Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty piaty (10. augusta 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si veľmi dobre uvedomuje možnosť straty vysokého morálneho kreditu vo vojne a veľmi dobre robí, že Kyjev pri útokoch v Rusku nepoužíva západné zbrane. Pre portál televízie Sky News to povedal bývalý vplyvný predstaviteľ britskej armády generálporučík Simon Mayall. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 532

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 532 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:17 Arkadij Volož, spoluzakladateľ najpopulárnejšieho ruského vyhľadávača Yandex, odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnil ruský nezávislý portál Meduza.

20:23 Najmenej jedna osoba zahynula a päť ďalších utrpelo zranenia vo štvrtok v dôsledku ruského útoku na civilnú budovu v juhoukrajinskom meste Záporožie. Na platforme Telegram o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedla agentúra AFP.

19:09 Azerbajdžanskí experti na odmínovanie budú školiť ukrajinských ženistov, informovalo dnes ministerstvo vnútra s odvolaním sa na veľvyslanca Azerbajdžanu na Ukrajine Seymoura Mardalijeva.

19:08 Ruské sily spaľujú telá mŕtvych vojakov pri okupovanom Melitopole. V snahe zakryť straty ruské sily pochovávajú mŕtvych vojakov na okupovaných ukrajinských územiach namiesto toho, aby ich telá previezli do Ruska, uviedol 10. augusta námestník ukrajinského ministra obrany.

18:51 Americký prezident Joe Biden plánuje vo štvrtok požiadať Kongres o udelenie súhlasu na poskytnutie mimoriadnej pomoci Ukrajine v hodnote vyše 13 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

18:25 Spoluzakladateľ a bývalý generálny riaditeľ najväčšej ruskej internetovej spoločnosti Yandex Arkadij Volož vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, podľa ktorého ide o jednu z najostrejších kritík zo strany významného ruského podnikateľa.

17:36 Požiar v ropnej rafinérii v Bielorusku po tom, ako Ukrajina varovala pred "provokatívnymi" plánmi Ruska. Požiar vypukol 10. augusta v jednotke na výrobu benzínu v ropnej rafinérii Mozyr na juhovýchode Bieloruska, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie krajiny. Prví záchranári požiar uhasili a incident sa vyšetruje, napísalo ministerstvo.

Ukrajinská bezpečnostná služba už skôr uviedla, že zhromaždila spravodajské informácie, ktoré naznačujú, že Rusko pripravuje rozsiahlu operáciu pod falošnou vlajkou v rafinérii s cieľom zatiahnuť Bielorusko do vojny proti Ukrajine. 

17:35 Najmenej 88 ukrajinských spoločností, ktoré vlastnia ruskí oligarchovia napojení na vojenský priemysel krajiny, ešte nebolo skonfiškovaných, informoval dnes projekt Trap Aggressor.

16:55 Zástupca ekumenického patriarchu pricestoval do Kyjeva a potvrdil podporu Ukrajine. Metropolita Emmanuel Chalcedónsky, zástupca ekumenického patriarchu Bartolomeja, pricestoval do Kyjeva a dnes sa stretol s metropolitom Kyjeva a celej Ukrajiny Epifanijom.

16:07 Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že do registra oligarchov zatiaľ nebola oficiálne zaradená žiadna osoba, pričom sa odvolával na problematiku merania majetku počas vojny.

16:05 Ukrajinské námorné sily oznámili, že v Čiernom mori začal od štvrtka fungovať nový dočasný "humanitárny koridor". Plavidlá by ho mali začať využívať už v priebehu nasledujúcich dní, píše TASR.

15:15 Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) prišla v noci na štvrtok o napájanie a musela byť pripojená na záložný zdroj. Oznámila to ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom bez uvedenia príčiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

15:03 Bývalý predstaviteľ proruskej strany zadržaný za pokus o nájomnú vraždu. Bezpečnostné zložky oznámili zadržanie bývalého člena mestskej rady po tom, ako zabránili nájomnej vražde, ktorú údajne zorganizoval a ktorej terčom mal byť člen rady v meste Žmerynka vo Vinnickej oblasti.

14:40 V nemeckom Koblenzi bol zatknutý zamestnanec Spolkového úradu pre vyzbrojovanie, informačné technológie a využitie Bundeswehru Thomas H., ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko, informuje DW.

14:06 Ukrajinské úrady začínajú povinnú evakuáciu z okresu Kupiansk. V dôsledku zvýšených ruských útokov začali miestne úrady povinnú evakuáciu civilistov z 37 osád v Kupianskom okrese Charkovskej oblasti.

13:45 Ukrajina je pripravená začať rokovania s Ruskou federáciou cez sprostredkovateľa, ale až po stiahnutí ruských jednotiek, povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba v rozhovore pre Corriere della Sera.

13:27 Úrady v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok nariadili povinnú evakuáciu mesta a okolia z dôvodu intenzívneho ruského ostreľovania. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

13:13 Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad tým, že sa osobne zúčastní na summite najdôležitejších priemyselných a rozvojových krajín sveta G20 v septembri v Indii, uviedol zdroj z Kremľa. Bolo by to Putinovo prvé osobné stretnutie zo západnými lídrami od začiatku vojny na Ukrajine, pripomenul vo štvrtok portál britskej televízie Sky News.

12:29 Dvanásť osôb je stále nezvestných po stredajšom výbuchu v priestoroch továrne v meste Sergijev Posad v ruskej Moskovskej oblasti. Záchranné zložky po nich stále pátrajú v troskách. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA.

12:13 Obyvatelia podľa Prokudina dostávali humanitárnu pomoc, keď Rusko zasiahlo osadu. Všetky obete boli hospitalizované, pričom jedna utrpela ťažké zranenia, dodal predstaviteľ.

11:59 Ruské sily ostreľovali dedinu v Chersonskej oblasti a zranili 6 ľudí. Ruské jednotky ostreľovali dedinu Bilozerka v Chersonskej oblasti na západnom brehu rieky Dnepro, pričom zranili šesť ľudí, informoval 10. augusta guvernér Oleksandr Prokudin.

11:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si veľmi dobre uvedomuje možnosť straty vysokého morálneho kreditu vo vojne a veľmi dobre robí, že Kyjev pri útokoch v Rusku nepoužíva západné zbrane. Pre portál televízie Sky News to povedal bývalý vplyvný predstaviteľ britskej armády generálporučík Simon Mayall.

10:22 Poľsko má v úmysle rozmiestniť na hraniciach s Bieloruskom celkovo 10 000 vojakov, uviedol minister obrany Mariusz Błaszczak.

9:55 Na predmestí Moskvy pri Domodedove vypukol veľký požiar. Jeho rozloha je 1000 metrov štvorcových.

9:15 Osem z trinástich holandských univerzít pre nových ukrajinských študentov v nadchádzajúcom akademickom roku 2023-24 ruší zvýhodnenia v oblasti poplatkov za štúdium, uviedla v stredu verejnoprávna televízia NOS, informuje spravodajca TASR.

8:30 Litva si na ministerstvo zahraničných vecí predvolala ruského diplomata, pričom uviedla, že ruská vláda obmedzila prístup do litovského kultúrneho centra v Moskve. TASR informácie prevzala zo štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA.

7:59 Nemecké úrady v stredu zadržali príslušníka tamojšej armády pre podozrenia zo špionážnej činnosti v prospech Ruska. Informovala o tom spolková prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Obvinený je podozrivý z činnosti pre zahraničnú spravodajskú službu," uviedla prokuratúra vo svojom vyhlásení a dodala, že okrem ruského veľvyslanectva v Berlíne podozrivý ponúkal svoje služby aj ruskému konzulátu v Bonne.

6:35 V noci región Rivne utrpel masívny útok dronov. Žiaľ, Rusi zničili ropný sklad v oblasti Dubeň.

6:07 Ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v Záporoží.

6:00 Litva zmrazila aktíva Ruska a Bieloruska za viac ako 100 miliónov eur. Sankcie sa týkali 16 právnických a fyzických osôb. Ide o deväť spoločností z Ruska, ako aj šesť právnických osôb a jednu fyzickú osobu z Bieloruska.

Ruský útok na Záporožie si vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj najskôr na sociálnych sieťach informoval až o troch mŕtvych, Klymenko však neskôr túto bilanciu znížil na dvoch. "Jednu osobu sa našťastie podarilo oživiť. Lekárom na mieste pomáhali policajní záchranári," povedal Klymenko. Zelenskyj predtým zverejnil video, na ktorom je vidieť čiastočne poškodený chrám s požiarom na jeho nádvorí a stúpajúcim dymom. Zábery zachytili aj ďalšiu značne zničenú a horiacu budovu či poškodené basketbalové ihrisko.

Gubernátor juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jurij Malaško spresnil, že Rusko zasiahlo "chrám a niekoľko obchodov" v záporožskej štvrti Ševčenkivskyj. Výbuch po zásahu tiež porozbíjal okná na výškových budovách. Malaško dodal, že stav najmenej troch ďalších ľudí je kritický. Štyri osoby sú v stabilizovanom stave. Na mieste podľa neho pokračujú záchranné práce, pričom pod troskami sú zrejme ešte uviaznutí ľudia.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu