Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty tretí (28. augusta 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by si želal usporiadať prezidentské a parlamentné voľby v budúcom roku. Za tým účelom by sa však podľa neho museli zmeniť zákony, západní spojenci by museli finančne prispieť na ich organizáciu a volební pozorovatelia by museli až na front za vojakov, ktorí bránia krajinu pred ruskou agresiou. Podľa denníka Ukrajinska pravda to prezident povedal v rozhovore s novinárkou Natalijou Mosejčukovou. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 550

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 550 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Reznikov popiera nečestné schémy pri obstarávaní vojenského oblečenia.

21:09 Rusko dnes vyslalo do vzduchu dve stíhačky kvôli dvom americkým výzvedným dronom, ktoré sa podľa neho priblížili k jeho hranici nad Čiernym morom. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany.

20:36 Ruské údery proti Dnepropetrovskej oblasti zranili 4 ľudí. Najmenej štyria civilisti boli zranení pri ruských úderoch proti okresu Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti 28. augusta, informoval guvernér Serhii Lysak.

20:12 V dôsledku úderu okupantov na Nikopol boli zranení štyria ľudia.

19:36 Ukrajina oznámila povinnú evakuáciu detí z častí Záporožskej oblasti. Ukrajina oznámila povinnú evakuáciu detí z dvoch frontových okresov Záporožskej oblasti, uviedla v televízii podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk.

18:55 Ruský prezident Vladimir Putin sa osobne nezúčastní na septembrovom summite krajín G20 v Indii, kde ho zastúpi minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Oznámil to v pondelok úrad indického premiéra Naréndru Módího. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:57 V Nemecku úradník nakreslil hákové kríže na autá s ukrajinskými poznávacími značkami.

17:34 Stovky ľudí si počas uplynulého víkendu v Moskve uctili pamiatku zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina a ďalších osôb, ktoré minulý týždeň zahynuli pri páde lietadla v Tverskej oblasti. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The New York Times (NYT).

16:45 Ak päť krajín EÚ vrátane Slovenska zavedie po 15. septembri svoje vnútroštátne obmedzenia dovozu ukrajinského obilia, bude to porušením princípu solidarity a Ukrajina bude obhajovať práva svojich poľnohospodárov. V pondelok to v Prahe vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil možné vyjednávanie v prípade Krymu, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Súvisí to s bojovými úspechmi ukrajinských vojakov, ktorí postupujú smerom na juh k Čiernemu moru. V pondelok o tom uviedla tlačová agentúra DPA, informuje TASR. "Keď budeme na administratívnych hraniciach Krymu, podľa mňa bude možné politicky si vynútiť demilitarizáciu Ruska na území polostrova," uviedol Zelenskyj v interview zverejnenom v nedeľu večer na YouTube, ktoré v pondelok prevzali ukrajinské médiá.

16:15 Hlavné riaditeľstvo spravodajstva ukrajinského ministerstva obrany uviedlo, že dron zasiahol budovu ruského veliteľstva OMON v okupovanom Enerhodare.

15:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by si želal usporiadať prezidentské a parlamentné voľby v budúcom roku. Za tým účelom by sa však podľa neho museli zmeniť zákony, západní spojenci by museli finančne prispieť na ich organizáciu a volební pozorovatelia by museli až na front za vojakov, ktorí bránia krajinu pred ruskou agresiou. Podľa denníka Ukrajinska pravda to prezident povedal v rozhovore s novinárkou Natalijou Mosejčukovou.

15:09 Zelenskyj povedal, že Ukrajina chce od USA bezpečnostné záruky podobné tým izraelským.

14:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril pripravenosť poskytnúť maďarskej menšine na Ukrajine to, čo dostávajú príslušníci ukrajinskej menšiny žijúcej v Maďarsku. Maďarská prezidentka Katalin Nováková to uviedla v pondelok zverejnenom rozhovore pre server index.hu v súvislosti s jej minulotýždňovou návštevou Ukrajiny, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

13:38 SBU zadržala obyvateľa Chersonu podozrivého z práce pre ruské špeciálne služby. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) dnes oznámila, že zadržala miestnu ženu obvinenú z poskytovania informácií Rusku o polohe ukrajinských pozícií v Chersone.

13:37 Počet obetí ruského útoku na Poltavskú oblasť stúpol na 3. Záchranári našli pod troskami priemyselného objektu v Poltavskej oblasti telo ďalšieho človeka, informoval dnes gubernátor oblasti Dmytro Lunin.

12:01 Ruské jednotky dnes okolo 10.40 h miestneho času zaútočili na dedinu Sadove v južnej Chersonskej oblasti na Ukrajine, informoval gubernátor Oleksandr Prokudin.

12:00 Rusko pravdepodobne zrušilo veľké vojenské cvičenie, ktoré bolo naplánované na september, uviedlo v pondelok vo vyhlásení britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

11:17 Ruské úrady ohlásili kampaň zameranú na zvýšenie produkcie filmov glorifikujúcich vojnu, ktorú Moskva vedie na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AP.

10:56 Letecká základňa pri Kursku na západe Ruska sa cez víkend stala terčom útoku Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Ukrajinské útočné drony vraj v noci na nedeľu zasiahli štyri ruské stíhačky Su-30, jednu stíhačku MiG-29, dva protilietadlové systémy Pancir a radary systému protivzdušnej obrany S-300. V pondelok o tom informovala britská televízia Sky News s odvolaním sa na informácie ukrajinského spravodajského webu v angličtine The New Voice of Ukraine, uvádza TASR.

10:11 Najmenej dve obete na životoch si v noci na pondelok vyžiadal ruský raketový útok na priemyselný závod v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

9:41 Moskva v pondelok uviedla, že zadržala ruského občana podozrivého z poskytovania informácií o konflikte na Ukrajine americkým diplomatom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

8:55 Ukrajina v pondelok oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú doposiaľ okupovali ruské jednotky. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, píše agentúra AFP. "(Obec) Robotyne je oslobodená. Naše jednotky pokračujú (v postupe) juhovýchodne od Robotyne a južne od Malej Tokmačky," vyhlásila Maľarová. Ruské zdroje sa k správe bezprostrene nevyjadrili.

8:35 Najmenej dvoch mŕtvych si vyžiadal ruský vzdušný útok na ukrajinskú Poltavskú oblasť, oznámili dnes médiá s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy. Oblasť leží vo východnej časti krajiny, severne od Dnepra. Počet obetí môže vzrásť, dvaja ľudia sa nezvestní. Priemyselný objekt bol po zásahu zničený.

8:10 Manželke mŕtveho ruského okupanta bola odovzdaná drevená "pamätná skrinka".

8:09 Ukrajina pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou dosiahla jesenný cieľ pre skladovanie plynu. Naftogaz, ukrajinský štátny ropný a plynárenský gigant, úspešne nahromadil 14 miliárd kubických metrov zásob plynu potrebných do konca leta.

7:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje požiadať parlament o sprísnenie trestov pre tých, ktorí boli počas vojnového konfliktu usvedčení z korupcie. TASR správu prevzala v pondelok zo stanice Sky News.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

6:30 Ruskí nacionalisti odmietajú pokusy Moskvy umlčať kritiku vojny. Pravicoví ruskí blogeri odmietli pokusy štátu potlačiť kritiku zverejňovaním videí dobre vybavených frontových vojakov, napísal dnes ISW.

Rusko tvrdí, že zničilo dron letiaci k Moskve a iné dva pri hranici s Ukrajinou

"Dnes sily protivzdušnej obrany v oblasti mesta Ljubercy zničili bezpilotné lietadlo letiace smerom na Moskvu. Predbežne nie sú žiadne obete ani škody. Na mieste incidentu pracujú záchranné zložky," napísal na telegrame moskovský starosta Sergej Sobjanin.

Dočasne uzavretá bola v ruskej metropole letiska Domodědovo a Vnukovo. Zrušených alebo meškajúcich bolo 46 letov. Ruské ministerstvo obrany informovalo o dvojici bezpilotných lietadiel, ktoré protivzdušná obrana zostrelila v Brjanskej oblasti. Ani tam nie sú zranenia či škody.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu