Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Uzbekistane sa začal súd v prípade úmrtia 65 detí po užití sirupu proti kašľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAŠKENT - V Uzbekistane sa v piatok začal súdny proces týkajúci sa minuloročného úmrtia 65 detí, ktoré zomreli po užití sirupu proti kašľu vyrobeného indickou farmaceutickou spoločnosťou Marion Biotech.

Uzbecké ministerstvo zdravotníctva pôvodne informovalo, že užitie sirupu zavinilo smrť 20 detí. Vyšší počet úmrtí zverejnili v piatok.Medzi 21 obžalovanými sú bývalí vysokí úradníci, ktorí mali na starosti udeľovanie licencií na dovážané lieky, a vedúci pracovníci súkromnej spoločnosti, ktorá ich do krajiny dovážala a distribuovala, uviedol vo vyhlásení najvyšší súd.

Liek deťom podali doma rodičia bez lekárskeho predpisu

Tieto osoby sú obvinené z daňových únikov, predaja nevyhovujúcich alebo falšovaných liekov, zneužitia právomoci verejného činiteľa, nedbanlivosti či podplácania. Indický regulačný úrad zrušil spoločnosti Marion Biotech licenciu a niektorých jej zamestnancov zadržal. Jedna šarža sirupov obsahovala etylénglykol, ktorý uzbecké ministerstvo označilo za toxickú látku. Liek deťom podali doma rodičia bez lekárskeho predpisu buď z vlastného uváženia, alebo na radu lekárnikov. Dávky sirupu pritom presahovali štandardné množstvo liečiva určené pre deti.

Viac o téme: DetiúmrtieSúd UzbekistanSirup proti kašlu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu