Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bielorusko tvrdí, že poľský vojenský vrtuľník narušil vzdušný priestor krajiny: Poliaci však toto tvrdenie popierajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MINSK – Bielorusko tvrdí, že jeho vzdušný priestor narušil poľský vojenský vrtuľník. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia bieloruskej pohraničnej stráže.

"Poľský vojenský vrtuľník Mi-24 prešiel cez štátnu hranicu v mimoriadne nízkej výške, preletel 1200 metrov do územia Bieloruska a potom sa obrátil," uviedol bieloruský Štátny hraničný výbor (DPK) na platforme Telegram.Ide o najnovší incident v čase napätia medzi oboma krajinami, ktoré už dlhšie rastie.

Poľsko začiatkom augusta obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. Varšava opakovane vystríha pred prítomnosťou žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku. Znepokojená je aj migrantmi, ktorí sa odtiaľ snažia nelegálne dostať do Poľska.

Bielorusko tvrdí, že poľský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V súvislosti s touto situáciou poľská vláda oznámila, že na hranici s Bieloruskom umiestnia celkovo 10.000 príslušníkov armády a jednotiek územnej obrany. Budú tam pôsobiť spolu s pohraničnou strážou. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak to označil za odstrašujúci prostriedok v čase "destabilizujúcich" krokov proruského suseda.

Poľsko poprelo, že jeho vojenský vrtuľník narušil vzdušný priestor Bieloruska

Poľsko v piatok poprelo, že by jeden z jeho vojenských vrtuľníkov narušil vzdušný priestor Bieloruska. Podľa predstaviteľa poľskej armády nie je takéto bieloruské tvrdenie pravdivé.Bieloruská pohraničná stráž predtým uviedla, že vzdušný priestor krajiny narušil poľský vojenský vrtuľník Mi-24, ktorý v malej výške prenikol 1200 metrov nad územie Bieloruska a následne sa vrátil do Poľska.

Bieloruská helikoptéra Mi-24 nad poľským územím
Zobraziť galériu (3)
Bieloruská helikoptéra Mi-24 nad poľským územím  (Zdroj: Twitter/OSINT (Uri))

"Sú to lži a provokácie z bieloruskej strany. K žiadnemu takémuto narušeniu rozhodne nedošlo," povedal pre AFP hovorca operačného veliteľstva poľských ozbrojených síl Jacek Goryszewski.Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo poľského charge d'affaires, ktorému tlmočili požiadavku, aby "poľská strana poskytla náležité vysvetlenie a uskutočnila dôkladné vyšetrovanie".

Ide o najnovší incident v čase napätia medzi oboma krajinami

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski podľa agentúry PAP uviedol, že Varšava bude bieloruské tvrdenia analyzovať. Upozornil zároveň, že k nim treba pristupovať opatrne, keďže bieloruské bezpečnostné a pohraničné zložky sú súčasťou vládneho režimu a "to, čo hovoria, sa obvykle nezakladá na pravde, ale je určené na dosiahnutie politických cieľov".Ide o najnovší incident v čase napätia medzi oboma krajinami, ktoré už dlhšie rastie.

Viac o téme: NarušenieVojenský vrtuľníkVzdušný priestorPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu