Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Napäti rastie! Do Arménska utiekla takmer polovica obyvateľov Náhorného Karabachu, uvádza Jerevan

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Vasily Krestyaninov)

JEREVAN/BAKU - Z oblasti Náhorného Karabachu, ktorú minulý týždeň ovládol Azerbajdžan, k dnešnému popoludniu utieklo do Arménska viac ako 50.000 ľudí. Ide o takmer polovicu obyvateľov separatistického regiónu. S odvolaním sa na arménsku vládu o tom informovala ruská agentúra TASS.

Azerbajdžanské ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že pri jeho vojenskej operácii v oblasti minulý týždeň zahynulo 192 príslušníkov azerbajdžanských síl a jeden civilista, čím počet obetí bleskovej operácie presiahol 400. Arménski separatisti už minulý týždeň oznámili 213 mŕtvych a vyše 400 zranených. Baku dnes uviedlo, že pri ofenzíve v spornom kaukazskom regióne bolo zranených ďalších 500 vojakov.

Napäti rastie! Do Arménska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasily Krestyaninov)

Azerbajdžan minulý utorok začal v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. Pred týždňom bolo dojednané prímerie po tom, ako azerbajdžanské jednotky prelomili obranné pozície arménskych separatistov a karabašské úrady kapitulovali. Z Náhorného Karabachu v dôsledku toho odchádzajú desaťtisíce ľudí, ktorí majú strach z prenasledovania a etnických čistiek.

V oblasti pred začiatkom konfliktu z minulého týždňa žilo asi 120.000 etnických Arménov. "K 15.00 h (miestneho času, 13.00 h SELČ) prešlo cez most cez rieku Chakari 50.243 ľudí, násilne vysídlených z Náhorného Karabachu," uviedla hovorkyňa arménskej vlády. Agentúra AFP predtým uviedla, že Baku v nedeľu otvorilo jedinú cestu, ktorá spája oblasť s Arménskom.

Satelitná snímka odchodov z Náhorného Karabachu
Zobraziť galériu (3)
Satelitná snímka odchodov z Náhorného Karabachu  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Azerbajdžanské bezpečnostné zložky dnes na tejto trase v Lačinskom koridore zadržali bývalého šéfa kabinetu neuznanej karabašskej republiky Rubena Vardanjana, uviedol s odvolaním sa na jeho manželku server RBK. Vardanjan, miliardár a investičný bankár, stál na čele karabašskej separatistickej vlády od novembra 2022 do februára 2023. Zdroj blízky kabinetu v Baku v utorok afp povedal, že pracovníci bezpečnostných zložiek hľadajú medzi arménskymi utečencami možných páchateľov vojnových zločinov.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994. Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s regiónom aj časť Karabachu. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom. Najmä vojnu v 90. rokoch poznamenali početné masakry civilistov.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu