Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diplomat Martin Peško bude predstaviteľom predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský diplomat Marcel Peško bude novým osobitným predstaviteľom predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre Ukrajinu. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZVEZ SR).

"Teší ma, že touto úlohou bol poverený slovenský diplomat, ktorý má bohaté skúsenosti v oblasti multilaterálnej diplomacie a riešenia konfliktov," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Vymenovanie Peška označil za uznanie vysokého kreditu a profesionality slovenských diplomatov a za ocenenie všestrannej podpory SR pre Ukrajinu a principiálneho postoja voči ruskej agresii.

Video: Minister obrany SR Sklenár a veľvyslanec Ukrajiny Kastran hovoria o pomoci pre Ukrajinu

Minister obrany SR Sklenár a veľvyslanec Ukrajiny Kastran hovoria o pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Peško bude mať v novej funkcii na starosti najmä rozvoj spolupráce medzi OBSE, Ukrajinou a medzinárodnými organizáciami, ktoré pôsobia v krajine. Prioritou je pomôcť Ukrajine vyrovnať sa s dôsledkami ruskej vojny a podporovať reformy s cieľom jej budúceho členstva v EÚ a NATO.

Kordinácia odmínovania 

Koordinovať bude aj projekty v oblastiach ako odmínovanie, boj proti nelegálnemu obchodovaniu s ľuďmi, vplyvy vojny na životné prostredie, reforma súdnictva, demokratická kontrola armády, sloboda médií, sociálna a psychologická pomoc ľuďom postihnutým vojnou a posilňovanie odolnosti voči kybernetickým útokom, priblížilo MZVEZ SR.

Peško bol dosiaľ veľvyslancom s osobitným poslaním pre problematiku boja s hybridnými hrozbami. Predtým pôsobil ako stály predstaviteľ SR pri medzinárodných organizáciách vo Viedni, bol vedúcim veľvyslanectva v Dubline a viedol tím, ktorý pripravoval členstvo Slovenska v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2006 – 2007.

Viac o téme: UkrajinaOrganizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v EurópeMartin Peško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu