Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lídri Arménska a Azerbajdžanu sa stretnú začiatkom októbra, oznámil Jerevan

Protivládne protesty v Arménsku
Protivládne protesty v Arménsku (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa v októbri stretnú na vopred dohodnutom stretnutí v Španielsku, a to napriek bleskovej ofenzíve Baku proti arménskym separatistom v Náhornom Karabachu, uviedol v nedeľu Jerevan.

Na rokovaniach, ktoré sa uskutočnia 5. októbra v meste Granada v autonómnom spoločenstve Andalúzia, sa zúčastnia aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a predseda Európskej rady Charles Michel, uviedla vo vyhlásení arménska bezpečnostná rada a dodala, že predstavitelia sa na budúci týždeň stretnú s cieľom pripraviť rozhovory. Francúzsko, Nemecko a Európska únia sú kľúčovými aktérmi pri pokusoch o vyriešenie desaťročia trvajúceho konfliktu o Náhorný Karabach.

Naposledy sa stretli v júli v belgickom Bruseli

Tento etnicky arménsky región je medzinárodne uznaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale už tri desaťročia ho spravuje separatistická arménska administratíva. Povstalci súhlasili s odzbrojením na základe podmienok prímeria dosiahnutých v stredu. Pašinjan a Alijev sa naposledy stretli v júli v belgickom Bruseli. Pašinjan v piatok na rokovaní vlády zopakoval, že nie je bezprostredne potrebné, aby etnickí Arméni v Karabachu opustili svoje domovy. Dodal však, že Arménsko je v prípade potreby pripravené prijať až 40.000 karabašských evakuantov.

Arménsko obviňuje Azerbajdžan z "etnických čistiek a masových zverstiev" na arménskej populácii v Karabachu. Azerbajdžan deklaruje, že chce tento región integrovať. Azerbajdžanský minister zahraničných vecí Džejhun Bajramov na pôde OSN avizoval, že jeho krajina je odhodlaná zaručiť obyvateľom Náhorného Karabachu "všetky práva a slobody" v súlade s ústavou a medzinárodnými záväzkami v oblasti ľudských práv.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu