Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty šiesty (1. augusta 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

MOSKVA - Veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Myronovyč Kastran v utorok v Dubnici nad Váhom prevzal dve samohybné húfnice Zuzana 2. Ide o prvé dve húfnice zo 16, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť Konštrukta-Defence, a. s. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 523

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 523 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 V ukrajinských regiónoch vrátane Kyjeva bol vyhlásený rozsiahly letecký poplach. Ide o štvrtú leteckú výstrahu na Ukrajine za 24 hodín.

21:35 Robotníci odstránili v utorok štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu na štíte obrovskej sochy Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Sovietsky štátny znak nahradí ukrajinský – trojzubec. Informuje agentúra AFP.

20:45 Južná Afrika sa snaží presvedčiť Rusko, aby obnovilo dohodu o obilí – Bloomberg minister zahraničných vecí Naledi Pandor povedal, že Pretória spolupracuje s ruskou aj ukrajinskou stranou na nájdení riešenia, ktoré bude vyhovovať všetkým. Predstaviteľ tiež zdôraznil neutralitu krajiny.

19:50 Holandský ultrabežec Boas Kragtwijk beží z Amsterdamu do Kyjeva, aby vyzbieral peniaze na charitu a ukázal, že vojnová oblasť na Ukrajine je k západnej Európe veľmi blízko. V utorok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

19:00 Dvanásť podpaľačských útokov na vojenské komisariáty alebo pokusov o ne po celom Rusku zaznamenali za posledných 24 hodín, informovali ruské médiá v utorok. Správu prinieslo aj Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:32 Ruské sily zostrelili dron pri Sevastopole na polostrove Krym, uviedol dnes šéf proruskej správy mesta Michail Razvožajev. Dron podľa neho vybuchol v údolí za mestom, kde neskôr vzplála vegetácia. O zranení ľudí či materiálnych škodách sa Razvožajev nezmienil. Podľa informácií na sociálnych sieťach predtým obyvatelia Sevastopolu upozorňovali, že výbuch počuli.

18:00 Rusko sústreďuje útoky v smere Kupiansk, Lyman, Svatove. Na východnom fronte prebiehajú tvrdé boje, keď sa ruské sily pokúšajú zastaviť postup Ukrajiny smerom k Bachmutu, uviedla námestníčka ministra obrany Hanna Maliar.

17:00 Moment včerajšieho ostreľovania v Donecku. 

16:55 Taiwan v spolupráci so slovenskými nadáciami podporia obnovu Ukrajiny. Taipejská reprezentačná kanceláriou spolu s Nadáciou Pontis a Nadáciou otvorenej spoločnosti v utorok podpísali darovaciu zmluvu na Úrade vlády SR. Informovalao o tom Simona Fiabáne z Nadácie Pontis.

16:25 Druhá ozbrojená vzbura v Rusku "nie je až tak ďaleko", varoval popredný bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny Olexij Danilov. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

16:00 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo poľského veľvyslanca v Kyjeve v súvislosti s vyjadreniami poradcu poľského prezidenta. Informuje stanica Sky News. Prezidentský poradca Marcin Przydacz uviedol, že Ukrajina "by mala začať oceňovať" úlohu Poľska pri podpore Kyjeva. Ukrajinská diplomacia veľvyslancovi Bartoszovi Cichockému tlmočila svoj nesúhlas s takýmito tvrdeniami.

15:35 Island kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dnes uzavrel svoje veľvyslanectvo v Moskve. Je to prvá európska krajina, ktorá tak urobila v súvislosti s ruskou agresiou voči susednej krajine, uviedla agentúra AFP. Island však krok nepovažuje za prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Ruská diplomacia tento krok už skôr kritizovala.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu