Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Obrannú dohodu s USA sme mali mať už dávno, povedal po jej podpise Fiala

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Český premiér Petr Fiala v stredu pripojil posledný podpis na dohodu o obrannej spolupráci medzi ČR a Spojenými štátmi (DCA). Na sociálnej sieti X uviedol, že tým dokončil jej ratifikačný proces.

"Dojednanie DCA je kľúčovým úspechom, mali sme ju mať už dávno. Prehlbuje naše vzťahy s USA a jej význam je dobre vidieť na tom, že krajiny, ktoré do NATO pristupujú tento rok, už súbežne s tým vyjednávajú aj o bilaterálnej dohode s Washingtonom," povedal český premiér.

Podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej ide o historický okamih, ktorým ČR získa ďalšie bezpečnostné záruky. "Som rada, že ratifikačný proces je dneškom zavŕšený. Dohoda prispeje k väčšej bezpečnosti ČR, pretože transatlantická spolupráca je základom kolektívnej obrany krajín NATO," pripomenula ministerka. Tá dohodu podpísala v máji vo Washingtone.

 

Poslední potřebný podpis. Právě jsme dokončili ratifikaci dohody o obranné spolupráci s USA. 🇨🇿🤝🇺🇸

Posted by Petr Fiala on Wednesday, August 16, 2023

Zmluva začne platiť 30 dní po potvrdzujúcej nóte zo strany Spojených štátov. Český Úrad vlády tiež pripomenul, že ČR bola jediným členom NATO v strednej a východnej Európe, ktorá túto bilaterálnu zmluvu nemala.

DCA podľa šéfky českého rezortu obrany umožní zintenzívniť praktickú spoluprácu medzi českými a americkými ozbrojenými silami pri zaisťovaní obrany východného krídla NATO. Zlepší sa aj spolupráca v logistickej podpore spojeneckých vojenských aktivít, posilňovaní vojenskej infraštruktúry, vo vojenskom vzdelávaní a spoločnom výcviku. Naopak zmluva nezakladá právo na rozmiestnenie jadrových zbraní na území ČR a ani neumožňuje výstavbu amerických vojenských základní na českom území, ako tvrdili niektoré dezinformačné médiá.

Viac o téme: ČeskoUSAPetr FialaDCA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu