Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uväznení pasažieri na palube výletnej lode: Plavidlo uviazlo, vypukla nákaza koronavírusu! Detaily záchrannej akcie

Loď Ocean Explorer uviazla na plytčine. Zobraziť galériu (2)
Loď Ocean Explorer uviazla na plytčine. (Zdroj: SITA/SIRIUS/Joint Arctic Command via AP)

KODAŇ - Pri východných brehoch Grónska sa dnes podarilo vyslobodiť luxusnú výletnú loď s 206 ľuďmi na palube, ktorá uviazla v pondelok na plytčine. Plavidlo pri prílive pomohla uvoľniť výskumná rybárska loď vlastnená grónskou vládou, informovala agentúra AP. Niekoľko predchádzajúcich pokusov o vyslobodenie výletnej lode skončilo neúspechom.

"Nikto na palube neutrpel zranenie, nedošlo k znečisteniu životného prostredia ani k prerazeniu trupu plavidla," uviedla firma SunStone Ships sídliaca v Kodani. "Loď a pasažieri sa teraz presunú do prístavu, kde bude preverené prípadné poškodenie spodnej časti plavidla. Cestujúci budú môcť z prístavu odletieť domov," dodala spoločnosť.

archívne video

Loďou cez najznámejší nórsky fjord Geirangerfjord (Zdroj: Fredrik Ahlsen/Visit Norway)

Výletná loď Ocean Explorer plávajúca pod bahamskou vlajkou uviazla v pondelok v Alpefjorde, v najväčšom a najsevernejšom národnom parku na svete, asi 240 kilometrov od najbližšej osady Ittoqqortoormiit. Táto osada je pritom sama vzdialená skoro 1400 kilometrov od grónskej metropoly Nuuku.

Uväznení pasažieri na palube
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/SIRIUS/Joint Arctic Command via AP)

Plavidlom, ktoré má 77 kajút a niekoľko reštaurácií, cestujú ľudia z Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Kórey, Británie či Spojených štátov. "Na palube je mnoho bohatých starších ľudí a všetci sú v dobrej nálade," uviedol podľa AP jeden z austrálskych pasažierov Steven Fraser. "Je to trochu frustrujúce, ale sme v krásnej časti sveta," dodal k incidentu v čase, keď loď väzila na plytčine. Podľa Frasera sa na lodi vyskytlo niekoľko prípadov nákazy covidom-19, o chorých sa ale stará lekár.

Agentúra AP vo svojej predchádzajúcej správe napísala, že tri pokusy o vyslobodenie lode neboli úspešné a že na pomoc bolo vyslané väčšie, hliadkové plavidlo Knud Rasmussen.

Podľa AP výletnú loď v utorok navštívila hliadka psích záprahov Sirius. Tá patrí pod dánske vojenské námorníctvo a stráži severovýchodné pobrežie Grónska, ktoré je autonómnou súčasťou Dánskeho kráľovstva.

Grónska polícia začala vyšetrovanie, ktoré má určiť, z akého dôvodu sa loď dostala na plytčinu a či pri tom neboli porušené zákony.

Viac o téme: Výletná loďKoronavírusGrónskoUviaznutá loďOcean Explorer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu