Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

AKTUÁLNE Ministerstvo obrany upozorňuje: Do nášho vzdušného priestoru vzlietnu Maďari! Pripravte sa na tresk

Maďarské vojenské lietadlo JAS-39 Gripen
Maďarské vojenské lietadlo JAS-39 Gripen (Zdroj: TASR/František Iván)

BREZNO - Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť, že v utorok približne o 14:00 hod. budú nad Slovenskom prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá JAS 39 GRIPEN maďarských vzdušných síl. S ohľadom na plánované letecké cvičenie je možné, že sa v dotknutých oblastiach vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu.

archívne video

Prvý úspešný let stíhacieho lietadla F-16 so slovenským znakom (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

Maďarské nadzvukové stíhačky majú prelety naplánované na trase Brezno - Stropkov. „S ohľadom na plánované letecké cvičenie je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacími lietadlami,“ upozorňuje ministerstvo obrany.

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhacie lietadlá, možno počuť v oblastiach našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a východnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu.

„Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené nevyhnutnými cvičnými letmi,“ dodáva rezort.

Viac o téme: StíhačkaMinisterstvo obrany SRJas 39 Gripen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu