Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zelenskyj na schôdzke s ministrom Sklenárom poďakoval Slovensku za pomoc

Minister Sklenár sa stretol s ukrajinským prezidentom
Minister Sklenár sa stretol s ukrajinským prezidentom (Zdroj: Twitter/Volodymyr Zelenskyy)

KYJEV/BRATISLAVA - Minister obrany SR Martin Sklenár absolvoval v piatok 29. septembra v ukrajinskej metropole Kyjev okrem vystúpenia v paneli konferencie DFNC1 aj bilaterálne rokovania s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, ako aj so svojím náprotivkom, ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

"Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktoré vyjadrili jasnú podporu Ukrajine aj prostredníctvom náročných rozhodnutí o poskytnutí vojenskej pomoci, a to vrátane pre Ukrajinu významnej techniky, ktorá má v rukách ukrajinských obrancov schopnosť chrániť životy," pripomenul minister Martin Sklenár na margo poďakovania, ktoré opakovane vyjadril prezident Zelenskyj.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces)

Ako spresnil, ukrajinský prezident vyzdvihol všetku pomoc, menovite najmä dôležité rozhodnutie o poskytnutí 13 stíhacích lietadiel MiG-29 v čase, keď to Ukrajina urgentne potrebovala. Súčasťou diskusie boli aj možnosti ďalšej podpory vrátane oblastí s potenciálom zapojenia spoločností slovenského obranného priemyslu, najmä v odmínovaní, ale aj v ďalších oblastiach.

"Význam tejto pomoci Ukrajine je nespochybniteľný, a to tak pre Ukrajinu, ako aj Slovensko a globálne medzinárodné spoločenstvo. Nielen morálne, ale aj bezpečnostné a tiež významné ekonomické faktory sú jasným odkazom, že slobodná a demokratická Ukrajina je pre našu budúcnosť nesmierne dôležitá," zdôraznil minister Sklenár.

Rokoval aj s kolegom Umerovom

Rokovanie s ukrajinským kolegom - ministrom obrany Rustemom Umerovom bolo venované najmä aktuálnej situácii na bojisku a tiež aktuálnym potrebám ukrajinských ozbrojených síl, vrátane vojenskej pomoci, výcviku a ďalších foriem podpory.

Viac o téme: UkrajinaVolodymyr ZelenskyjMartin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu