Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty siedmy (11. septembra 2023)

Žena a vojak vychádzajú z volebnej miestnosti počas komunálnych volieb v Donecku, hlavnom meste Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, v nedeľu 10. septembra 2023 Zobraziť galériu (4)
Žena a vojak vychádzajú z volebnej miestnosti počas komunálnych volieb v Donecku, hlavnom meste Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, v nedeľu 10. septembra 2023 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinským vojakom sa podarilo postúpiť v rámci protiofenzívy behom uplynulého týždňa na južnom fronte, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 564

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 564 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:47 Spojené štáty v pondelok označili plánované stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina so severokórejským vodcom Kim Čong-unom za prosbu o pomoc zo strany Putina. Obe krajiny varovali pred dohodami o poskytnutí zbraní. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:45 V Rusku v pondelok odhalili sochu zakladateľa sovietskej tajnej polície Felixa Dzeržinského. Pamätník pred sídlom Služby vonkajšej rozviedky (SVR) v Moskve je podľa tlačovej agentúry AFP prejavom štátnej "plazivej nostalgie" po bývalom Sovietskom zväze (ZSSR), informuje TASR.

20:38 Rusko od mája zažilo vyše 500 útokov vykonaných bezmála tisíckou bezpilotných lietadiel, napísal dnes server Meduza s odvolaním sa na zistenia webu nemoskva.net. S ohľadom na tieto čísla možno podľa Meduzu konštatovať, že vojna už sa skutočne preniesla aj na ruské územie.

18:28 Nemecko prisľúbilo Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 20 miliónov eur. V pondelok v Kyjeve to uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

17:00 Praha venuje Českému červenému krížu štyri sanitky, ktoré budú poskytovať zdravotnícku pomoc na území Ukrajiny. Ide o vozidlá špecializované na lekársku starostlivosť v teréne. Podľa riaditeľa Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Prahy Petra Koloucha budú dobre slúžiť aj pri zhoršenej dopravnej dostupnosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:49 Estónsko a Lotyšsko v pondelok podpísali s nemeckou spoločnosťou Diehl Defence rámcovú dohodu o nákupe systémov protivzdušnej obrany IRIS-T. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

16:43 Ukrajinskej armáde sa v posledných dňoch na východe a juhu krajiny podarilo vytlačiť ruské vojská z územia o niekoľkých štvorcových kilometroch. Uviedla to dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

15:29 Nemecká zbrojovka Rheinmetall dostala ďalšiu niekoľkomiliónovú objednávku obrnených vozidiel pre Ukrajinu pohybujúcu sa vo vyšších dvojciferných číslach. Spoločnosť to uviedla v pondelkovom vyhlásení, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

14:27 Severoatlantická aliancia plánuje v budúcom roku uskutočniť najväčšie spoločné vojenské cvičenie od studenej vojny. Ako napísal britský list Financial Times (FT), aliancia plánuje zhromaždiť 41.000 vojakov. Cieľom cvičenia je otestovať pripravenosť odraziť prípadnú ruskú agresiu voči jednému z členov NATO. Vojenské cvičenie sa uskutoční v Nemecku, Poľsku a v pobaltských krajinách, a to vo februári a marci.

13:52 Arménsko a Spojené štáty v pondelok začali spoločné vojenské cvičenia s označením Eagle Partner 2023. Manévre, ktoré vyvolali nevôľu Ruska, sa konajú neďaleko arménskej metropoly Jerevan a potrvajú do 20. septembra. Podľa agentúry AFP o tom informoval hovorca americkej armády.

13:46 Severokórejský vodca Kim Čong-un v nasledujúcich dňoch navštívi ruský Vladivostok na pozvanie prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AP a Jonhap s odvolaním sa na Kremeľ a severokórejskú tlačovú agentúru (KCNA)

13:39 Krajiny EÚ nesmú zabaviť osobné veci ruských turistov vstupujúcich do EÚ, ako napríklad oblečenie. Uviedla to Európska komisia. Zástupca navyše spresnil, že sankcie voči osobným veciam a autám Rusov sú len odporúčaniami. Konečné rozhodnutie by mali urobiť krajiny EÚ. Informoval o tom portál NEXTA.

12:59 V Podolsku pri Moskve vypukol silný požiar. Podľa ruských médií horia autá vedľa budovy dopravnej polície. 

12:57 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko plánuje prijať do konca roka 420-tisíc zmluvného vojenského personálu, čo pravdepodobne zhorší nedostatok pracovnej sily v krajine, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej spravodajskej správe z 11. septembra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:44 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok pricestoval do ruského mesta Vladivostok, kde sa zúčastní na ekonomickom fóre na pôde Ďalekovýchodnej federálnej univerzity prebiehajúcom počas 10. až 13. septembra. Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS.

11:32 Ukrajina znovu získala kontrolu nad „vežami Boiko“ v Čiernom mori Ide o dve vrtné súpravy na výrobu plynu. V roku 2015 ich zajali Rusi a odvtedy slúžia na vojenské účely. 

11:21 Rusko zvažuje obnovenie výroby tankov typu T-80, ktoré boli vyvinuté ešte za čias Sovietskeho zväzu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú armádnu televíziu Zvezda.

11:18 Kim Čong-un zrejme odišiel do Ruska, aby sa stretol s Putinom Informovala o tom juhokórejská televízna spoločnosť YTN s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj. Do Ruska cestuje vlakom, stretnutie je naplánované na 13. septembra. 

11:05 Medvedev je presvedčený, že Rusko by mal prerušiť diplomatické vzťahy s EÚ a presunúť všetok diplomatický personál do Ruskej federácie Pravda, takýmto rozhodnutím budú trpieť aj samotní Rusi. Pripomeňme, že ruskí migranti už teraz čelia veľkým ťažkostiam kvôli zatváraniu konzulátov. 

9:45 Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po svojom príchode prisľúbila pokračujúcu podporu Ukrajine na jej ceste k členstvu v EÚ, ale trvala aj na ďalších reformách, najmä v oblasti boja proti korupcii, informoval Die Welt. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:45 Ruské bezpilotné lietadlá a rakety smerovali ku Kryvému Rihu v Dnepropetrovskej oblasti, informovali 11. septembra úradníci a v meste bolo počuť výbuchy. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:25 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala do Kyjevu na neohlásenú návštevu Je to jej štvrtá cesta na Ukrajinu od začiatku totálnej vojny. 

7:57 Mediazona potvrdila totožnosť viac ako 31 600 ruských vojakov zabitých na Ukrajine. Prostredníctvom open source výskumu Mediazona, ruské nezávislé médium, a BBC Russia potvrdili mená 31 665 ruských vojakov, ktorí boli zabití za posledných 18 mesiacov rozsiahlej vojny. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:42 Minister zahraničných vecí USA Blinken reagoval na incident s výpadkom Starlink v Kryme.  Antony Blinken vyjadril nádej, že táto technológia zostane pre Ukrajincov plne prístupná. Nevedel však povedať, či by mal Elon Musk niesť zodpovednosť za svoje konanie.

6:27 Rusko tvrdí, že zničilo v noci na pondelok v Belgorodskej oblasti dva ukrajinské drony. Obete hlásené neboli, informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:10 Rusko začalo posilňovať svoje vojenské základne ležiace pri hraniciach s Fínskom, vyplýva z družicových záberov zverejnený na fínskom spravodajskom portáli Yle.fi. Informuje o tom nedeľňajšia správa denníka The Guardian.

6:05 V Rusku sa v nedeľu večer skončili regionálne a komunálne voľby. Moskva ich organizovala aj v okupovaných oblastiach Ukrajiny, čo Kyjev a Západ odsúdili ako podvod a porušenie medzinárodného práva. Informácie sú prevzané z agentúr DPA a AP.

Ukrajinská armáda napreduje na viacerých frontoch

"Behom uplynulých siedmich dní sme postúpili v (južnom) sektore Tavrija," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. Zároveň oznámil, že bol zaznamenaný "pohyb" ukrajinských vojsk aj v sektore okolo východoukrajinského mesta Bachmut.

Zelenskyj tiež uviedol, že ukrajinské sily sa držia aj na iných frontoch na východe krajiny - predovšetkým pri obciach Avdijivka a Marjivka a miest Lyman a Kupiank, kde sa Rusi snažia postúpiť viac na severe.

Tvrdenia ukrajinského prezidenta o stave protiofenzívy tak zdá sa potvrdzujú skoršie tvrdenia iných ukrajinských predstaviteľov o pokrokoch na juhu a východe krajiny. Pri Avdijivke využili Ukrajinci podľa šéfa tamojšej vojenskej administratívy Vitalija Barabaša to, že sa Rusi sústreďujú len na jeden sektor, a dobyli časti obce Opytne.

Avdijivka, v ktorej sa nachádza veľká baňa pre ťažbu koksu, je už mnoho mesiacov takmer neustále vystavovaná ruským útokom, píše Reuters. Generálny štáb ukrajinskej armády zase hlásil "čiastočný úspech" pri útočných operáciách pri obci Kliščijivka južne od Bachmutu. Táto dedina je pritom považovaná za kľúčovú pre dobytie Bachmutu, ktorý Rusko ovládlo v máji po dlhých bojoch.

Zelenskyj i iní predstavitelia uvádzajú, že protiofenzíva potrebuje čas, pričom odmietajú kritické tvrdenia niektorých západných médií, že v dôsledku taktických chýb postupuje ukrajinská armáda pomaly.

V rozhovore pre týždenník The Economist, ktorý bol uverejnený v nedeľu, Zelenskyj povedal, že dosahovanie stabilných pokrokov je kľúčové pre udržanie morálky. Naznačil tiež, že v rámci protiútoku by mohol prísť aj k prelomu.

Podľa Kremľa v nedeľu skončili regionálne voľby víťazstvom strany Jednotné Rusko

Moskva tvrdí, že vlani anektovala štyri ukrajinské oblasti ležiace na východe a juhu krajiny – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú – napriek tomu, že nad nimi nemá plnú vojenskú kontrolu. Ukrajina a jej spojenci ruské regionálne voľby v týchto oblastiach odsúdili a označili ich za falošné.

V Rusku sa v nedeľu večer skončili regionálne a komunálne voľby. Podľa údajov, ktoré publikovala Moskva a miestne proruské úrady, podporilo vo voľbách Jednotné Rusku v štyroch ukrajinských vojnou zmietaných regiónoch vyše 70 percent voličov, uvádzajú ruské štátne agentúry.

Voľby v okupovanej Doneskej oblasti
Zobraziť galériu (4)
Voľby v okupovanej Doneskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Úrady zriadili mobilné hlasovacie miesta vo všetkých štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach, kde podľa Moskvy prišlo i útoku ukrajinského dronu na volebné miesto. V Donetskej oblasti, ktorú čiastočne kontrolujú proruskí separatisti už od roku 2014, prišlo podľa prokremeľských úradov pri ukrajinskom ostreľovaní aj k zraneniu volebného predstaviteľa.

Hlasovanie prebiehalo i na Kryme, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014. Ukrajinské bezpečnostné zložky pritom uviedli, že zostavili zoznam "kolaborantov", ktorí pomáhajú ruské regionálne voľby na Ukrajine organizovať, a prisľúbili odvetu.

Voľby v okupovanej Doneskej oblasti
Zobraziť galériu (4)
Voľby v okupovanej Doneskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Regionálne a komunálne voľby sa konali po celkom Rusku pred budúcoročnými ruskými prezidentskými voľbami. Predpokladá sa, že v nasledujúcich voľbách bude vláda ruského prezidenta Vladimira Putina predĺžená najmenej do roku 2030, píše AFP. Predbežné výsledky v regionálnom hlasovaní naznačili po uzavretí volebných miestností jasnú prevahu prokremeľských kandidátov z Jednotného Ruska.

Viac o téme: VoľbyRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu