Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moskva na Ukrajine naďalej vsádza na žoldnierov a dobrovoľníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

LONDÝN - Rusko aj po vzbure žoldnierov z Vagnerovej skupiny naďalej vsádza na dobrovoľnícke zbory a súkromné armády, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb. Uviedlo to v sobotu britské ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin totiž nedávno poveril niekdajšieho šéfa štábu wagnerovcov Andreja Troševa zostavením nových dobrovoľníckych zborov. Na schôdzke mal byť prítomný aj námestník ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurov, ktorého predtým zachytili na návšteve afrických krajín, uvádza ministerstvo v najnovšom vyhlásení k vojne na Ukrajine.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces)


Rusko je "pripravené využiť skúsenosti veteránov", ktorých lojalita sa dá preukázať v oblastiach globálneho Juhu, avšak tentoraz už "zrejme s väčšou kontrolou z Kremľa," dodáva britský rezort obrany.

Žoldnieri zo súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny dlhodobo bojovali po boku regulárnej ruskej armády proti Ukrajine, pripomína DPA. Po stiahnutí vagnerovských jednotiek z Ukrajiny sa ich šéf Jevgenij Prigožin pokúsil o prevrat proti ruskému vojenskému vedeniu, avšak neuspel. O život následne prišiel v auguste pri havárii lietadla, okolnosti ktorej sú naďalej nejasné, konštatuje DPA.
 

Viac o téme: ŽoldnieriRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu