Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Biden a Lula hovorili o klimatických zmenách a ochrane Amazonského pralesa

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: TARS/AP)

WASHINGTON - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva hovoril v stredu so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom o boji proti klimatickým zmenám a snahách Brazílie zameraných na ochranu Amazonského pralesa. Vyplýva to z vyhlásení Lulovej kancelárie a Bieleho domu.

Telefonát Lulu a Bidena trval približne 30 minút a prezidenti počas neho hovorili aj o právach robotníkov. Podľa Lulovej kancelárie sa ich rozhovor týkal ich spoločnej iniciatívy na zaistenie kvalitných pracovný miest v ekonomike 21. storočia.

"Prvýkrát som rokoval s prezidentom, ktorý sa zaujíma o robotníkov," povedal bývalý šéf odborárov Lula Bidenovi. Zároveň označil Bidenovu pro-robotnícku politiku za "hudbu pre jeho uši". Brazília a Spojené štáty, ktoré sú najľudnatejšími štátmi Ameriky, mali medzi sebou od nástupu Lulu do funkcie v januári tohto roku isté nezhody. Washingtonu sa napríklad nepozdával Lulov prístup k Číne alebo jeho vyhlásenia o tom, že USA podporujú vojnu na Ukrajine.

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva
Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva  (Zdroj: SITA/AP)

Biden hostil Lulu vo februári aj v Bielom dome

No vzťahy týchto dvoch krajín sú v súčasnosti lepšie, než boli za vlády predchádzajúceho brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara - obdivovateľa Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Biden hostil Lulu vo februári aj v Bielom dome, kde sa prezidenti snažili nájsť spoločnú reč predovšetkým o problematike klimatických zmien. Lulova kancelária zase uviedla, že brazílsky prezident pozval Bidena budúci rok na návštevu Brazílie.    
 

Viac o téme: Klimatické zmenyJoe BidenAmazonský pralesLuiz Inácio Lula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu