Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z Náhorného Karabachu do Arménska už odišlo viac ako 13-tisíc utečencov: EÚ sľubuje pomoc

Etnický Arméni odchádzajú z Náhorného Karabachu
Etnický Arméni odchádzajú z Náhorného Karabachu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasily Krestyaninov)

JEREVAN - Arménsko v utorok uviedlo, že z Arménmi obývaného azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach prišlo na jeho územie vyše 13 500 utečencov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Región obsadil Azerbajdžan počas bleskovej vojenskej akcie v utorok a v stredu minulého týždňa. Arménska vláda vo vyhlásení uviedla, že do utorkových ranných hodín prekročilo hranice z Náhorného Karabachu do Arménska "celkovo 13 350 násilne vysídlených osôb", cituje AFP. 

Archívne video: Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane

Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili Arméni. Nedávna vojenská operácia, po ktorej Azerbajdžan získal nad Náhorným Karabachom kontrolu, však vyvolala medzi tamojšími obyvateľmi obavy, mnohí z nich sa preto rozhodli vydať do susedného Arménska.

Podľa medializovaných správ v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu, zaznamenávajú prílev utečencov z ostatných oblastí regiónu a hrozí tam vypuknutie humanitárnej krízy. Niekoľkomesačná blokáda Karabachu zo strany Azerbajdžanu tam spôsobila nedostatok jedla a liekov.

EÚ poskytne päť miliónov eur na humanitárnu pomoc pre ľudí z Náhorného Karabachu

Európska únia oznámila, že poskytne päť miliónov eur na humanitárnu pomoc pre obyvateľov Náhorného Karabachu. Azerbajdžan minulý týždeň vykonal bleskovú vojenskú operáciu proti karabašským Arménom, v rámci ktorej sa mu prakticky podarilo získať kontrolu nad Náhorným Karabachom. Európska komisia (EK) sa obáva, že to vyvolá masový exodus obyvateľov z tohto sporného regiónu.

Arménska vláda v utorok oznámila, že z Karabachu do Arménska prišlo za posledný zhruba týždeň už vyše 13 300 utečencov. Obyvatelia Náhorného Karabachu, ktorí zostali vo svojich domovoch, zápasia s nedostatkom potravín a mnohí nemajú prístup k elektrine a vode.

Avizovaná pomoc EK zahŕňa aj 500-tisíc eur núdzovej podpory

Avizovaná pomoc EK zahŕňa aj 500-tisíc eur núdzovej podpory, ktorá bola oznámená už minulý týždeň, zvyšok tvoria nové finančné prostriedky určené na pomoc utečencom aj zraniteľným ľuďom zostávajúcich v Náhornom Karabachu. Prioritou je poskytnúť peňažnú pomoc, prístrešie, potravinovú bezpečnosť a pomoc v oblasti živobytia. EÚ predpokladá, že situácia utečencov sa môže ešte zhoršiť počas nadchádzajúcej zimy.

Pomoc priamo v Náhornom Karabachu sa bude poskytovať prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Pre približne 60.000 tamojších obyvateľov by sa z nej mali financovať potraviny, zdravotná starostlivosť, prístrešie či logistické potreby.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu