Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína poprela, že by vykonávala špionáž v Británii: Zadržaný muž nemal zbierať informácie pre Peking

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LONDÝN - Čína v noci na pondelok poprela medializované správy, podľa ktorých muž, zadržaný v Británii pre podozrenie zo špionáže, zbieral informácie pre Peking. Čína toto tvrdenie označila za absurdné, informovala agentúra AFP.

Britská polícia cez víkend uviedla, že pre podozrenie zo špionáže zatkla muža vo veku okolo 20 rokov. Nedeľník The Sunday Times pritom informoval, že muž bol zamestnaný ako rešeršér v britskom parlamente. 

Archívne video: Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Policajti z Metropolitnej polície ho spolu s ďalším mužom - tridsiatnikom - zatkli ešte v marci pre podozrenie zo spáchania priestupkov podľa zákona o štátnom a služobnom tajomstve. Obaja muži boli prepustení na kauciu.

Tieto zatknutia viedli britského premiéra Rishiho Sunaka k tomu, že čínskemu premiérovi Li Čchiangovi na summite G20 v Naí Dillí tlmočil svoje "veľmi silné obavy" zo "zasahovania" Pekingu do fungovania britskej demokracie.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva v Londýne na žiadosť o komentár medializovaných správ, že dvojica Britov bola zadržaná "pre podozrenie z poskytovania spravodajských informácií Číne", uviedol, že ide o "zlomyseľné ohováranie". Hovorca vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu neskoro večer zároveň apeloval na príslušné strany v Spojenom kráľovstve, aby zastavili svoju protičínsku manipuláciu a prestali s touto "politickou fraškou".
 

Viac o téme: ZadržanieŠpionážČínaVeľká BritániaMužPoprenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu