Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Výbuch v sklade pohonných hmôt v Náhornom Karabachu si vyžiadal množstvo obetí

Pátracie akcie na mieste výbuchu pokračujú
Pátracie akcie na mieste výbuchu pokračujú (Zdroj: Twitter/ Ayshan Aslan-Mammadli)

JEREVAN - Počet obetí pondelkového výbuchu v sklade pohonných látok v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach vzrástol na 170. O novej bilancii informovali v piatok tamojšie úrady citované agentúrou AFP.

V úradnom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach sa píše, že na mieste nešťastia sa k dnešnému dňu našli pozostatky 170 osôb, ktoré boli odovzdané úradu súdneho lekárstva.

K explózii došlo v pondelok neďaleko karabašského hlavného mesta Stepanakert a v čase, keď tisíce etnických Arménov v dôsledku vojenskej operácie azerbajdžanskej armády utekali zo svojich domovov v Karabachu.

Predmet sporov

Náhorný Karabach je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým Arméni. Táto oblasť je roky predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré oň v uplynulých desaťročiach viedli už dve vojny. Azerbajdžan tam minulý týždeň podnikol bleskovú vojenskú operáciu, ktorou de facto získal kontrolu nad sporným karabašským územím.

Arménska vláda piatok oznámila, že po týchto udalostiach sa z Karabachu do Arménska uchýlilo už vyše 85.000 karabašských Arménov. V čase pred poslednou eskaláciou v Karabachu žilo asi 120.000 etnických Arménov. Karabašské úrady vo štvrtok oznámili, že 1. januára 2024 Republika Náhorný Karabach (Republika Arcach) prestane existovať ako štátny útvar.

Viac o téme: úmrtieVýbuchNáhorný Krabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu