Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Desivé odhalenie o útoku Hamasu: Izrael dostal pred ním niekoľko varovaní, zľahčoval ich

Takéto škody spôsobila raketa odpálená z Pásma Gazy. Zobraziť galériu (2)
Takéto škody spôsobila raketa odpálená z Pásma Gazy. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

KÁHIRA/JERUZALEM - Egypt, ktorý často slúži ako prostredník medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, opakovane hovoril s Izraelcami o "veľkej" hrozbe. Izraelskí predstavitelia sa ale sústredili na okupovaný Západný breh Jordánu a varovania ohľadom Pásma Gazy zľahčovali. Agentúre AP to povedal nemenovaný predstaviteľ egyptských spravodajských služieb v súvislosti s víkendovým útokom palestínskych ozbrojencov práve z Pásma Gazy na izraelské územie, pri ktorom zahynulo najmenej 800 Izraelcov.

Dva egyptské bezpečnostné zdroje medzitým dnes agentúre Reuters povedali, že Káhira je v kontakte s Izraelom a Hamasom v snahe zabrániť ďalšej eskalácii násilia a zaistiť ochranu izraelských rukojemníkov.

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua je zložená zo stúpencov židovských osadníkov na Západnom brehu, ktorí požadovali bezpečnostné opatrenia v súvislosti s rastúcou vlnou násilia, ktorá sa tam v posledných 18 mesiacoch objavuje.

"Varovali sme ich, že výbuch situácie príde, a to veľmi skoro, a že bude veľký. Ale oni také varovania podcenili," povedal egyptský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pretože nie je oprávnený hovoriť o obsahu citlivých spravodajských rokovaní s médiami.

Egyptské zdroje Reuters tvrdia, že Káhira nalieha na Izrael, aby pri náletoch na Pásmo Gazy zachoval zdržanlivosť, a tlačí na Hamas, aby neubližoval izraelským zajatcom, a bola tak zachovaná šanca na upokojenie situácie. Pokračujúce izraelské vzdušné údery ale podľa egyptských zdrojov sťažujú akékoľvek sprostredkovanie pokoja zbraní.

Desivé odhalenie o útoku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Vysoký počet mŕtvych a pomalá izraelská reakcia na útok poukázali na veľké zlyhanie izraelských spravodajských služieb a spochybnili dlhodobý dojem, že na malom, husto osídlenom území, ktoré kontroluje už desiatky rokov, má Izrael všade oči a uši, poznamenala AP.

Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy si od soboty podľa palestínskych úradov vyžiadali takmer 550 mŕtvych.

Viac o téme: útok IzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu