Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty deviaty (4. augusta 2023)

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove. Zobraziť galériu (9)
Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ukrajina v noci na dnes pri špeciálnej operácii pri ruskom prístave Novorossijsk zasiahla ruskú výsadkovú loď triedy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na telegrame to uviedla ukrajinská tajná služba SBU. O útoku dvoch ukrajinských námorných dronov na novorossijskú námornú základňu predtým informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách sa však nezmienilo. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 526 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 526 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Saudská Arábia v piatok potvrdila, že od soboty sa na jej území uskutoční stretnutie vysokopostavených predstaviteľov bezpečnosti s cieľom nájsť "politické a diplomatické spôsoby" ukončenia vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

20:49 Väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj vyzval v piatok Rusov, aby ďalej vzdorovali Kremľu. V ten istý deň ho ruský súd odsúdil na 19 rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

20:00 Ruský prezident Vladimir Putin zrejme nepoľaví v snahe pokračovať v ruskej invázii na Ukrajinu až do konca roku 2024, keď USA zvolia svojho budúceho prezidenta, domnievajú sa podľa stanice CNN vysoko postavení americkí a európski predstavitelia. Putin totiž podľa nich dúfa v porážku súčasného prezidenta Joea Bidena, ktorá by so sebou mohla niesť zníženie podpory USA Ukrajine.

19:59 Bulharsko pošle na Ukrajinu obrnené transportéry sovietskej výroby. Ťažkú vojenskú techniku dodá Kyjevu po prvý raz od vlaňajšej ruskej invázie. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

19:27 Spojené štáty a Británia v piatok kritizovali Rusko v súvislosti s odsúdením lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného na 19-ročné väzenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:48 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý umožní obmedziť podiely zahraničných investorov z takzvaných nie priateľských krajín vo veľkých ruských bankách a ďalších spoločnostiach. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti. Svoj zoznam "nie priateľských krajín" Rusko už niekoľkokrát rozšírilo a pridalo naň okrem iného všetky krajiny Európskej únie za to, že dvadsaťsedmička uvalila na Rusko kvôli vojne na Ukrajine sankcie.

17:44 Európska únia, OSN, Nemecko a Francúzsko v piatok odsúdili rozsudok ruského súdu, ktorým väzneného lídra opozície Alexeja Navaľného odsúdil k ďalších 19 rokom väzenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

17:00 Väčšina Američanov je proti tomu, aby Kongres USA schválil ďalšie peniaze na podporu Ukrajiny v jej vojne s Ruskom. Ukázali to v piatok zverejnené výsledky prieskumu pre televíziu CNN, informuje TASR. Z prieskumu inštitútu SSRS tiež vyplýva, že americká verejnosť je rozdelená v otázke podpory pre Ukrajinu.

16:35 Ukrajina podnikla útok námorným dronom na loď ruskej čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak na základni Novorossijsk, povedal v piatok ukrajinský bezpečnostný zdroj pre tlačovú agentúra AFP, informuje TASR. Dodal, že tento útok bol úspešný.

16:25 Súd v Moskve odsúdil v piatok kritika Kremľa Alexeja Navaľného na 19 rokov väzenia pre obvinenia spojené s extrémizmom. Ide už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil tomuto lídrovi opozície. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP.

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove.
Zobraziť galériu (9)
Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

16:15 Poľsko a Litva uvažujú o zatvorení hraníc s Bieloruskom pre obavy súvisiace s prítomnosťou ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v tejto krajine. Oznámil to poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry PAP.

15:46 Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) mohli zhruba mesiac po svojej žiadosti pozrieť strechu Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské jednotky. Žiadne výbušniny či míny na streche budov dvoch reaktorov nenašli, uviedla dnes podľa agentúry Reuters MAAE. Na konci júla agentúra informovala, že jej inšpektori našli protipechotné míny nastražené okolo areálu elektrárne.

15:07 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý zvyšuje hornú vekovú hranicu pre povinnú ročnú službu v ruskej armáde z doterajších 27 na 30 rokov. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na Kremľ. Zákon začne platiť od nového roka.

14:57 Rusko zdvojnásobuje svoje výdavky na armádu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Moskva zdvojnásobila výdavky na obranu na rok 2023 na viac ako 100 miliárd USD (91,47 miliardy eur), čo predstavuje tretinu všetkých verejných výdavkov, ukázal vládny dokument, do ktorého nahliadla agentúra Reuters. Náklady na vojnu na Ukrajine totiž špirálovito rastú a zaťažujú štátny rozpočet.

14:37 Ukrajinská tajná služba SBU dnes obvinila Rusko z chystaného útoku na ropnú rafinériu v juhobieloruskom meste Mazyr s úmyslom zvaliť vinu na ukrajinské jednotky. Cieľom tejto operácie pod falošnou vlajkou by bolo zatiahnuť Minsk, jedného z najbližších spojencov Moskvy, do vojny na Ukrajine, tvrdí na telegrame SBU. Bielorusko ani Rusko sa k tomu nevyjadrili, píše agentúra Reuters.

14:21 Minimálne 870 ruských vojakov prišlo o život počas ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa začala na začiatku júna. Uviedla to dnes na svojom ruskojazyčnom webe britská stanica BBC, ktorá na základe otvorených zdrojov zistila mená celkovo 29.217 ruských vojakov zabitých vo vojne proti Ukrajine. Medzi nimi je aj 5553 trestancov, ale nezahŕňa zabitých proruských separatistov z východu Ukrajiny.

Republikánsky kandidát na prezidenta, bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, sa zúčastňuje na ceremónii kladenia kvetov pri návšteve dediny Moshchun na okraji Kyjeva.
Zobraziť galériu (9)
Republikánsky kandidát na prezidenta, bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, sa zúčastňuje na ceremónii kladenia kvetov pri návšteve dediny Moshchun na okraji Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

13:42 V Českej republike vyhodili čašníka, pretože si pri návšteve reštaurácie ukrajinského utečenca zapol ruskú hymnu a zvuk varovania pred leteckým útokom.

13:00 Vedúci náborového úradu Doneckej oblasti obvinený z korupcie a napomáhania zločincom. Štátny úrad pre vyšetrovanie 4. augusta oznámil, že veliteľ vojenského úradu pre vojenskú službu v Doneckej oblasti bol obvinený z nezákonných platieb podriadeným a pomoci zločincom.

12:07 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 4. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:03 Ukrajina vrátila telá 44 mŕtvych obrancov.

11:53 V Moskovskej oblasti horí sklad s plastom a gumou, píšu propagandisti.

11:16 Rusko v roku 2023 zdvojnásobí výdavky na obranu, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na vládny dokument. Celkovo sa na túto oblasť vynaloží viac ako 100 miliárd dolárov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu