Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty ôsmy (3. augusta 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BRAZÍLIA - Brazília sa usiluje o mier na Ukrajine, ale ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ani ruský prezident Vladimir Putin naň nie sú pripravení. Povedal to dnes brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva na tlačovej konferencii so zahraničnými novinármi. Podľa agentúry EFE Lula tiež skritizoval členov Bezpečnostnej rady OSN za to, že "podporujú vojny". Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 525

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 525 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že ukrajinskí vojaci čelia brutálnym ruským útokom a bojom po celom fronte, ale napriek tomu majú prevahu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

21:13 Okupační ruskí vojaci nastražili míny a výbušniny na stovkách kilometrov ukrajinského frontu. Práve táto taktika je podľa veliteľov ukrajinskej armády hlavným dôvodom, prečo sa ich dlho očakávaná letná protiofenzíva spomalila. Ukrajinskí ženisti míny našli dokonca aj v telách mŕtvych ruských v

21:04 Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje ruské vzdušné útoky na poľnohospodársku infraštruktúru ako potenciálne vojnové zločiny. Agentúre Reuters to dnes oznámilo ukrajinské štátne zastupiteľstvo. Ruské vojská podľa neho od začiatku invázie podnikli vyše 100 útokov na ukrajinské prístavy a obilnú infraštruktúru.

20:26 Rumunské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že začalo vyšetrovať správy o tom, že ruský dron sa počas útoku v Odeskej oblasti dotkol rumunského územia.

19:23 Africké krajiny žiadajú odblokovanie ruských hnojív nachádzajúcich sa v prístavoch krajín EÚ, aby sa mohli dostať na trhy vrátane Afriky, uviedol oficiálny zástupca prezidenta Juhoafrickej republiky Vincent Magvenia.

19:15 Fínsky politológ a šéf bezpečnostného a zahraničnopolitického think-tanku Mika Aaltola vo štvrtok oznámil kandidatúru na prezidenta. Je pritom politickým outsiderom, ktorého pozíciu posilnilo, keď začal v televíziách komentovať vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:49 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok v Bezpečnostnej rade OSN kritizoval Rusko za odstúpenie od tzv. čiernomorskej obilnej dohody. Podľa jeho slov sa Moskva dopúšťa vydierania. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

18:36 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok znovu vylúčil dodanie rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Povedal, že teraz to "nie je hlavná priorita". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:30 Rusko od začiatku roka prijalo do armády viac ako 230.000 ďalších vojakov, uviedol vo štvrtok podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:14 Česká spoločnosť tvrdí, že Rusko získalo jej komponenty pre drony prostredníctvom tretích strán. Česká spoločnosť AXI Model Motors uviedla, že "nikdy nedodávala svoje výrobky armáde" po tom, ako ukrajinský vojak našiel v ruskom dróne súčiastku, ktorú vyrobila.

18:13 Rada Európskej únie schválila dnes ďalšie sankcie voči Bielorusku v reakcii na zapojenie krajiny do rozsiahlej vojny Ruska proti Ukrajine.

17:10 Ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie vo štvrtok oznámil, že zadržal predstaviteľa ozbrojených síl podozrivého z napomáhania pri úteku z krajiny mužom schopným vojenskej služby výmenou za platbu v hotovosti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:31 Inzeráty ponúkajúce odmenu vyše 4800 eur za vstup do ruskej armády sa začali objavovať na obrazovkách kazašských užívateľov internetu. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters.

16:13 Podľa Ukrajinskej obilnej asociácie (UZA) "priaznivé poveternostné podmienky a lepšie ako očakávané výnosy" zvýšili prognózy tohtoročnej úrody na Ukrajine na 76,8 mil. ton.

16:12 Spoločnosti napojené na Jevgenija Prigožina podpísali v priebehu mesiaca po Wagnerovej vzbure štátne zákazky v hodnote najmenej 21 miliónov dolárov, informoval dnes ruský nezávislý portál Agentstvo.

16:10 Litovský prezident Gitanas Nausėdadbes oznámil, že sa stretol s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, aby s ním prediskutoval prítomnosť skupiny Wagner v Bielorusku a hrozby, ktoré predsstavuje.

14:56 Súd v Moskve uložil technologickej spoločnosti Apple pokutu 400.000 rubľov (približne 3890 eur) za to, že nevyhovela žiadosti ruského cenzorského úradu Roskomnadzor a neodstránila podcasty a iné materiály obsahujúce "nepresné informácie" o tzv. špeciálnej operácii ruskej armády na Ukrajine. Úrad tvrdil, že boli zamerané na destabilizáciu politickej situácie v Rusku. Uviedla to vo štvrtok agentúra AP.

14:31 Rusko vo štvrtok zaradilo Nórsko na zoznam tzv. "nepriateľských krajín" za údajné kroky zamerané voči ruským diplomatom v zahraničí, informuje agentúra AP.

14:14 Poľský premiér Mateusz Morawiecki zastáva názor, že žoldnieri ruskej polovojenskej Wagnerovej skupiny boli presunutí do Bieloruska s cieľom destabilizovať východné krídlo NATO. Dodal tiež, že Poľsko a susedná Litva odhadujú, že v Bielorusku sa nachádza približne 4000 wagnerovcov, ktorí by mohli byť využití na provokácie.

"Musíme byť pripravení na to, že počet provokácií bude narastať," povedal Morawiecki po štvrtkovom stretnutí s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom, informovala britská stanica BBC. Prítomnosť wagnerovských bojovníkov je pre Rusko spôsobom, "ako otestovať reakciu Poľska a reakciu našich spojencov", upozornil Morawiecki s tým, že wagnerovci predstavujú reálnu hrozbu pre stabilitu na východnom krídle Aliancie.

13:35 Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson bola vo štvrtok ráno poškodená aj pravoslávna Katedrála sv. Kataríny, v ktorej sa donedávna nachádzali pozostatky známeho veliteľa z 18. storočia Grigorija Potemkina, obľúbenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej. Ako informovala agentúra AP, pri hasení následného požiaru, boli zranení štyria hasiči.

13:15 Objavilo sa nové video VE Kakhovky z vtáčej perspektívy.

12:25 Štátny úrad pre vyšetrovanie zadržal šéfa jedného z oddelení mestskej vojenskej správy Kyjev, ktorý pomáhal mužom cestovať za odmenami do zahraničia.

11:45 Podnikateľ Dmitrij Skurikhin bol odsúdený na 1,5 roka väzenia v prípade opakovanej „diskreditácie ruskej armády“.

11:15 Tradičnú extrémistickú a xenofóbne populistickú scénu v Česku zatienilo v prvej polovici tohto roka takzvané antisystémové hnutie. Myslenie časti českej spoločnosti tiež silne ovplyvnilo hybridné pôsobenie zo strany Ruska. Uviedlo to české ministerstvo vnútra v správe o extrémizme za prvý polrok 2023, ktorú zverejnilo vo štvrtok, informuje spravodajkyňa v Prahe.

10:45 Bezpečnostná služba Ukrajiny v regióne Odesa zadržala Denisa Safonova, právnika proruskej strany Šaríja.

10:15 Ruská vláda zaradila Nórsko do zoznamu nepriateľských štátov.

9:50 Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson boli vo štvrtok ráno zranení najmenej traja ľudia. Podľa britskej stanice BBC to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Dodal, že Cherson ostreľovalo ruské  delostrelectvo. Pod paľbu sa dostal prostriedok verejnej dopravy, ktorým sa ľudia viezli do práce, napísal Jermak na sociálnych sieťach, na ktorých uverejnil aj fotografiu so zakrvaveným sedadlom.

9:27 Trestné konanie začaté proti teroristovi Igorovi Strelkovovi-Girkinovi bolo klasifikované ako "prísne tajné".

9:10 Rusko vo štvrtok oznámilo, že v Kalužskej oblasti zostrelilo šesť bezpilotných lietadiel a prekazilo tak "teroristický útok". Informovala o tom agentúra AFP. "Túto noc systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť dronov, ktoré sa pokúšali preletieť nad Kalužskou oblasťou," uviedol v statuse na platforme Telegram Vladislav Šapša, gubernátor Kalužskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruskej federácie a vzdialenej asi 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy.

9:00 V Khersone sa podľa ministerstva vnútra dostala pod paľbu Katarínska katedrála.

8:45 V Rusku zabil žoldnier Wagner PMC, ktorý sa vrátil z vojny, 6 ľudí.

8:00 Túto noc Rusi vypustili 15 bezpilotných lietadiel Shahed. Všetky boli zostrelené. Ale po útoku dronov okupanti vypustili na more odpaľovacie zariadenia rakiet.

7:25 Ukrajinskí piloti začnú s výcvikom na stíhačkách F-16 v auguste 2023. Oznámil to Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so šéfmi ukrajinských zahraničných diplomatických inštitúcií.

6:50 Útok ruského dronu na výťah v prístave Izmail poškodil takmer 40 000 ton obilia. Očakávalo sa, že obilie sa bude vyvážať do afrických krajín, Číny a Izraela.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu trval na tom, že Ukrajina je vďačná Západu za jeho podporu. Dodal však, že aj Ukrajina si zaslúži určitú vďaku za to, že zatláča Rusov. Informuje portál britskej televízie Sky News. Zelenskyj na konferencii ukrajinských veľvyslancov údajne povedal: "Ukrajina vie byť vďačná a je vďačná každej krajine, úplne všetkým ľuďom, každému národu, ktorý nám pomohol. Ale náš prínos pre spoločnú bezpečnosť si zaslúži vďaku." 

6:00 Putin udelil matke Ramzana Kadyrova "Rád cti".

Treba hľadať spôsoby, ako ukončiť všetky vojny

O konflikte, ktorý rozpútala ruská invázia na Ukrajinu, by sa malo podľa Lulu "diskutovať v OSN". "Sú to ale členovia Bezpečnostnej rady, ktorí bojujú a ktorí si myslia, že vojna sa skončí, keď jedna zo strán k tomu tú druhú donúti vojenskými prostriedkami," uviedol brazílsky prezident. Podľa neho by sa svetoví lídri mali snažiť vytvoriť takú situáciu, aby obe strany konfliktu diskutovali o mierovom návrhu, namiesto toho, aby "priživovali" vojnu.

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva
Zobraziť galériu (6)
Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva  (Zdroj: SITA/AP)

"Ani Putin ani Zelenskyj nie sú pripravení na mier," povedal tiež Lula. Dodal, že mierový návrh, na ktorom pracuje Brazília s ďalšími neutrálnymi krajinami, bude pripravený vo chvíli, keď budú Moskva a Kyjev pripravené rokovať. Brazílsky prezident už skôr kritizoval ruského aj ukrajinského prezidenta, že neusilujú o rokovania o prímerí, pretože obaja veria, že dokážu v tejto vojne zvíťaziť.

Brazílsky prezident dnes novinárom povedal, že všetci svetoví lídri majú povinnosť "hľadať spôsoby, ako ukončiť všetky vojny. Dnes ale takmer všetci investujú do zbraní, a pritom nevieme, koľko dávajú na to, aby skončil hlad a chudoba vo svete," povedal Lula podľa agentúry EFE.

Kyjev čelil nočnému útoku dronmi

Kyjevská protivzdušná obrana bola v noci na štvrtok v pohotovosti pri dronovom útoku, uviedla ukrajinská armáda. Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli v Kyjeve i jeho okolí tri hodiny. Informuje agentúra Reuters.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko neskôr spresnil, že protivzdušná obrana v noci nad Kyjevom "zaznamenala a zneškodnila takmer 15 vzdušných cieľov", napísala agentúra AFP. Prvotné informácie podľa jeho slov nenaznačujú škody ani zranenia.

Popko uviedol, že útočníci použili bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby. Kyjev čelil dronovému útoku aj v noci na stredu, pripomenul šéf tamojšej vojenskej správy. Protivzdušná obrana vtedy zostrelila viac ako 10 dronov.

Počas útoku zaznelo niekoľko výbuchov, obete však neboli hlásené. Kyjevská vojenská správa zrušila výstrahu pred prichádzajúcim útokom krátko po 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Armáda tvrdí, že vzdušné ciele boli zneškodnené, ďalšie detaily však bezprostredne neboli známe. Výstrahy pred blížiacim sa útokom boli zrušené aj v ďalších častiach krajiny, píše Reuters.      

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu