Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sunak vyjadril Číne znepokojenie v spojitosti so zatknutím možného špióna

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak v nedeľu na stretnutí s čínskym premiérom Li Čchiangom vyjadril vážne znepokojenie zo zásahov Číny do demokracie v reakcii na sobotňajšie správy o zatknutí možného špióna v Británii. Informuje agentúra DPA a webová stránka stanice BBC.

Britská polícia v sobotu oznámila zatknutie muža-dvadsiatnika za údajnú špionáž. Noviny The Sunday Times napísali, že išlo o výskumníka - asistenta poslanca parlamentu z Konzervatívnej strany. Londýnska Metropolitná polícia (MPS) potvrdila, že tento a ďalší muž boli zatknutí ešte v marci na základe podozrenia z porušenia zákona o štátnych tajomstvách (Official Secrets Act).

archívne video

Strana Sme rodina o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dvadsiatnik bol zadržaný v Edinburghu

Dvadsiatnik bol zadržaný v Edinburghu a podľa The Sunday Times udržiaval kontakty s poslancami vládnucej konzervatívnej strany vrátane štátneho tajomníka ministerstva vnútra pre oblasť bezpečnosti Toma Tugendhata či členky parlamentného výboru pre zahraničné záležitosti Alicie Keansovej.

Sunak sa s čínskym premiérom stretol počas summitu krajín zoskupenia G20 v indickom Naí Dillí. V Británii narastá znepokojenie v spojitosti s čínskou špionážou a zasahovaním do záležitostí parlamentu, píše BBC. Britská tajná služba MI5 v januári 2022 identifikovala čínsku občianku, ktorá sa údajne pokúšala ovplyvňovať poslancov zastupujúcich rôzne politické strany a vo vnútri britského parlamentu aktívne pracovala na rozvracaní politických procesov.

Viac o téme: ŠpiónZnepokojenieČínaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu