministerstvo je pripravené poslať letecký špeciál do Tel Avivu opakovane, a preto odporúča našim občanom, ktorí v Izraeli z rôznych dôvodov uviazli a nie sú v zozname pasažierov pre prvý let, aby zostali v kontakte s naším veľvyslanectvom prostredníctvom linky +972 544556642," uviedla prezidentka.

15:02 Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok vyzvalo na "všeobecnú mobilizáciu" arabského a moslimského sveta na podporu Palestínčanov v boji proti Izraelu, informuje agentúra DPA.

14:51 Predseda vlády Ľudovít Ódor apeloval na Slovákov v Izraeli, aby kontaktovali veľvyslanectvo SR, ak to ešte neurobili. Deklaroval, že vládny špeciál je pripravený na ich repatriáciu. Uviedol to v stanovisku, ktoré poskytol jeho hovorca Peter Majer.

"Máme pripravený vládny špeciál a v prípade, ak sa naši občania nevedia dostať domov iným spôsobom, vypravíme ho aj viackrát - podľa toho, ako to bude potrebné. Prosím, ak ste to doteraz neurobili, skontaktujte sa s naším veľvyslanectvom v Izraeli, aby mali prehľad - a teda aj my - koľkí z vás potrebujú pomoc," uviedol premiér.

14:30 "Pokračujte zo všetkých síl," podpísal svoj príspevok izraelský premiér Netanjahu so zábermi z útokov v pásme Gazy.

13:59 Aktuálna situácia v pásme Gazy je odvetou za útok na Izrael, ktorý má právo na sebaobranu. V utorok to povedala česká ministerka obrany Jana Černochová. Pondelková minúta ticha v Rade OSN pre ľudské práva za "stratu nevinných životov na okupovanom palestínskom území a inde" ju pobúrila, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:47 Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú v utorok v Ománe mimoriadne rokovať o situácii v Izraeli a pásme Gazy. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý v pondelok toto stretnutie zvolal v súvislosti s útokmi palestínskych militantov proti Izraelu a následnej odvete izraelských síl, v utorok na tieto rokovania pozval aj izraelského a palestínskeho šéfa diplomacie, informuje spravodajca TASR.

13:31 Nemecko začalo vyšetrovať členov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v súvislosti s podozreniami z vraždy, zabitia a bratia rukojemníkov, uviedla v utorok prokuratúra prostredníctvom svojho hovorcu. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

13:01 Egypt zrejme až do odvolania uzavrel hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy. Pre agentúru DPA to v pondelok uviedol nemenovaný príslušník egyptských bezpečnostných služieb.

12:27 Pri izraelskom nálete v pásme Gazy prišli v utorok skoro ráno o život traja palestínski novinári. S odvolaním sa na odborový zväz novinárov a jedného predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP.Syndikát novinárov vo vyhlásení oznámil "umučenie troch novinárov v pásme Gazy počas prebiehajúcej izraelskej agresie". Šéf mediálneho úradu vlády riadenej militantným hnutím Hamas zverejnil totožnosť obetí. Má ísť o Saída Tauíla, riaditeľa tlačovej agentúry, fotografa Muhammada Sobbúa a reportéra Hišáma Nauádžhu.

12:19 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala na otvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy. Izrael po bezprecedentnom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas nariadil "úplnú blokádu" tejto palestínskej enklávy vrátane prerušenia dodávok elektriny, potravín, vody i palív.

12:13 Francúzsko a Španielsko sú proti pozastaveniu pomoci palestínskemu obyvateľstvu. Podľa správ tlačových agentúr Reuters a AFP to oznámili diplomati oboch krajín v utorok ráno v súvislosti s pondelňajším oznámením Európskej komisie (EK), že prehodnocuje pomoc EÚ pre Palestínčanov.

12:07 Izraelské letectvo pokračuje s veľkou intenzitou v útokoch na teroristické ciele organizácie Hamas v pásme Gazy. Stíhačky vzdušných síl nedávno zaútočili na viacero teroristických cieľov teroristickej organizácie Hamas v celom pásme Gazy. Lietadlá okrem iného zaútočili na vojenský areál a sklad zbraní.

12:04 Izraelčania zverejnili šokujúce video, ktoré zachytáva teroristickú jednotku Hamasu, ako sa približuje do na izraelské územie, aby zabili izraelských civilistov. Izraelu sa ich však podarilo zneškodniť skôr, ako sa na ich územie dostali.

12:03 Izraelské letectvo na twitteri potvrdilo, že teraz podniká rozsiahly útok proti teroristickým cieľom teroristickej organizácie Hamas v pásme Gazy.

11:50 Úplnou blokádou pásma Gazy Izrael porušuje medzinárodné právo, vyhlásil v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk."Obliehanie (pásma Gazy), ktoré ohrozuje životy civilistov tým, že bráni prístupu tovaru nevyhnutného na prežitie, medzinárodné humanitárne právo zakazuje," uviedol Türk.

11:35 Najmenej 123 príslušníkov izraelskej armády zahynulo od sobotňajšieho útoku militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, informoval v utorok hovorca armády Daniel Hagari.Zároveň 50 izraelských rodín informovali, že ich príslušníkov drží Hamas ako rukojemníkov v pásme Gazy.

MIMORIADNY ONLINE Hodina H
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

11:25 Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok poprel akýkoľvek podiel Teheránu na bezprecedentnom útoku, ktorý cez víkend uskutočnilo palestínske radikálne hnutie Hamas na územie Izraela. Chameneí to povedal napriek tomu, že Irán je veľkým podporovateľom tejto palestínskej militantnej skupiny."Stúpenci sionistického režimu (Izraela) a niektorí ľudia v tomto uzurpátorskom režime počas uplynulých dvoch-troch dní šíria fámy, podľa ktorých bol za týmto činom islamský Irán. Mýlia sa," vyhlásil Chameneí v prejave na vojenskej akadémii v Teheráne.

11:20 Organizácia Nemecko-izraelská spoločnosť v Berlíne apelovala v utorok na nemeckú vládu, aby Izraelu poskytla vojenskú pomoc v boji proti palestínskemu islamistickému hnutiu Hamas. 
"Namiesto vyvesovania izraelských vlajok alebo lepenia modro-bielych fólií na lietadlá by sme sa mali pýtať, či a akú pomoc Izrael konkrétne potrebuje a chce," citoval šéfa organizácie Volkera Becka nemecký denník Kölner Stadt-Anzeiger (KStA).

10:13 Hovorca izraelskej armády Richard Hecht v utorok vyhlásil, že zabíjanie rukojemníkov, ktorých militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas odvliekli do pásma Gazy, situáciu nezlepší.Reagoval tak na tvrdenia Hamasu, ktorý pohrozil, že zajatých civilistov popraví, ak Izrael bez varovania zaútočí na pásmo Gazy.

8:18 Zhruba 1500 mŕtvych tiel militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa našlo na území Izraela v okolí pásma Gazy, oznámila v utorok izraelská armáda. Hovorca armády Richard Hecht zároveň reportérom uviedol, že izraelské bezpečnostné zložky "viac-menej obnovili kontrolu nad hranicou" s Gazou.

8:09 Biely dom v noci na utorok prostredníctvom svojho vyhlásenia avizoval, že v utorok večer bude jeho fasáda nasvietená vo farbách izraelskej vlajky - na bielo a modro."Toto symbolizuje podporu a solidaritu amerického ľudu s ľudom Izraela v dôsledku barbarských teroristických útokov spáchaných Hamasom (palestínskym radikálnym hnutím)," dodáva sa vo vyhlásení citovanom na webe denníka The Times of Israel (TOI).

Biely dom sa v utorok večer rozsvieti vo farbách izraelskej vlajky
Zobraziť galériu (6)
Biely dom sa v utorok večer rozsvieti vo farbách izraelskej vlajky  (Zdroj: TASR/AP)

7:45 Počas konfliktu medzi palestínskym islamistickým hnutím Hamas a Izraelom zahynulo už 18 Thajčanov, informovala v utorok vláda v Bangkoku. Počet obetí na životoch tak stúpol z predošlých 12. Thajská vláda sa podľa vlastných vyjadrení usiluje o evakuáciu svojich obyvateľov z konfliktom zasiahnutých oblastí Izraela. Hovorca ministerstva zahraničných vecí vopred v pondelok uviedol, že deviati Thajčania sú zranení a ďalších 11 zajali ako rukojemníkov.

7:30 Približne 13.000 spolupracovníkov Organizácie Spojených národov (OSN) nemôže odísť z pásma Gazy, oznámila v pondelok svetová organizácia. "Očividne nie sú v stave odísť," potvrdil hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Sústredia sa na to, aby v rámci svojho mandátu urobili všetko v záujme pomoci obyvateľstvu," dodal.

6:50 Násilnosti medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi v pondelok pokračovali aj na okupovanom Západnom brehu Jordánu.Ako v noci na utorok informovala agentúra DPA, o život pri nich prišli traja Palestínčania, vrátane 18-ročného mladíka, ktorý sa pokúsil preraziť traktorom do židovskej osady.Bezpečnostná situácia v Izraeli a na Západnom brehu je napätá už desaťročia, no v posledných mesiacoch sa výrazne zhoršila, konštatovala DPA.

6:40 Irán nebol vopred upovedomený o útoku, ktorý minulú sobotu voči Izraelu podniklo palestínske hnutie Hamas. V rozhovore pre agentúru AP to v Bejrúte povedal člen exilového vedenia Hamasu Alí Baraka.Dodal, že o rozsiahlej invázii vedel len úzky kruh najvyšších veliteľov v Gaze. Avizoval však, že spojenci Hamasu - ako sú Irán či libanonské šiitské hnutie Hizballáh - sa "do bitky zapoja, ak bude Gaza vystavená vyhladzovacej vojne".

6:30 Izrael má informácie o všetkých osobách odvlečených do zajatia v pásme Gazy, uviedol v pondelok večer hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.Súčasne dodal, že príslušníci bezpečnostných zložiek dokončujú preverovanie jednotlivých domov v mestách a dedinách na juhu krajiny, kam sa uplynulý víkend infiltrovali ozbrojenci palestínskej organizácie Islamský džihád, pričom zabíjali a terorizovali civilné obyvateľstvo.

MIMORIADNY ONLINE Hodina H
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/ Adel Hana)

6:15 Americký prezident Joe Biden v noci na utorok informoval, že pri útoku kománd radikálneho hnutia Hamas na Izrael zahynulo najmenej 11 Američanov. Ďalší občania USA sú pravdepodobne i medzi rukojemníkmi, ktorých útočníci uniesli z Izraela a zadržiavajú pravdepodobne v pásme Gazy.

6:07 Lídri Spojených štátov, Francúzska, Nemecka, Talianska a Británie sa v pondelok v spoločnom vyhlásení zaviazali "podporiť Izrael v jeho snahe brániť sa" po prekvapivých útokoch militantnej skupiny Hamas.Dodali, že "uznávajú legitímne túžby palestínskeho ľudu" po vlastnom štáte, ale apelovali "nenechať sa pomýliť": Hamas totiž podľa nich "nereprezentuje tieto ašpirácie a neponúka palestínskemu ľudu nič iné ako ďalší teror a krviprelievanie".

6:02 Spojené štáty vystríhajú militantné šiitské hnutie Hizballáh pred zasahovaním do ozbrojeného konfliktu, ktorý sa od uplynulého víkendu odohráva medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.V pondelok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenie nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany USA.

6:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer vyhlásil, že Izrael "ešte len začal" s ofenzívou v pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas.Netanjahu vystúpil s televíznym príhovorom počas tretieho dňa leteckých úderov v Gaze. Podľa stanice BBC povedal, že na izraelskom území sa stále nachádzajú palestínski ozbrojenci. Prisľúbil tiež urobiť všetko pre oslobodenie Izraelčanov držaných v Gaze v zajatí."Udierať na Hamas sme len začali," uviedol. "To, čo urobíme našim nepriateľom v najbližších dňoch, poznačí celé generácie," vyhlásil s tým, že izraelské zložky už zlikvidovali stovky útočníkov.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (6)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu