Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dráma na mori: Na troch mužov zaútočilo niekoľko žralokov! Desivé chvíle strachu a záchrana v poslednej chvíli

Pohľad na poškodený katamarán
Pohľad na poškodený katamarán (Zdroj: The Australian Maritime Safety Authority )

BRISBANE - V Koralovom mori pri východnom pobreží Austrálie bol po niekoľkých útokoch žralokov v núdzi nafukovací katamarán. Traja muži na palube, dvaja Rusi a Francúz, boli na ceste do Cairns z juhomorského ostrova Vanuatu, informovala v stredu austrálska tlačová agentúra AAP.

Uprostred Koralového mora, ktoré patrí k Tichému oceánu, deväť metrov dlhý čln napadli dravé ryby a oba trupy značne poškodili. Keď hrozilo, že sa loď Tion prevrhne asi 835 kilometrov juhovýchodne od Cairns, muži zavolali na tiesňové číslo Austrálskemu úradu pre námornú bezpečnosť (AMSA).

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Všetci jachtári boli zachránení

To informovalo nákladnú loď, ktorá cestovala v blízkosti katamaránu, a vyslala najprv lietadlo. Posádka lode Dugong Ace nakoniec námorníkov dostala na palubu a povedala, že sú všetci v poriadku. Očakáva sa, že zachránení dorazia do Brisbane vo štvrtok.

Dôvod útokov žralokov nie je jasný

Nafukovacie katamarány s dĺžkou niekoľkých metrov sú obľúbené u jachtárov, citovala austrálska televízia ABC predajcu lodí Tima Ricea. Väčšinou by sa používajú na jazerách a na kratšie výlety medzi ostrovmi. Nikdy však nepočul o deväťmetrovom nafukovacom katamaráne používanom na plavbu cez oceán, uviedol odborník.

„Niečo takej veľkosti má pravdepodobne viacero komôr. Takže ak žralok prepichne jednu z nich, takáto loď stále pláva,“ zdôraznil Rice. To pravdepodobne zachránilo životy mužov. Prečo žraloky zaútočili na loď, nie je jasné.


 

Viac o téme: KatamaránŽralokyútok Austrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu