Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Utečenci z Náhorného Karabachu mieria do Arménska: Azerbajdžan prisľúbil ich ochranu

Kolóny áut mieriace do Arménska Zobraziť galériu (3)
Kolóny áut mieriace do Arménska (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasily Krestyaninov)

JEREVAN - Tisíce etnických Arménov opustili oblasť Náhorného Karabachu a odišli do Arménska po tom, ako kontrolu nad oblasťou prebral Azerbajdžan, vyhlásila v pondelok arménska vláda. Informuje o tom správa z agentúry DPA a AFP.

Doteraz bolo v Arménsku zaregistrovaných 2 906 utečencov. V nedeľu úrady registrovali približne 1 000 utečencov, okolo 1 100 bolo umiestnených v núdzovom ubytovaní a ďalších približne 1000 si našlo vlastné ubytovanie, píše DPA. 

Archívne video: Zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia zlepší spoluprácu s Azerbajdžanom

Zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia zlepší spoluprácu s Azerbajdžanom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili Arméni. Nedávna vojenská operácia, po ktorej Azerbajdžan získal nad Náhorným Karabachom kontrolu, však spôsobila medzi obyvateľmi obavy a mnohí z nich sa preto rozhodli vydať do susedného Arménska, konštatuje DPA.

Správy v médiách uvádzajú, že v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu, zaznamenali prílev utečencov z ostatných oblastí a varujú pred humanitárnou krízou. Niekoľkomesačná blokáda regiónu zo strany Azerbajdžanu spôsobila nedostatok jedla a liekov.

Azerbajdžan sľúbil, že bude chrániť práva etnických Arménov v Náhornom Karabachu

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v pondelok prisľúbil, že Azerbajdžan bude chrániť práva etnických Arménov v Náhornom Karabachu. Informuje o tom správa agentúry AFP. "Napriek tomu, čo sa stalo pred piatimi dňami, sme začali posielať humanitárnu pomoc do azerbajdžanského (Náhorného) Karabachu. Poslali sme palivo, potraviny, lieky," povedal Alijev počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganomv azerbajdžanskej exkláve Nachičevan.

"To opäť ukazuje, že obyvatelia Karabachu - bez ohľadu na ich etnickú príslušnosť - sú občanmi Azerbajdžanu. Ich práva bude Azerbajdžan garantovať," dodal. Azerbajdžanský prezident vyjadril presvedčenie, že "proces reintegrácie karabašských Arménov do azerbajdžanskej spoločnosti bude úspešný". 

Utečenci z Náhorného Karabachu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasily Krestyaninov)

Azerbajdžan minulý týždeň spustil vojenskú operáciu proti arménskym separatistom, v rámci ktorej sa mu podarilo získať kontrolu nad Náhorným Karabachom. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým Arméni. Baku a Jerevan viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o Náhorný Karabach.

Úrad tureckého prezidenta vyhlásil, že účelom pondelkového stretnutia v azerbajdžanskej exkláve Nachičevan bola diskusia o najnovšom vývoji v Náhornom Karabachu. Erdogan pogratuloval Alijevovi k historickému úspechu a azerbajdžanský prezident vyhlásil, že oblasť aj vďaka tureckej podpore mieri správnym smerom, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)
Erdogan a Alijev sa spoločne plánujú zúčastniť na kladení základného kameňa nového plynovodu spájajúceho Turecko a Nachičevan. Alijev stupňuje tlak na oblasti v juhovýchodnom Arménsku, aby súhlasili s vytvorením koridoru spájajúceho hlavné územie Azerbajdžanu s Nachičevanskou autonómnou republikou, píše agentúra DPA. Táto republika je prevažne obklopená územím Arménska a Iránu, zároveň však zdieľa krátku hranicu s Tureckom.

Viac o téme: UtečenciOchrana AzerbajdžanArménskoNáhorný KarabachEtnický Armény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu