Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plynovod medzi Fínskom a Estónskom bol uzavretý: Ide o podozrenie z úniku plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKY - Podmorský plynovod spájajúci Fínsko a Estónsko bol dnes skoro ráno odstavený z prevádzky pre nezvyčajný pokles tlaku. Uviedol to fínsky prevádzkovateľ plynárenskej sústavy GasGrid. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ neposkytol, iba dodal, že záležitosť sa prešetruje.

"Na základe pozorovaní máme podozrenie, že z podmorského plynovodu medzi Fínskom a Estónskom uniká plyn," uviedol GasGrid vo vyhlásení. Pokles tlaku bol zaznamenaný cestom pred druhou hodinou rannou Gasgridom a estónskym prevádzkovateľom prepravného systému Elering.

archívne video

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa GasGridu sú ventily plynovodu uzavreté a únik je tak zastavený. Gasgrid v spolupráci s Eleringom záležitosť prešetruje. Stav fínskej plynárenskej sústavy bol ráno stabilný a dodávky plynu vo Fínsku zabezpečuje plávajúci terminál na skvapalnený zemný plyn, uviedla agentúra Reuters.

Systém zostáva stabilný

Fínsky plynárenský systém zostáva stabilný, pričom dodávky sú zabezpečene prostredníctvom plávajúceho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Inkoo, dodal Gasgrid. Plynovod Balticconnector spojil fínske Inga a estónske Paldiski v roku 2019. Od mája 2022 bol jediným funkčným plynovodom zásobujúcim zemným plynom Fínsko.

Helsinki po invázii Moskvy na Ukrajinu zastavili dovoz z Ruska, pretože odmietali platiť v rubľoch. Bola to podmienka Ruska uložená "nepriateľským krajinám" ako spôsob na obídenie západných sankcií voči ruskej centrálnej banke. Fínsko spustilo terminál LNG v Inkoo určený aj pre Estónsko v apríli 2023. Zemný plyn predstavuje približne päť percent spotreby energie Fínska, využíva sa najmä v priemysle a kombinovanej výrobe tepla a elektriny.

Viac o téme: únikPlynuPlynovodEstónskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu