Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dráma v českej rodine: Otec uniesol deti do Pásma Gazy! Ich matka je bezmocná, zaráža ju nečinnosť úradov

České deti, ktoré otec uniesol do Pásma Gazy na územie ovládané Palestínou.
České deti, ktoré otec uniesol do Pásma Gazy na územie ovládané Palestínou. (Zdroj: Twitter/Pod Svícnem)

PRAHA/PÁSMO GAZY – Intenzívny vojnový konflikt, ktorý vypukol medzi nepriateľskými stranami Izrael a teroristickou organizáciou Hamas, priniesol ďalšie chvíle strachu už i tak bezmocnej matke dvoch detí, ktoré ich otec uniesol pred časom do Pásma Gazy. V súčasnej dobe je situácia ešte viac nepriehľadná. Matka sa rozhodla pre poslednú možnosť, a síce, hľadať deti na vlastnú päsť.

archívne video

Palestínsky Hamas zaútočil na Izrael: Obrana zneškodnila stovky vypálených rakiet (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

Príbeh tejto rodiny trhá srdce. Amélia (45) je českou matkou dvoch detí. Jej manžel bol presný opak ideálneho muža, ktorý by sa vedel postarať o rodinu. Iniciatíva "Pod Svícnem" informuje na sociálnych sieťach o príbehu tejto bezmocnej ženy, ktorá žila roky v strachu. Amélia bola obeťou domáceho násilia. Manžel ju niekoľko rokov týral po fyzickej aj psychickej stránke. V posledných dňoch spolužitia ju mal dokonca znásilniť. 

V súčasnej dobe však prežíva Amélia ešte väčšie muky. Manžela síce opustila, ale ten si zobral so sebou obe ich deti. Najväčší problém je v tom, že s nimi odišiel do Pásma Gazy. Táto oblasť nepatrí už dlhé desaťročia k pokojným zónam. Navyše od soboty siedmeho októbra sa spustil medzi Izraelom a teroristickou organizáciou Hamas intenzívny vojnový konflikt, ktorý zúri v celom regióne. 

Bezmocná matka 

Organizácia Pod svietnikom navyše upozorňuje, že české úrady, vrátane Orgánu sociálno-právnej ochrany detí (OSPOD), teda "sociálka", nevykazujú žiadnu činnosť ani záujem o osud detí. "Je to už rok, čo ex partner našej hrdinky, požehnaním OSPODu, uniesol ich deti do Dubaja. Mlátil ju a týral. (České) úrady si to už rok medzi sebou prehadzujú ako horúci zemiak. Volali sme s každým, kto má nejakú spojitosť s prípadom. Zistili sme, že deti sú v Pásme Gazy. Teraz to už nikto nerieši, pretože je tam vojna," uviedla iniciatíva Pod Svícnem na sociálnej sieti X (Twitter). 

Amélia sa začiatkom tohto roka už osamostatnila, keď sa jej podarilo odsťahovať sa. Jej ex manžel ju však naďalej psychicky týral. Mal prístup na jej sociálne siete, sledoval ju (stalkoval) a deti nevracal včas. Nakoniec ich uniesol do Dubaja a odtiaľ sa spoločne presunuli do Pásma Gazy, do oblasti, ktorá je pod kontrolou Palestíny. 

Podpora od herečky 

Na tento prípad poukázala aj herečka a speváčka Jana Fabiánová, na čo iniciatíva reagovala, že je to zrejme jediný človek, ktorý má záujem s týmto prípadom niečo spraviť. "Rok si to všetci prehadzovali. Pani (matka Amélia) dokonca na vlastné náklady a vďaka našim kontaktom zistila, kde sa deti teraz nachádzajú," uvádza iniciatíva.

 

Otec tyto děti unesl z ČR a bohužel jsou nyní zřejmě v pásmu Gazy 😢😢😢🙏

Posted by Yanna Fabian on Sunday, October 8, 2023

Najväčšie sklamanie 

Najväčšie zlyhanie ukázala podľa iniciatívy samotná sociálka. Deti mali totiž po celý čas české občianstvo, no po tom, ako odišli do Dubaja, sa o nich podľa svedectva Amélie prestali úrady zaujímať. "Predstavte si to zúfalstvo matky, ktorá sa snaží bojovať všetkými silami, no nikto jej nemôže, alebo nechce pomôcť," dodala zakladateľka iniciatívy Pod Svícnem Michaela Studená, ktorá je rozhodnutá pomôcť Amélii aj po finančnej stránke. 

Viac o téme: DetiEx manželČeská republikaPásmo GazyúnosJana FabiánováIniciatíva Pod SvícnemMatka AméliaMichaela Studená
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu