Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MASAKER na festivale v Izraeli: Stovky mŕtvych a tisíce zranených! Vojaci spravili zo seba živé štíty

Masaker na festivale Tribe of Nova v Izraeli. Medzi ľudí vtrhli ozbrojenci teroristickej skupiny Hamas.
Masaker na festivale Tribe of Nova v Izraeli. Medzi ľudí vtrhli ozbrojenci teroristickej skupiny Hamas. (Zdroj: Twitter/Global: Military-Info)

PÁSMO GAZY – Počas hudobného festivalu v Izraeli vpadli na podujatie palestínski teroristi s cieľom zabiť čo najviac ľudí. Vojaci izraelskej armády sa snažili ochrániť čo najviac civilistov spôsobom, že zo seba spravili živé štíty. Napriek tomu to bol masaker. Na mieste prišlo o život najmenej 600 ľudí, pričom ďalších dvetisíc utrpelo zranenia.

archívne video

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Znepokojivé fotografie, ktoré kolujú po internete a mnohé z nich zverejnené aj samotným ministerstvom zahraničných vecí ukazujú množstvo mŕtvych po masakre, ktorá sa odohrala na hudobnom festivale Tribe of Nova v Izraeli neďaleko Gazy. Ako informuje CNN, podujatie sa v priebehu pár chvíľ zmenilo na krvavý chaos. Uprostred zábavy vtrhli na miesto ťažko ozbrojení palestínski teroristi, ktorí spustili jatky. Situácia je v regióne mimoriadne napätá po tom, ako palestínska teroristická organizácia Hamas vyslala počas víkendu rakety na Izrael. 

Na sociálnych sieťach sa objavilo aj viacero videí, ako ľudia najprv tancujú a zabávajú sa pri hudbe, keď zrazu v diaľke vidieť prichádzajúcich teroristov. Civilisti nemali šancu. Mnohých na mieste zastrelili. Priestor na festivale bol doslova posiaty mŕtvymi telami. Jedna zo snímok dokonca zachytáva rukojemníka celého od krvi, ktorého teroristi naložili k sebe do auta. 

Museli to zverejniť

Izraelská záchranná služba Zaka uviedla, že na festivale prišlo o život najmenej 260 ľudí. "Riešili sme či zverejniť tieto hrozné zábery, ale svet musí vidieť, proti čomu stojíme. Toto nie sú 'bojovníci za slobodu', ako sa sami nazývajú. Sú to teroristi Hamasu. Vôbec sa nelíšia od ISIS (teroristická organizácia Islamský štát)," uviedol izraelský rezort zahraničia vo vyhlásení. 

Jeden z členov podujatia bol aj istý Ortel, ktorý videl celý masaker na vlastné oči. "Na miesto dorazilo asi 50 ozbrojených teroristov vo vojenských uniformách. Bolo to strašné," povedal pre izraelský Channel 12. Raziel Tamir spal, keď sa to celé spustilo. "Okolo šiestej ráno ma zobudili výstrely. Keď som vyšiel zo stanu, predo mnou sa odohrávala čistá masakra. Všade boli mŕtve telá. Ľudia kričali. Teroristi pobehovali všade okolo mňa a strieľali. Dokonca hádzali po ľuďoch omračujúce granáty, aby ich lepšie zamerali," uviedol pre Jerusalem Post.

Hrdinský čin izraelských vojakov 

Izraelskí vojaci použili vlastné telá ako ľudské štíty, aby ochránili čo najviac bezbranných ľudí. "Chránili nás vlastnými telami. Videli sme ich padať pred našimi očami. Boli to hrdinovia. V tej chvíli nás zachránili asi sto. Aj ja som bol v tej skupinke," dodal Tamir s tým, že jeho rodina a priatelia sa ukryli za neďaleké stromy a kríky, čo ich ochránilo pred zastrelením, alebo odvlečením ako rukojemníkov. "Mali sme šťastie. Mnohí totiž utekali na parkovisko, aby sa čo najrýchlejšie dostali ku svojim autám. Hamas to predpokladal a teroristi ich tam už čakali. Na parkovisku to boli tiež jatky. Aj tam však mnohých zobrali ako rukojemníkov," hovorí ďalej Tamir. 

Teroristi si neskôr všimli, že ľudia utekajú aj medzi stromy, kde sa ukrýval Tamir. "Okolo mňa začali padať mŕtve telá. Zakryl som sa špinavým lístím, čo mi napokon zachránilo život. Nevedel som, čo so mnou bude. Niektorým odstrelili nohy, aby nemohli ujsť a klásť odpor. Všade okolo mňa sa ozývali zdesené výkriky umierajúcich ľudí. Dvoch mojich kamarátov začali biť a uniesli ich ako rukojemníkov," dodal zdesene.

Oklamali civilistov 

Teroristi sa počas masakry mali vydávať za záchranné zložky IDF a oklamali tak Izraelčanov, ktorí bežali priamo k nim. "Neverím, že som sa odtiaľ dostal živý a bez zranení. Cítim ale úplnú prázdnotu. Takto sa cítia asi aj mŕtvi," hovorí otrasený Tamir.

Zdravotník Yaniv prišiel na festivale o celý lekársky tím. "Nikdy som nič podobné nezažil. Bol to plánovaný útok. Keď sa spustila streľba, teroristi čakali na vystrašených ľudí pri núdzových východoch. Hamas vedel, že na festival prišlo zhruba tritisíc návštevníkov. Všetci moji kolegovia prišli o život. Jeden sa vybral so sanitkou poskytnúť v areáli festivalu pomoc. Strelili ho do hlavy a všetkých ošetrených tiež zabili," dodal zdravotník Yaniv.  

Na festivale zomrelo viac ako 600 Izraelčanov, pričom ďalších dvetisíc utrpelo zranenia. Podľa spravodajských agentúr išlo o najsmrteľnejší útok za posledných 50 rokov. Premiér Izraelu Benjamin Netanjahu prisľúbil za tento krvavý čin krutú odvetu. 
 

Viac o téme: TragédiaMasakerIzraelPalestínaHamasPásmo GazyFestivalTribe of Nova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu