Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brusel privíta vyslancov Azerbajdžanu a Arménska: Témou bude Náhorný Karabach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Brusel v utorok privíta vysokopostavených vyslancov Azerbajdžanu a Arménska, oznámila Európska únia. Predstavitelia oboch znepriatelených krajín sa stretnú po tom, čo Baku dosiahlo minulý týždeň víťazstvo v spornom regióne Náhorný Karabach. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Stretnutiu bude predsedať Simon Mordue, hlavný diplomatický poradca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, oznámil Michelov hovorca. Azerbajdžan, Arménsko ale aj Francúzsko a Nemecko budú na stretnutí zastupovať poradcovia pre národnú bezpečnosť. Okrem nich sa na ňom zúčastní aj estónsky diplomat Toivo Klaar, špeciálny predstaviteľ EÚ pre južný Kaukaz. 

Archívne video: Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane

Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Náhorný Karabach leží na území Azerbajdžanu, väčšina jeho obyvateľov sú však etnickí Arméni, a preto je po rozpade Sovietskeho zväzu dlhé desaťročia predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Azerbajdžan minulý týždeň počas bleskovej vojenskej operácie v Náhornom Karabachu získal kontrolu nad týmto sporným regiónom. Utorkové stretnutie v Bruseli bude prvým stretnutím oboch krajín od minulotýždňového útoku Azerbajdžanu. Na október majú naplánované stretnutie aj lídri oboch krajín. Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa zúčastnia na summite Európskeho politického spoločenstva, ktoré sa uskutoční 5. októbra v španielskej Granade.

Viac o téme: StretnutieAzerbajdžanArménskoEurópska úniaNáhorný KarabachVysokopostavení vyslanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu