Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúci nález za miliardy: V skladoch obľúbeného reťazca našli viac, než pol tony kokaínu!

Francúzska polícia zabavila tony vyplaveného kokaínu. Zobraziť galériu (2)
Francúzska polícia zabavila tony vyplaveného kokaínu. (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V distribučnom centre obchodného reťazca Albert v Klecanoch pri Prahe odhalili policajti v sobotu popoludní v zásielke banánov 646 kilogramov kokaínu. Hovorkyňa Národnej protidrogovej centrály Lucie Šmoldasová dnes ČTK povedala, že droga objavená v Klecanoch smerovala z Ekvádoru cez Amsterdam.

Je podľa nej možné, že sa stala logistická chyba, keď sa zásielka nestihla v Amsterdame vyložiť a dorazila v banánových škatuliach až do skladu v stredných Čechách. V koncovej distribúcii má zadržaná droga hodnotu približne dve miliardy korún, uviedla na svojom webe televízia Nova, ktorá na prípad upozornila.

archívne video Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami

Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami (Zdroj: Polícia - Bratislavský kraj)

Našli ju pri vykladaní paliet

Na zásielky s drogou narazili pri vykladaní paliet zamestnanci skladu, ktorí zavolali políciu. "Našli sa kilové balíčky s podozrivým práškom. Test náhodnej vzorky preukázal, že ide o omamnú látku, presnejšie o kokaín, "uviedla Šmoldasová.

Detektívi podľa nej začali úkony trestného konania s cieľom zistiť, kto zásielku poslal a komu bola určená. Na prípade budú českí kriminalisti z protidrogovej centrály spolupracovať so svojimi kolegami z Interpolu a Europolu, pretože ide o medzinárodný prípad, uviedla hovorkyňa.

V polovici júla objavili holandskí colníci s pomocou špeciálne vycvičených psov zásielku viac ako ôsmich ton kokaínu ukrytú v kontajneri s banánmi v Rotterdame. Podľa štvrtkových informácií agentúry Reuters ide o najväčší balík zhabaný v tomto prístave, jeho odhadovaná hodnota predstavovala v prepočte 14,5 miliardy korún. Drogy putovali z Ekvádoru cez Panamský prieplav do Rotterdamu.

Najväčšia zásielka zachytená v Česku

Množstvo drogy nájdenej v Klecanoch patrí k jednej z najväčších zásielok zachytených v Česku. Zhruba 646 kilogramov kokaínu má v koncovej distribúcii hodnotu zhruba dve miliardy korún, jeden gram sa podľa Novy predáva za 3000 Kč. Šmoldasová ČTK povedala, že hodnota drogy sa líši podľa trhu aj kvality kokaínu, čistotu nájdenej látky teraz budú skúmať odborníci Kriminalistického ústavu.

Obchodný reťazec Albert uviedol, že jeho pracovníci poskytujú Národnej protidrogovej centrále súčinnosť pri vyšetrovaní. "Na distribučnom centre sa vedie vyšetrovanie polície k prípadu, ktorý nemá súvislosť s našou spoločnosťou. Naši zamestnanci poskytujú plnú súčinnosť. Viac sa k prípadu vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme vyjadrovať, "povedal na otázku ČTK hovorca spoločnosti Jiří Mareček

Vlani zaistili 840 kilogramov kokaínu

V Česku doteraz neboli prípady odhalenia väčšieho alebo veľkého množstva kokaínu príliš časté až na minulý rok, z ktorého sú známe dva. Vlani v júni zaistili policajti v českých supermarketoch v debniach s banánmi 840 kilogramov kokaínu v odhadovanej hodnote vyše dve miliardy korún. Lisované kocky kokaínu našli najprv pracovníci supermarketov v Jičíne a Rychnove nad Kněžnou.

Policajti v spolupráci s Colnou správou potom kontrolovali aj ďalšie miesta, kam bol tovar rovnakej šarže distribuovaný. Podľa dostupných údajov to bola najväčšia zadržaná zásielka kokaínu v ČR. O mesiac neskôr polícia našla podľa informácií Denníka.cz až 250 kilogramov kokaínu v dodávke v areáli firmy Fluorit v Sebedruhách na Teplicku, kde sa spracovávajú nerastné suroviny.

Najväčšiu zásielku kokaínu v Európe zadržali predvlani vo februári. Vtedy colníci v hamburskom prístave odhalili viac ako 16 ton kokaínu ukrytého v piatich kontajneroch odoslaných z Paraguaja. Najviac kokaínu v histórii na svete zadržali podľa serveru moneyinc.com v roku 1989 v Kalifornii. Išlo o 21 ton kokaínu nájdeného v dome jedného z dílerov drog v pohorí San Gabriel.

Viac o téme: Polícia PrahaAlbertEkvádorDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu