Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE Ruský rubeľ sa prepadol na úplne dno: Prekonal ďalšiu psychologickú hranicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Kristián Korem, Getty Images)

MOSKVA/LONDÝN - Rubeľ sa v pondelok voči doláru prepadol na 17-mesačné minimum, keď sa jeho kurz voči americkému doláru oslabil nad 100 RUB/USD. Dôvodmi bol silný dopyt po devízach a zhoršujúca sa obchodná bilancia Ruska. Informujeme o tom na základe správ agentúr Reuters a CNCB.

Rubeľ do 9.24 h SELČ stratil 1,4 % a obchodoval sa pri kurze 100,84 RUB/USD, pričom hranicu 100 RUB/USD prekonal prvýkrát od 23. marca 2022. Voči euru sa oslabil o 1,5 % takisto na 17-mesačné minimum a obchodoval sa pri kurze 110,44 RUB/EUR. Voči jenu klesol o 1,3 %.

Príjmy z dovozu v Rusku klesajú, ožíva dovoz

Rubeľ je tento rok pod tlakom v dôsledku zhoršujúcej sa obchodnej bilancie Ruska, keďže príjmy z vývozu klesajú a dovoz ožil. Od začiatku roka 2023 už voči doláru padol približne o 30 %. Ekonomický poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, Maxim Oreškin tvrdí, že dôvodom oslabenia rubľa je uvoľnená menová politika centrálnej banky a že v blízkej budúcnosti sa znehodnocovanie zastaví.

Ruská centrálna banka naopak uviedla, že dôvodom sú klesajúce príjmy z vývozu a zotavujúci sa dovoz. Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Ruska od januára do júla medziročne padol o 85 %.

Viac o téme: MenaDolárKurzRubeľRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu