Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opitý vodič Tesly vpálil do policajtov! Autopilot ho upozornil 150-krát, aby dal ruky na volant

Vodič Tesly narazil do policajtov. Mal zapnutého autopilota. Zobraziť galériu (2)
Vodič Tesly narazil do policajtov. Mal zapnutého autopilota. (Zdroj: YouTube/Wall Street Journal, Twitter/Hervé Miltenberger)

MONTGOMERY - Na autopilota v luxusných autách sa spolieha čoraz viac ľudí. Tento systém však nie je úplne autonómny. Nemôžete ho len tak zapnúť a vyložiť si nohy na prevodovku. Autopilot má pomáhať pri riadení. Vodič z USA mal na to očividne iný názor. V podnapitom stave nereagoval na výzvy, aby dal ruky na volant.

archívne video

Boli sme sa pozrieť na miesto nehody, kde zomrel bývalý štátny tajomník Velič (Zdroj: Topky/Maarty)

Elektromobily Tesla patria medzi najmodernejšie vozidlá na svete. Ich začlenenie do cestnej premávky je vo veľa prípadoch obtiažne. Problémom však nie je vozidlo, ale samotný vodič. Pod režimom autopilota v osobných automobiloch niektorí totiž rozumejú, že po jeho zapnutí už nemusia vôbec dávať pozor. Práve kvôli tejto chybe vznikajú nezmyselné dopravné nehody.

Počas rutinnej cestnej kontroly na diaľnici v texaskom okrese Montgomery narazil do piatich policajtov automobil Tesla Model X z roku 2019, na ktorom bol zapnutý autopilot. Informuje o tom Autoblog.com. Vodič sa mal údajne až príliš spoliehať na palubný počítač. Ako sa neskôr zistilo, v časovom rozpätí 34 minút dostal 150 varovaní.  

Funkcia autopilota

Incident sa síce odohral dňa 27. februára 2021, ale zábery z nehody uverejnil denník The Wall Street Journal len tento týždeň v stredu deviateho augusta. Vodič narazil do policajnej hliadky rýchlosťou 86 km/h. "Systém Autopilota je v Modeli X pre rok 2019 naprogramovaný tak, aby prevzal mnoho jazdných úloh. Od vodiča sa očakáva, že zostane v strehu a bude držať ruky na volante, pripravený kedykoľvek prevziať riadenie. Systém kontroluje, či sú ruky vodiča skutočne tam, kde by mali byť, a to tak, že reaguje na ich jemné krútiace sily, ktoré pôsobia na volant. Pokiaľ sa tak nedeje, autopilot vodiča upozorní," uvádza sa vo vyšetrovacom spise.

Opitý vodič Tesly vpálil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Polícia sa po zadržaní vodiča vyjadrila, že bol pod vplyvom alkoholu. Podľa všetkého zaspal za volantom, pretože Tesla ho upozornila za 34 minút jazdy presne 150-krát, aby položil ruky na volant. Počas poslednej výzvy nakoniec reaguje a rukami sa dotkne volantu. Palubné kamery ho v tomto bode upozornili na prekážku v podobe cestnej kontroly.

Nepokúsil sa zmeniť smer

Vodič mal hliadku jasne vidieť, ale zo záberov nehody je evidentné, že sa vôbec nepokúšal vybočiť z cesty. "V čase, keď autopilot uvidí pred sebou policajné auto, má na reakciu len 2,5 sekundy. Najprv sa pokúsi zastaviť, no potom sa vypne s tým, že vedenie by mal prebrať vodič. Vozidlo však narazí do policajnej hliadky," uvádza polícia. 

Tesla od tejto nehody aktualizovala svoj softvér. Chyba bola podľa spoločnosti v údajne podnapitom stave vodiča. "Pokiaľ musí byť vodič varovaný 150-krát za polhodinu, monitorovania vodiča nie je splnené efektívne. Novšie vozidlá Tesla disponujú už aj kamerami na detekciu bdelosti vodiča. Podľa našich skúseností udržať ruky na volante a zostať v strehu bez toho, aby ste čokoľvek robili, je oveľa ťažšie ako šoférovať. Vždy sa však nájdu vodiči, ktorý sa na systém autopilota až príliš spoliehajú," uviedla spoločnosť.
 

Viac o téme: Dopravná nehodaUSATexasMontgomeryTeslaAutopilotModel XKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu