Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Wagnerovcov už nechcú ani v Afrike! Pripisujú sa im ohavné činy, objavujú sa aj ďalšie obavy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

DJIBOUTI – Asi to nebol veľmi dobrý nápad. Podľa informácií Spojených štátov americkým majú viaceré africké krajiny už ľutovať, že k sebe vpustili ruskú polovojenskú skupinu zvanú wagnerovci. Tá operuje vo viacerých afrických štátoch pod zámienkou boja proti terorizmu. Pripisované sú im však mnohé zverstvá.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

O tom, že africké krajiny už oľutovali, že otvorili dvere Wagnerovej skupine, majú hovoriť viacerí súčasní aj bývalí predstavitelia armády či obrany. Informuje o tom portál foreignpolicy.com. „Nechceme byť závislí na Wagnerovi. V ich prítomnosti vidíme problém,“ mal sa vyjadriť jeden z nich pod rúškom anonymity.  Wagnerove sily sa v boji proti terorizmu majú ukazovať ako neúčinné. Naopak, bývajú spájané so zmiznutiami, masovými vraždami a inými nekalými skutkami.

Wagnerovcov už nechcú ani
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Bidenova administratíva sa súčasnú situáciu pritom snaží využiť na to, aby zastavila ich postup. Odborníci však majú obavy, že hoci africké vlády a opozičné hnutia tvrdia, že ľutujú, že k sebe wagnerovcov pustili, skupiny ako sudánske ozbrojené sily či malajzijská opozícia len využívajú tieto argumenty, aby od Spojených štátov získali ďalšiu pomoc.

Wagnerova skupina má významné zastúpenie v Stredoafrickej republike, Mali a v Líbyi a svojich pracovníkov zároveň poslala aj do Sudánu či Mozambiku.

Viac o téme: USAAfrikaWagnerovciWagnerova skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu