Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo wagnerovcov

Wagnerovci a bieloruskí vojaci
Wagnerovci a bieloruskí vojaci (Zdroj: SITA/Belarus' Defense Ministry via AP)

VARŠAVA - Poľsko a pobaltské štáty v pondelok požiadali Bielorusko, aby vyhostilo zo svojho územia žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny, oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

"Požiadali sme režim (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka, aby okamžite vyhostil Wagnerovu skupinu z Bieloruska," povedal Kamiňski po stretnutí so svojimi kolegami z Litvy, Lotyšska a Estónska. Poľsko predtým opakovane vyjadrilo obavy, že ruskí wagnerovci operujúci v Bielorusku by mohli byť využití na destabilizáciu situácie v okolitých krajinách. Lukašenko v piatok 25. augusta vyjadril presvedčenie, že šéf Kremľa Vladimir Putin nenesie zodpovednosť za haváriu lietadla z 2. augusta, v ktorom sa nachádzal aj šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ten so svojimi žoldniermi bojoval aj vo vojne proti Ukrajine.

archívne video 

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Wagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku

Lukašenko zároveň vyhlásil, že wagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku, kde zostanú aj napriek správam o Prigožinovej smrti. Nevedel však povedať, kto bude teraz túto žoldniersku skupinu riadiť. Podľa Lukašenkových odhadov sa na bieloruskom území nachádza približne 10-tisíc bojovníkov Wagnerovej skupiny. Bieloruský líder v piatok zdôraznil, že šéfovi Wagnerovcov neprisľúbil žiadne bezpečnostné záruky ani nebol zodpovedný za jeho bezpečnosť po tom, ako Prigožin so svojimi bojovníkmi podnikol v júni ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Ukončenie tejto krízy v Rusku sprostredkoval - podľa oficiálnej verzie - práve Lukašenko.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu