Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

To je ale suvenír: Z talianskej pláže si chcel odniesť neuveriteľných 41 kg kamienkov

Turista si chcel z talianskej pláže odniesť domov 41 kilogramov kamienkov
Turista si chcel z talianskej pláže odniesť domov 41 kilogramov kamienkov (Zdroj: Twitter/@MyLordBebo)

RÍM - Na Sardínii zadržali francúzskeho turistu, ktorý sa pokúšal taliansky ostrov opustiť so 41 kilogramami kamienkov v kufri. Žiarivo biele kamienky si nazbieral na pláži Lampianu, čo je však od roku 2017 trestné. Mužovi hrozí pokuta až 3000 eur. S odvolaním sa na talianskych colníkov o tom informovala agentúra AFP.

Talianski colníci turistu zadržali pred nalodením na trajekt, ktorý plával z Porto Torres na severozápade Sardínie do francúzskeho Nice. "V kufri auta mal 41 kilogramov kameňov z pláže Lampianu, ktoré boli zhabané a budú vrátené na pláž," uviedli colníci.

Hladina rieky Dunaj sa blíži k 1. stupňu povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Sardínia je preslávená krásnymi plážami s bielym pieskom, ktoré sú príťažlivé aj pre turistov, ktorí si radi odvážajú suveníry. Pred zákazom zo Sardínie ročne zmizlo zhruba desať ton piesku a kameňov. Pláže sa tak zmenšujú a zberom kamienkov a mušlí sa poškodzuje životné prostredie.

"Krádež plážového piesku a kamienkov sa môže zdať neškodná, ale pre krehký pobrežný systém ostrova je smrteľne nebezpečná," zdôrazňujú úrady. Proti trendu sa bránia častejšími kontrolami priamo na plážach aj zvýšením pokút. Za držbu, zber alebo predaj kamienkov, piesku a mušlí z miestnych pláží hrozia peňažné tresty od 500 do 3000 eur.

Viac o téme: PlážColníciKamienkySardínia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu